Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Declaraţia infailibilităţii un semn bun pentru ETS, spune fostul preşedinte

Dec 12, 2006

By Jeff Robinson

Baptist Press

 

WAKE FOREST, N.C. (BP) – Cercetătorul Baptist Sudic a cărui moţiune din 2003 a dus Evangelical Theological Society (ETS – Societatea Teologică Evanghelică) luna trecută să adopte Declaraţia Chicago asupra Infailibilităţii Biblice spune că dezvoltarea este o victorie semnificativă pentru viitorul organizaţiei.

 

L. Russ Bush, decan emerit al corpului profesoral şi vicepreşedinte academic al Southeastern Baptist Theological Seminary din Wake Forest, N.C., spune că adoptarea de către ETS a Declaraţiei de la Chicago la întâlnirea sa anuală din 15-17 noiembrie din Washington este un pas semnificativ către izolarea organizaţiei faţă de erezie. Bush a slujit ca preşedinte al ETS în 1994.

 

„Există puţină ambiguitate rămasă dacă Declaraţia de la Chicago este standardul”, a spus Bush. „Aceasta a fost produsă de o coaliţie evanghelică, nu de o singură denominaţie sau grup; este o declaraţie asupra infailibilităţii, ceea ce nu este lucrul spre care se concentra ETS; şi este larg privită ca declaraţia definitivă de până acum în această chestiune.

 

„Cred că aceasta va realiza un lucru mare. Am descoperit că mulţi membrii ETS erau inconştienţi de existenţa Declaraţiei de la Chicago. Aducând-o în atenţia lor este un rezultat valoros al acestei adoptări de statut…. Acesta va introduce în mod perpetuu noi membrii în cea mai semnificativă declaraţie asupra infailibilităţii produsă în secolul 20 şi o chemare pentru ei de a-şi testament vederile împotriva acestui standard. Vom avea o societate mai puternică dacă se face aceasta”.

 

ETS constă în principal din profesori şi studenţi din seminarii şi colegii creştine evanghelice, inclusiv reprezentanţii a tuturor celor 6 seminarii Baptist Sudice. Membrii ETS sunt solicitaţi să semneze o confesiune de două propoziţii care afirmă Trinitatea şi infailibilitatea Scripturilor.

 

Conflictul a apărut în cadrul societăţii acum câţiva ani în urmă când Clark Pinnock de la McMaster Divinity College şi John Sanders de la Huntingdon College au fost acuzaţi de comitetul executiv al ETS că au publicat lucrări care subminau infailibilitatea Scripturii. Cei doi numiţi anterior sunt susţinători ai „teismului deschis”, o părere care spune că cunoaşterea lui Dumnezeu despre viitor este limitată.

 

La întâlnirea naţională din 2003 din Atlanta, ETS a votat împotriva excluderii lui Pinnock şi Sanders din organizaţie. Cei doi cercetători au fost permişi să rămână în societate în mare parte pentru că membrii nu au putut fi de acord asupra unei definiţii specifice a infailibilităţii.

 

Bush a propus o schimbare în statutul organizaţiei în care aceasta să adopte Declaraţia de la Chicago despre Infailibilitatea Biblică pentru a definii mult mai clar articolul confesional despre infailibilitatea Scripturii. După un proces de 3 ani, membri de la întâlnirea din 2006 au aprobat schimbarea statutului printr-un vot 171-19.

 

„Am pierdut câţiva membrii când am eşuat să punem în ordine dezbaterea teismului deschis în termenii infailibilităţii”, a spus Bush. „Dacă ar fi eşuat statutul, am fi pierdut pe mult mai mulţi. Aşa că există un sens în care cred că statutul actual asigură viitorul ETS, deşi fără rezolvarea fiecărei chestiuni”.

 

Pinnock a scris „O răutate în mila lui Dumnezeu” şi a editat un volum intitulat „Deschiderea lui Dumnezeu: O provocarea Biblică faţă de înţelegerea tradiţională a lui Dumnezeu”, din care ambele adoptă părerea „deschiderii lui Dumnezeu”.

 

O altă carte a lui Pinnock, „Mişcătorul cel mai mişcat”, a adus chestiunea infailibilităţii în fruntea rangurilor din cadrul ETS; în acea lucrare, Pinnock afirma că anumite predicţii din Scriptură nu se întâmplă sau nu se desfăşoară precis cum au fost ele prezise. Sanders a fost şi el provocat pentru o afirmaţie asemănătoare în cartea sa, „Dumnezeul care riscă”.

 

În timpul discuţiei publice a adopţiei propuse a schimbării de statut din acest an, Pinnock a spus membrilor că el şi cu Sanders afirmă Declaraţia de la Chicago. Bush a spus că speră că adoptarea de către societate a declaraţiei despre infailibilitate va influenţa cel puţin strădaniile editoriale ale lui Pinnock în viitor.

 

„Pinnock mi-a spus [că este de acord cu Declaraţia de la Chicago] de multe ori, şi mi-a repetat aceasta la întâlnirea din D.C. în acest an”, a spus Bush. „I-am spus că sunt sigur de asta, însă speram ca el să înţeleagă de ce am simţit noi că aveam nevoie de Declaraţia de la Chicago, nu ca o nouă adăugire la baza declaraţiei doctrinare, ci ca un documente de clarificare pentru societate.

 

„Cred că el înţelege acest punct, şi sunt totodată sigur că va fi un factor pe care îl va lua de acum în socoteală când mai publică ceva în viitor despre ideile şi chestiunile care ar părea cel puţin să argumenteze pentru puncte pe care un cititor le-ar gândit ca predate contrar cu noţiunea infailibilităţii aşa cum este expus în Declaraţia de la Chicago”.

 

Bush spune că afirmaţia lui Pinnock despre Declaraţia de la Chicago prezintă o problemă în lumina părerilor sale despre deschidere, dar ETS este mai bine după ce a clarificat ce vrea să spună prin infailibilitate.

 

„Mai degrabă l-aş avea [pe Pinnock] să semneze declaraţie de membru şi apoi să explice părerile sale în lumina aceasta, apoi să ne lăsăm baza noastră doctrinară fără această bine cunoscută clarificare ulterioară”, a spus Bush.

 

În timpul dezbaterilor despre infailibilitate, unii membrii ETS s-au întrebat dacă organizaţia să adopte o declaraţie mai extensivă de credinţă decât declaraţia de două propoziţii care este acum pusă. Bush a spus că el crede că ETS ar trebui să-şi menţină baza sa doctrinară curentă şi să nu mai solicite alte afirmaţii ulterioare.

 

„Sunt perfect de fericit cu baza doctrinară de două propoziţii”, a spus el. „Nu vreau să văd aceasta schimbată decât dacă vreo erezie nouă îşi găseşte loc să se strecoare acolo. Cred că suntem acoperiţi în mod adecvat aşa cum stau lucrurile.

 

„Nu dorim sau vrem o declaraţie confesională deplină. Vrem doar să negăm membria acelora care sunt Unitarieni sau mai degrabă ne-trinitarieni în mod eretic sau care adoptă metode critice mai înalte care distrug unitatea şi caracterul de adevăr al Scripturii în calitate de Cuvântul al lui Dumnezeu scris şi prin urmare infailibil în autografe”.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate