Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


August 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Predarea pentru cooperare – Diferiţi lideri din bisericile coreene baptiste şi din Bordul Internaţional de Misiune s-au întâlnit în mai la Kona Mission Summit în Hawaii pentru a discuta feluri de lucrare mai efectivă împreună.

Coreenii, imigranţi în Statele Unite, au găsit un viitor de nădejde şi o chemare

Jun 14, 2005

By Karen L. Willoughby

 

Nota Editorului: Baptist Press începe astăzi o serie de nouă părţi despre coreenii din Convenţia Baptistă Sudică, subliniind influenţa lor crescândă şi eforturile de misiune de extindere globală. Patru povestiri de ansamblu vor apărea în Baptist Press astăzi, cu alte cinci profiluri programate pentru mâine.

 

LOS ANGELES (BP) – În mai puţin de 50 de ani, coreenii din Convenţia Baptistă Sudică (SBC) au început circa 800 de biserici şi au trimis cel puţin 200 de misionari prin Bordul de Misiune Internaţional către o mulţime de ţări.

 

Muţi dau credit dependenţei de rugăciune a coreenilor.

 

„Creştinii coreeni aduc în America cu ei tradiţia lor de a se ruga consistent, urgent şi cu mare credinţă că Domnul ascultă şi a promis să răspundă”, a spus Morris H. Chapman, preşedinte al Comitetului Executiv al SBC. „Ei ne învaţă multe despre puterea rugăciunii”.

 

Schimbările din legile de imigrare ale SUA precum şi schimbările politice din Corea de Sud i-au pus pe coreeni în postura de a răspândi mesajul Evangheliei lui Isus Hristos.

 

Din 1924 şi până în 1965, legile Statelor Unite le interzicea celor mai mulţi coreeni şi a altora asiatici să emigreze în Statele Unite. Aşa că atunci când climatul politic din Corea s-a schimbat în 1972, mulţi coreeni care au vrut un viitor mai bun au decis să meargă prin uşile pe care Statele Unite le-a deschis în 1965.

 

„Când eşti sărac, te rogi”, spunea David Gill, pastor de la Concord Korean Baptist Church din Martinez, Calif., şi al doilea vicepreşedinte al SBC. „Când timpurile grele i-a făcut pe oamenii să se uite la Domnul, biserica a devenit puternică”.

 

Creştinismul, prin Prezbiterieni, a intrat prima dată în Corea în 1884 urmaţi de Baptişti în 1889, dar aceasta nu a fost un progres prea mare datorită unor serii de persecuţii. La sfârşitul Războiului Coreean erau mai puţin de 800.000 de creştini. Dar ei s-au rugat – dublând în fiecare decadă din anii 1950, şi apoi devreme în anii 1970, un sfert din populaţia Corea erau creştini.

 

Nu numai imigranţii spre Statele Unite erau creştini, dar fără nici o excepţie ei s-au legat de o biserică odată cu venirea lor în această ţară. Astăzi, circa 75% din cei 1,5 milioane de coreeni din Statele Unite (cu mai puţin de 12.000 în 1960) au rămas afiliaţi cu o biserică.

 

„Bisericile sunt foarte vitale pentru imigranţii proaspăt sosiţi”, spunea Dan Moon, care a fost un strateg de deschidere de bisericii pentru mai mult de 33 de ani în cadrul SBC’s North American Mission Board şi predecesorul ei, Home Mission Board. „Bisericile sunt centrul pentru toate informaţiile – angajare, educaţie, investire – pe care coreenii nu le pot găsi nicăieri în altă parte.

 

„Şi nu contează afiliaţia religioasă sau dacă ar fi agnostici, imigranţii sunt în mod clar confruntaţi cu un număr de şocuri culturale şi incertitudini”, a continuat Moon. „Prin urmare, fără a lua în considerare trecutul lor religios, ei încep să caute tăria lui Dumnezeu”.

 

Anglos a început prima biserică coreeană din naţiune în Washington D.C., în 1956 pentru a întâmpina nevoile diplomaţilor şi studenţilor coreeni. Acum cunoscută drept Washington Korean Baptist Church, aceasta s-a afiliat cu SBC în 1970.

 

Don şi Esther Kim au fondat Berendo Street Baptist Church în martie 1957 în apartamentul lor din Los Angeles’ Koreatown. Astăzi este cunoscută drept „biserica mamă” a tuturor congregaţiilor coreean baptiste SBC datorită influenţei sale, a conducerii şi a oportunităţilor de pregătire.

 

Următoarea biserică coreeană SBC nu a fost începută până la 14 ani mai târziu, în 1971, când Dan Moon, care a fost pregătit la Berendo Street şi a avut ca mentor pe Kim, a fondat San Jose Korean Baptist Church.

 

Câteva alte biserici coreene au început în anii 1970 în naţiune ca răspuns la modelele de imigraţie coreeană. Spre deosebire de alte grupări de imigranţi, coreenii erau adesea bine educaţi, nu simţeau nevoia să se adune cu alţi coreeni dacă ştiau că pot avea mai mult succes în altă parte.

 

Pastorii, adesea chemaţi din Corea, au suferit nu numai datorită şocului cultural tipic de imigranţi dar şi din partea unui pastorat care era mult mai diferit decât cel din ţara mamă. Ei predau adesea lecţii de şofat şi clase de cetăţenie şi transportau oamenii la diferite întâlniri legale şi de imigrare, explică câţiva lideri coreeni. Pe lângă calitatea lor de lideri spirituali, ei trebuiau să cureţe biserici şi să se îngrijească de pământ întrucât, în Corea, „liderul spiritual” îşi aveau unica lor responsabilitate.

 

Câţiva pastori, sub conducerea lui San Jose Moon, au organizat ceea ce astăzi este cunoscut drept Conciliul Bisericilor Baptiste Sudice Coreene din America, care ajută la împlinirea nevoilor de părtăşie, pregătire şi spirituale ale celor 761 de biserici coreene şi a pastorilor lor din ţară.

 

„Noi suntem biserici imigrante aşa că trebuie să ne ajustăm faţă de această ţară nouă de libertate şi oportunităţi, ca să putem fi parteneri buni cu bisericile SBC”, a spus Man Poong „Dennis” Kim, preşedinte al conciliului coreean şi pastor al Global Mission Church in Silver Spring, Md. „De fapt, noi suntem parteneri acum, şi la început suntem urmaşi”.

 

Conciliul coreean se întâlneşte pentru sesiunea sa anuală anterior întâlnirii anuale a SBC din fiecare an. În acest an ei vor începe pe 20 iunie la Holiday Inn Express şi Clădirea SBC din Nashville, Tenn.

 

„Avem un serviciu de închinare şi multe seminarii bune în coreeană cu subiecte care în fond sunt pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiei disponibile, spiritualitate şi relaţii, şi noi îi încurajăm să participe în multe proiecte diferite împreună cu bisericile Baptist Sudice americane”, a spus Kim. „Liderii conciliului ar dori să încurajeze fiecare din bisericile noastre să fie parteneri buni cu SBC”.

 

Unii pastori au făcut un pas înainte anul trecut şi au repetat aceasta în mai anul acesta – au organizat Kona Mission Summit în Hawaii pentru pastorii de origine coreeană din jurul lumii pentru a se întâlnii cu reprezentanţii Bordului Internaţional de Misiune (IMB) şi a discuta feluri de lucrare mai eficientă împreună.

 

Din punct de vedere istoric, bisericile coreene individuale au trimis misionari şi au început biserici în zone cu concentrare de coreeni fără cooperarea IMB. Aceasta include Asia de Răsărit precum şi America de Sud şi Europa. Sistemele complete de pregătire au fost dezvoltate încât într-o singură naţiune au absolvit cel puţin 375 de pastori până astăzi.

 

Dar pe măsură ce bisericile coreene au învăţat mai multe despre eficacitatea IMB, unii pastori au determinat că ar fi o decizie înţeleaptă să-şi concentreze resursele lor financiare şi de personal cu cele ale IMB.

 

„Am vrut să învăţăm şi să discutăm felul cum bisericile coreene pot lucra împreună cu IMB pentru a câştiga alte grupe de oameni din lume”, a spus Gill, care a facilitat conferinţa din 9-11 mai. „Avem 6,5 milioane de coreeni în 172 de ţări. Este voia lui Dumnezeu providenţială să răspândim pe cât mai mulţi coreeni în cât mai multe ţări pentru misiune mondială”.

 

În ultima decată, cel puţin 213 coreeni au fost numiţi de IMB drept misionari de carieră, mai mult decât orice grup etnic cu excepţia caucazienilor. Mii dintre ei au mers în călătorii misionare de termen scurt, 990 fiind doar din Global Mission Church in Silver Spring, Md.

 

„Aceasta are implicaţii măreţe faptul că Convenţia Baptistă Sudică îmbrăţişează şi alte feluri de oameni”, a spus Gill. „Suntem un singur trup. Cred că aceasta este şi Împărăţia, ceea ce vrea Dumnezeu, ceea ce este Statele Unite. Este frumuseţe în aceasta. Suntem aşa de intăriţi atunci când mergem împreună”.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagina de umor!

O inimă veselă înseninează faţa (Prov. 15:13), şi este un leac bun (Prov. 17:22). Prea multă învăţătură nu duce la multă bucurie... Accesaţi pagina de umor pentru a vă descreţii frunţile. Detalii aici!

 

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate