Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Cartea Crestina
Eseuri Crestine
Umor
Marturisiri
Proiectul Betania
Pagina Femeii
Mass-Media
Stiri
Lectura Crestina
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

O formaţie de credincioşi arabi creştini din Africa de Nord au făcut o călătorie de trei zile cu cămilele în Sahara mai devreme în acest an, suferind o bătaie, o răpire şi multe alte greutăţi – toate acestea pentru a aduce vestea bună despre Isus către aprinsul grup de nomazi. De ce? Pentru că au citit cartea Faptele Apostolilor. Photo courtesy of IMB Arabii fac escala epică a Saharei cu cămila pentru a împărtăşii Evanghelia

Oct 12, 2006

By Erich Bridges

Baptist Press

 

NORDUL AFRICII (BP) – Ce ziceţi de o călătorie misionară de acest gen: Trei luni pe cămile în Sahara aprinsă. Nici un contact cu membrii familiei. Bătuţi cu bâte de metal. Răpiţi de soldaţi renegaţi.

 

Toate acestea pentru a aduce pe Isus într-o tabără de oază izolată locuită de nomazi – străini ostili care s-ar putea să nu-ţi dea apă în timpul călătoriei tale, cu atât mai puţin să asculte la mesajul tău.

 

Aceasta e ceea ce au făcut câţiva credincioşi arabi noi mai devreme în acest an. Ei intenţionează să o facă din nou anul viitor – şi anul următor. De ce? Pentru că ei citesc Noul Testament.

 

„A fost Duhul Sfânt”, spune Luke*, lucrătorul Baptist Sudic care a introdus pe arabi în povestirile din Cuvântul lui Dumnezeu.

 

„De la început, le-am spus, ‚Imediat cum cunoaşteţi povestirile, trebuie să le împărtăşiţi’. Aceasta a fost în inima lor, şi Cartea Faptelor tocmai a apărut în dialectul lor de Arabă. Ei au început să treacă prin ea şi au vrut să fie precum [apostolul] Pavel. Ei au văzut că Pavel a mers spre alte locuri”.

 

Totul a început acum circa şase ani în urmă, când Luke şi soţia sa au mers într-o parte din nordul Africii pentru a sluji unui grup de oameni arabi musulmani de circa 1,5 milioane de oameni. Când au sosit erau mai puţin de 10 urmaşi cunoscuţi ai lui Hristos în cadrul întregului grup. În timp ce îşi împărtăşea viaţa şi dragostea sa de Hristos în satele şi taberele nomade, Luke a început să-şi facă prieteni şi să arate filmul „ISUS”. Câţiva bărbaţi locali l-au văzut şi au întrebat dacă mai are şi altceva de arătat.

 

„La acea vreme singurul lucru pe care îl mai aveam pe video era ‚Cele Zece Porunci’ cu Charlton Heston, în franceză”, îşi aminteşte Luke cu un râset. „Dar ei l-au privit, şi la final 10 tipi au venit şi au spus, ‚Ne place asta. Nu am prea înţeles pentru că este în franceză, dar am putea studia şi noi cărţile lui Moise?’ Am început cu Moise, am mers înapoi la Geneza şi până la Isus. Din acel grup, numai un tip a crezut, însă el a devenit evanghelistul principal”.

 

Tânărul evanghelist şi credincios arab, Shama*, a început să spună povestiri din Biblie şi să-i adune pe alţi noi credincioşi în grupe. Mai târziu, ei au venit la Luke şi au spus, „Vrem ca şi soţiile şi surorile noastre să ştie despre aceasta. Poate să vină soţia ta şi să spună povestiri femeilor?”

 

În decursul celor câţiva ani cei câţiva credincioşi originali ai lui Shama s-au extins la nouă grupe de închinare. În timp ce ei ascultau la învăţătura lui Luke despre plantarea de biserici – şi citeau scriptura despre lucrarea lui Dumnezeu în biserica primară – ei au conceput un plan mare de a duce Evanghelia departe în deşert.

 

„Nu le-am spus specific cum să o facă, dar acum circa un an în urmă, ei au spus, ‚Simţim că Dumnezeu vrea ca noi să mergem la alt grup de oameni’”, relatează Luca „Ei s-au rugat şi s-au rugat pentru locul unde să meargă, şi s-au simţit călăuziţi să meargă la un popor din Sahara”.

 

Grupul de oameni musulmani nomadici pe care l-au selectat nu era arab, dintr-un trib diferit, aprins de notoriu – şi în special deloc de prietenoşi cu străinii. Chiar şi femeile din grup s-a spus că purtau cuţite şi pistoale.

 

Credincioşii arabi au găsit pe putinii creştini din cadrul poporului nomadic şi le-au întrebat de locurile unde să meargă şi locurile care să le evite. Grupele de închinare au contribuit la călătoria ce a urmat aşa cum au putut: opt cămile, cai, ceai, grâne, ulei de gătit. Ei au adunat colete cu casete cu Evanghelia şi video-uri cu filmul ISUS dublate în limba recent tradusă a poporului nomadic. Membrii echipei au memorat povestiri cheie din Biblie pentru a le spune şi au făcut calendare cu cereri de rugăciune specifice pentru fiecare zi a anticipatei escale din deşert de 90 de zile.

 

Fiind gata în final, echipa de misiune, condusă de Shama, au plecat într-o călătorie înfiorătoare de 17 zile către prima lor destinaţie – o tabără de oază din adâncul Saharei.

 

Nimeni de acasă nu a mai auzit nimic de la ai pentru trei luni.

 

Haosul politic tulbura acea regiune, crescând îngrijorările membrilor familiei. Ei ştiau în acelaşi timp că cei dragi ai lor din deşert călătoreau prin zone ostile cu mâncare şi apă destulă pentru călătorie. Tradiţia arabă porunceşte ospitalitate faţă de străini, însă nomazii pe care îi căutau membrii echipei nu erau arabi.

 

„A fost greu să nu ştii”, spune Luke despre lunga tăcere. „Una din părţile de jos ale călătorie a fost că cei mai mulţi din cei care au mers erau liderii majori dintre credincioşi. În timp ce ei erau plecaţi, soţiile şi familiile lor au avut un timp foarte dur. Aceasta a fost cel mai greu lucru pentru noi, să mergem să slujim la câteva din soţii şi copii care au fost lăsaţi în urmă, pentru că biserica s-a întins aşa de mult încât să-i trimită în călătorie încât ei nu mai aveau prea multe pentru a ajuta familiile care au rămas în urmă”.

 

Însă ei au reuşit, şi Dumnezeu le-a purtat de grijă. Soţia unuia dintre voluntari a dat naştere în timp ce el era plecat. Rudele s-au adunat în jurul ei până la sosirea acestuia.

 

În escala cu cămilele, între timp, echipa de misiune a întâmpinat un bun venit violent în unele dintre taberele nomade. Într-o locaţie, Shama abia ce începuse să înveţe când a fost acuzat de învăţătorii musulmani locali că este în ligă cu cei care defaimă pe profetul Mohamed. Shama a insistat că el îl proclamă numai pe Isus, însă ei l-au bătut cu bâte de metal şi l-au înjunghiat în picior. Ceilalţi membrii din echipă l-au scăpat şi au cusut strâns rana de cuţit cu păr de cal.

 

La un alt punct din călătorie, trei dintre credincioşi mergeau spre o tabără nomadă când au fost „proiectaţi” de trupe renegate, care i-au forţat cu puşca la cap să îmbrace uniforme militare. Trupele le-au ucis cămila pentru hrană, însă credincioşii au scăpat în noaptea aceea şi s-au întors la tabăra echipei lor.

 

Ei au găsit şi „persoane de pace” pe drum care i-au ajutat şi i-au hrănit. Şi în cel puţin 10 tabere nomade, ei au găsit oameni cu inimile şi urechile deschise. Ei au dat toate casetele şi video-urile cu Evanghelia. În zilele şi lunile de până la revenirea lor, câţiva din ascultătorii nomadici din adânca Sahară au crezut în Isus şi au fost botezaţi.

 

„Călătoria a fost foarte dificilă, după cum ne-am aşteptat să fie”, spune Luke. „Însă ei mărturisesc că Dumnezeu le-a purtat de grijă pe drum şi că credinţa lor a crescut”.

 

Ei chiar şi-au dat unul altuia nume biblice în călătorie – nume precum Petru şi Pavel. Şi precum Pavel, ei plănuiesc deja următoarea lor călătorie misionară – precum în Cartea Faptelor.

 

*****

*Nume schimbate pentru motive de securitate.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Misiunea Vox Dei vă urează Sărbători Fericite alături de cei dragi!

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate