Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

Liderii musulmani strigă după pace cu creştinii

Vox Vocis 05 Noembrie 2007

Barbara Ferguson, Arab News 

WASHINGTON, 13 October 2007 - Mai mult de 130 de învăţaţi musulmani din întreaga lume au strtigat după pace şi înţelegere între islami şi creştini joi, înainte ca Eid Al-Fitr să spună "supravieţuirea lumii este probabil în primejdie".

Într-o scrisoare precedentă către Papa şi alţi lideri creştini, cei 138 de musulmani îvăţaţi au subliniat sinergiile teologice ale celor două credinţe şi au spus că acea înţelegere are comună între cele mai mari credinţe nu era un subiect simplu pentru un dialog politicos între liderii religioşi.

Iniţiativa a fost potrivită să marcheze aniversarea unui an a scrisorii de început emisă de clericii musulmani către Papa Benedict al XVI-lea ca răspunsul la remarcile liderilor musulmani de la Universitatea din Regensburg care au cerut creştinilor să recunoască legăturile istorice şi teologice între cele două credinţe pentru o colaborare viitoare.

Relaţiile între musulmani şi creştini au fost tensionate în timp ce Al-Qaeda a pătruns în întreaga lume şi Statele Unite şi alte ţări din vest au intervenit în Irak şi Afganistan.

O asemenea scrisoare nu are precedent în islamism, care nu are autoritatea prin care să vorbească în favoarea tuturor musulmanilor.

Lista semnatarilor include nume de persoane din est, Asia, Africa şi America de nord. Ei reprezintă sunii, shiiţii şi învăţaţii sufi ai islamului.

Printre ei erau civili din Egipt, Palestina, Oman, Iordan, Siria, Bosnia, Rusia şi mulţi imami şi învăţaţiţi. Irakul sfâşiat de război era reprezentat de shiiţi şi sunniţi.

Mustafa Cagrici, civilul care se ruga cu Papa Benedict anul trecut în moscheea Blue din Istanbul, era de asemenea, pe listă, în timp ce era cel mai popular predicator de la televiziunea egipteană din Egipt, Amr Khaled.

Dr. Mustafa Ceric, cel mai important civil din Bosnia şi dr. John Esposito, directorul Centrului de la Universitatea Georgetown , au instruit mass-media în legătură cu evenimentul de la Clubul naţional de presă de joi.

Trimişii creştini şi musulmani au format al treilea, respectiv al cincilea public, făcând relaţia dintre cele două comunităţi religioase cel mai important factor în contribuirea
păcii semnificative din întreaga lume."

"Dacă musulmanii şi creştinii nu trăiesc în pace, lumea nu poate avea pace, au scris învăţaţii.

"Viitorul nostru comun este în primejdie. Poate, supravieţuirea lumii este în primejdie," au scris ei adăugând că islamul şi creştinismul sunt de acord că iubirea lui Dumnezeu şi a aprapelui erau cele mai importante porunci ale credinţei lor.

Papa Benedict a scânteiat protestele musulmanilor, anul trecut cu o prelegere care făcea aluzie la faptul că islamul este violent şi iraţional. El sugerează celor 38 de învăţaţi musulmani de musulmani să scrie oscrisoare care provoacă punctul de vedere al islamului şi să accepte cheamrea creştinilor şi musulmanilor la un dialog serios.

Benedict, în mod, repetat şi-a exprimat regretul pentru reacţia la prelegere, dar s-a oprit puţin la scuzele aşteptate de musulmani.

Noua scrisoare argumenta în termeni teologici, dând citate din Coran şi Biblie, ceea ce arată că atât creştinismul cât şi islamul au considerat dragostea fată de Dumnezeu ca find cea mai mare poruncă şi iubirea aproapelui cea de-a doua la fel mai mare.

"Baza pentru pace şi înţelegere există deja, spunea scrisoarea. " Ea este parte a unor principii fundamentale ale celor două credinţe. Iubirea unui singur Dumnezeu şi a aproapelui."

De asemena, aceasta se referă în mod direct la războiaele dintre musulmani şi creştini din întreaga lume.

"Cu un armament teribil a lumii moderne, cu musulmani şi creştini care sunt inetrvievaţi oriunde, ca niciodată înainte, nici o parte nu poate câştiga un conflict care se află între mai mult de jumătate din locuitorii lumii. Deci, viitorul nostru comun este în primejdie. Supravieţuirea lumii este probabil în primejdie.

"Şi celor care, cu toate acestea, stimulează conflictul şi distrugerea de dragul lor sau socotesc că în ultimul rând ei vor să profite prin ele, noi le spunem că sufletele noastre veşnice sunt în primejdie dacă noi eşuăm să facem efortul de a trăi pace şi să venim împreună în armonie".

Mesajul se încheie cu un citat din Coran: "Nu lăsaţi ca diferenţele să cauzeze ură şi conflict între noi. Să ne certăm unii pe alţii, doar în neprihănire şi fapte bune"

courtesy of http://www.arabnews.com

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate