Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Ştiri
 

 

 

August 2006
Caută în site
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Umor
Proiectul Betania
Mărturisiri
Pagina Femeii
Mass-Media
Ştiri
Lectură Creştină
Poşta Redacţiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Deşi este prima săptămână din iunie, este o zi de ninsoare la misiunea baptistă din Kiana, Alaska; Şcoala Biblică de Vacanţă şi-a continuat programul. Photo by Kent Harville Copiii eschimoşi se bucură de aventura „Marginea Arctică”

Jul 12, 2006

By Polly House

Baptist Press

 

KIANA, Alaska (BP) – Nu poţi conduce maşina spre Kiana – nu este nici o şosea. Singurele căi de intrare şi de ieşire din această mică comunitate din Alaska din Cercul Arctic sunt prin micile curse de avioane, corabia, jeep-urile sau snowmobilul. Dar pentru acest timp, în vara lui 2006, mai mult de un milion de oameni îl vor vizita. Şcoala Biblică de Vară (VBS, Vacation Bible School din engleză, n. tr.) a pus Kiana pe hartă.

 

În VBS-ul din acest an – „Marginea Arctică: Unde aventura se întâlneşte cu curajul” oferit de LifeWay Christian Resources şi Convenţia Baptistă Sudică – excursii zilnice care încep de la Căsuţa Ursului Mare şi au copii care se caţără prin tundră, explorând priveliştea marină cu hayak-ul şi survolarea ţării din spate într-un avion plutitor. Bazat pe Iosua 1:9, Marginea Arctică îi ajută pe copii să-şi găsească curajul pentru urmarea lui Isus în provocările zilnice în timp ce aceştia învaţă că Dumnezeu este întotdeauna cu ei.

 

Chiar şi copiii de eschimoşi care trăiesc mai sus de Cercul Arctic în Kiana au avut un timp minunat în cadrul temei Şcolii Biblice de Vacanţă de acest an.

 

„Şcoala biblică este un fel de ceva pentru noi”, a spus J.K., de 11 ani. „E aşa da fain!”

 

În Kiana, Alaska, părinţii care conduc ATV-uri îşi lasă copiii la misiunea Baptistă pentru Şcoala Biblică de Vacanţă. Toate maşinile de teren sunt modul major de transport din Kiana din timpul lunilor de vară, urmate de maşinile de zăpadă sau „mersul pe zăpadă” din lunile de iarnă. Photo by Kent Harville John şi Kim Piepmeier, care conduc mica biserică de misiune din Kiana în timp ce voluntarii de la Mission Service Corps împreună cu Bordul de Misiune Nord American, au fost invitaţi în ziua a treia a prezentării video a misiunii VBS. Ei au slujit satului de 375 de persoane pentru şapte ani.

 

O echipă de opt suflete aventuriere din estul Texas-ului au călătorit în nord pentru a se alătura de familia Piepmeier în împărtăşirea dragostei lui Dumnezeu cu copiii, tinerii şi adulţii de la VBS. Ei au venit pe cheltuiala lor şi au adus sau au transportat tot de ceea ce era nevoie – mâncare, provizii, chiar şi paturile lor.

 

Agitaţiile VBS

 

Spre deosebire de Şcoala Biblică de Vacanţă din Texas sau de oriunde altundeva, prima zi de VBS din Kiana în zilele slăbite din iunie au început în zăpadă, precum şi ziua a doua şi a treia. Copiii purtau haine şi cizme nu pentru a accentua tema Marginea Arctică, ci pentru a se încălzii.

 

În timp ce voluntarii din Texas au venit cu ani de lucrarea VBS sub centurile lor, VBS în zăpadă a fost o experienţă nouă pentru fiecare dintre ei. Dar aceasta era Alaska, aşa că nu a trecut la nimeni prin cap din Kiana că VBS avea să fie anulată. Copiii au apărut la timp, venind cu maşinile pe patru roţi, biciclete şi încălţaţi cu cizme şi bocanci, fericiţi să aibă pe cineva cu care să se distreze.

 

Două corturi puse în afara bisericii erau pentru clase şi ateliere. După două zile de zăpadă, totuşi, nu frigul a fost cel care i-a trimis pe copii în interior, ci nămolul.

 

În fiecare noapte în Kiana, Alaska, s-a ţinut un studiu biblic pentru adulţi în parohia misiunii baptiste de către voluntarul Don Chapin, pastor interimar al Ash Baptist Church din Athens, Texas. Câţiva membrii de trib mai în vârstă au luat parte la studiu. Photo by Kent Harville Astfel, câţiva din copiii mai în vârstă au avut studiu Biblic în jurul mesei din casa familiei Piepmeier. Câteva din activităţile de atelier au fost schimbate în proiecte mai puţin răvăşite din moment ce copiii trebuiau să lucreze pe covorul bisericii. „Vom face ce trebuie să facem”, a spus voluntara Susan Smith. „Zicala noastră este ‚fii flexibil’”.

 

După ce s-au schimbat planurile cam a zecea oară în acea zi, voluntara Jan Ouzts a râs când a fost prinsă că vorbea singură. „Să mergem cu turma. Să mergem cu turma”.

 

Soarele nu apune niciodată

 

Deşi multe biserici îşi au VBS-urile dimineaţa, Kiana a găzduit şcoala sa de la 2 la 5 p.m. pentru copii şi de la 8 la 11 p.m. pentru tineri şi adulţi. Aceasta este mai târziu decât majoritatea bisericilor, dar când soarele nu apune niciodată, miezul nopţii sau prânzul este cam acelaşi lucru.

 

Lee Moore, liderul tinerilor voluntari pentru VBS, a profitat de ziua care nu se mai încheie niciodată, mergând în sat ca să facă vizite în fiecare seară după ce preda la VBS şi după ce se juca cu adolescenţii din oraş cam până la ora 3 a.m.

 

În ziua când familia Piepmeier avea să fie prezentată în video-ul misiunii, copiilor li s-a spus că avea să urmeze ceva special. Aşa că atunci când ei l-au văzut pe Pastorul John şi Kim că apar pe ecran, ei au râs şi au aplaudat. Când au văzut Kiana, propriul lor sat, ei au fost de două ori încântaţi.

 

Kaelyn (dreapta) şi Isabella (stânga în faţă) au o serbare în seara părinţilor VBS din Kiana, Alaska. Comunitatea din Kiana este încadrată în programa „Marginea Arctică” VBS a LifeWay. Photo by Kent Harville Când Irving, de 11 ani, a auzit că milioane de oameni din jurul ţării şi din lume aveau să vadă segmentul video despre Kiana din această vară, a spus, „Voi glumiţi? Asta-i mişto!”

 

„Oriunde te duci în lume, copiii sunt în fond aceiaşi”, a spus Ouzts, care a făcut anul trecut VBS în Ucraina şi la biserica ei de acasă din Texas. „Unii sunt cu comportament bun, alţii nu. Unii sunt atenţi, alţii nu. Dar cu toţi iubesc activităţile, să îi aibe pe alţii care să-i iubească şi să asculte despre faptul că Isus îi iubeşte.

 

„În timpul de studiu Biblic, am crezut că copiii nu erau atenţi”, a continuat Ouzts, „dar când am revizuit lecţia cu ei, ei ştiau tot ceea ce am discutat împreună. Ei au repetat povestirile aproape cuvânt cu cuvânt. Au fost aşa de deştepţi”.

 

Susan Smith a adăugat, „E important ca să le arătăm dragoste. Ei au nevoie cu toţi de aceasta, şi au nevoie multă de ea. Ei trebuie să ştie că pot să-l invite pe Isus în inimile lor şi să devină creştini. Noi trebuie să ne facem partea noastră ca ei să cunoască cum să fie mântuiţi”.

 

Voluntara Sarah Fair a spus că micuţii ei erau gânditori literali. „I-am spus unei fetiţe din clasa mea că Isus o iubeşte şi că are un plan minunat pentru viaţa ei. Ochii ei s-au făcut mari şi ea a spus, ‚O! Care este acesta?’ M-a prins cam în ofsaid cu asta! I-am spus că ea o să descopere acesta când va creşte mare”.

 

În clasa cu copii de patru ani până la clasa a doua au fost în jur de 24 de copii în fiecare zi, cam cel mai mare grup. „Uneori povestirile sunt grele pentru cei mici ca să le poată urmării, dar lor le-a plăcut să cânte şi să facă lucru manual”, a spus Fair. „Ei ştiau că-i iubim”.

 

Credinţa nou fondată

 

Don, un bătrân tribal din comunitatea Arctică din Kiana, Alaska, priveşte cu mândrie în timp ce copiii din Kiana au spectacol în timpul serii VBS a părinţilor. Photo by Kent Harville Majoritatea copiilor care au venit la VBS au făcut deja declaraţii de credinţă, dar doi copii de 8 ani l-au acceptat pe Hristos în acea săptămână. Michael şi Christina au auzit amândoi „ABC-ul” (Admit, Believe, Confess, din engleză – admite, crede, mărturiseşte, n. tr.) miercurea şi ei au vorbit cu liderul de echipă John Green, care a avut privilegiul de a-i conduce pe copii într-o rugăciune de primire a lui Hristos ca Salvator al lor.

 

Opt tineri au frecventat VBS-ul de seară. Patru dintre tinere au folosit acest timp pentru a ajuta la pregătirea pentru călătoria misionară a VBS de trei zile către bisericile Urbancrest şi Liberty Heights Baptist din Lebanon, Ohio, şi White’s Memorial Baptist Church in Franklinville, N.C., unde aveau să-i înveţe pe copii o perspectivă de primă-mână despre cum este viaţa pe marginea Arcticului.

 

Janelle, de 17 ani, a spus că ea, sora ei, Jacklynne, de 16 ani, şi prietenele Sylvia şi Clara, ambele de 20 de ani, plecau pe 21 iunie cu familia Piepmeier. „Va fi prima noastră călătorie misionară şi suntem foarte încântate că mergem. Nici una dintre noi nu a mai fost atât de departe până acum”.

 

Zece adulţi s-au adunat la masa familiei Piepmeier pentru studiu al cărţii Iacov. Conceptul siguranţei credinciosului a fost străin pentru câţiva dintre adulţi. Don Chapin, care a condus studiul, a vrut ca aceştia să înţeleagă nu numai acel concept dar şi că toţi creştinii ar trebui să-şi asume conducerea în bisericile lor. „Ei erau aşa de flămânzi după studiu Biblic şi au prins într-adevăr conceptele”.

 

Lucrarea echipei din Texas nu s-a oprit numai la copii, adulţi şi tineri. Familia Piepmeier a beneficiat şi ea de asocierea lor.

 

„Înseamnă aşa de mult pentru noi nu doar să avem echipa care să vină aici şi să ţină VBS”, a spus John Piepmeier, „dar şi să îi ofere lui Kim şi mie suportul personal. Ne lipseşte acesta. M-am bucurat să-i am pe ceilalţi bărbaţi în jur pentru a discuta teologia cu ei!”

 

Mike Smith, un director de misiune şi membru al Tyler Street Baptist Church din Jacksonville, Texas, a spus despre misiunea în Kiana, „Cred că am mers în cel puţin o călătorie misionară cam în fiecare an după ce am devenit RA. Săptămâna aceasta a fost minunată. S-au întâmplat câteva lucruri mari cu copiii, tinerii şi adulţi – în special cu cei doi care l-au acceptat pe Hristos.

 

„Dar ştiţi, în fiecare călătorie misionară, fie că este VBS sau altceva, echipa care merge întotdeauna este schimbată”, a adăugat Smith. „Când am format această echipă, majoritatea dintre noi nu ne cunoşteam unul pe altul, dar a fost schimbătoare de vieţi pentru fiecare dintre noi”.

 

Copiii din zonă se adună în comunitatea din Kiana, Alaska, care a fost inclusă în programa „Marginea Arctică” VBS a LifeWay din 2006 Photo by Kent Harville În cadrul serii de celebrare a familiei, părinţii, bunicii, rudele şi prietenii a celor 65 care au fost prezenţi la VBS au împachetat micul sanctuar pentru a auzi pe copii cum prezintă versetele memorate de ei, să cânte şi să facă semne în cântecele lor şi să se întâlnească cu liderii.

 

Mulţimea a putut viziona clipul misiunilor care îi accentua pe Piepmeier şi Kiana. „Oh” şi „ah” se auzea când li se spunea câţi oameni din ţară vor urmări acelaşi video în cursul verii.

 

Punctul culminant al serii a fost o frumoasă şi mişcătoare traducerea a „Ce Mare Eşti” cantată în limba Inupiaq de către grupul de adulţi VBS, apoi de către toţi – eschimoşi şi caucazieni – uniţi împreună ca să cânte un verset în engleză. Mulţi ochi au fost umeziţi de ultimul „... ce mare eşti”, dovedind faptul că şi la marginea Articului, părtăşia lui Hristos este puternică.

 

*****

Pentru mai multe informaţii despre Şcoala Biblică de Vacanţă, mergeţi la www.lifeway.com/yourvbs. Pentru a vedea mai multe despre biserică, mergeţi la www.kianabaptistmission.com.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate