Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Ştiri
 

 

 

Aprilie 2006
Caută în site
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Pagina Femeii
Mass-Media
Ştiri
Lectură Creştină
Poşta Redacţiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Protestatanţi musulmani din India ard steaguri daneze şi strigă sloganuri în timpul unei demonstraţii în Kolkata de circa 10.000 de musulmani cu privire la desenele profetului Mohamed care au fost publicate în Danemarca şi alte medii europene. Photo by Deshakalyan Chowdhury/AFP/Getty ImagesCearta cu privire la caricaturi întunecă imaginea Islamului

Feb 14, 2006

By Olivia Tulley

Baptist Press

 

FORT WORTH, Texas (BP) – Tensiunile cu privire la ideea dacă Islamul este o religie de pace sau violenţă continuă să se infecteze, pe măsură ce violenţa cu privire la un set de caricaturi politice continuă în întreaga lume.

 

„Acest caricaturist a făcut cu o picătură de cerneală ceea ce [autorul versetelor satanice] Salmon Rushdie nu a putut să facă cu sute de pagini de material”, a spus Emir Caner, decan al The College de la Southwestern în Fort Worth, Texas, şi coautor al cărţii „Unveiling Islam” (Dezvelirea Islamului).

 

Un ziar danez, Jyllands-Posten, a publicat original 12 caricaturi care-l zugrăveau pe Mohamed în septembrie. Mânia şi violenţa au erupt în numeroase ţări în ianuarie când caricaturile au fost republicate, iniţial într-un ziar norvegian, urmat de alte ziare europene. Deşi ziarul danez şi-a cerut scuze pentru orice ofensă cauzată musulmanilor, acesta a apărat tipărirea de desene ca o libertate legitimă de vorbire.

 

Printre caricaturi este o imagine a lui Mohamed care poartă un turban in formă de bombă cu un fitil aprins. Musulmani sunt din punct de vedere tradiţional îngrădiţi de orice zugrăviri ale lui Mohamed pentru a putea preveni idolatria.

 

Reacţia faţă de caricaturi a mers prea departe pentru a dovedi exact ceea ce a intenţionat creatorul danez să ilustreze, a spus Caner. „El a vrut să demonstreze într-o anumită extindere că... Islamul este militant în natură, şi că ei înşişi au împlinit profeţia”, a spus Caner. „Corect sau incorect, ei au făcut-o”.

 

Întrebarea fundamentală a caricaturilor daneze, spunea Caner, nu este dacă ele sunt ofensive ci, mai degrabă, dacă ele sunt profane. Există o distincţie, a notat el, între provocatorul care ofensează şi profanul care spurcă.

 

„Dacă aţi fi văzut caricaturile, ele sunt ofensive, dar ele sunt ofensive în mod intenţionat”, spus Caner, „Ele sunt provocatoare, nu profane”. Caner a spus că el crede că acel caricaturist danez a vrut intenţionat să creeze o discuţie cu privire la natura Islamului.

 

Caner a indicat că în mijlocul Reformei Protestante, Martin Luther a folosit caricaturile politice ca o unealtă de a instig discuţia provocatoare cu privire la Biserica Catolică, în ceea ce era la acea vreme o Europă vast de analfabetă.

 

„[Răspunsul nostru] trebuie să considere întrebarea dacă există vreun adevăr acolo, şi vreun scop în a desena astfel de caricaturi”, a spus Caner.

 

Un punct central faţă de dezbaterea aprinsă este întrebarea de libertate a vorbirii, pe care media europeană a citat-o ca răspuns la violenţa continuă şi ameninţările de violenţă împotriva lor. Analistul din Orientul Mijlociu Daniel Pipes, într-un articol din 7 februarie din New York Sun, a argumentat că „oamenii care ar sta liberi trebuie să stea fără rezerve în privinţa Danemarcei”.

 

Caner a fost crescut ca musulman în America înainte ca el să-l accepte pe Hristos în 1982 şi a notat că musulmanii americani se găsesc în prezent în „cele mai dificile situaţii”, pe de-o parte apărând libertatea de vorbire şi religie pe care au primit-o în America şi pe de altă parte apărarea credinţei lor islamice.

 

Cu toate acestea musulmanii americani nu sunt singurii care se confruntă cu întrebări dificile. Media în întreaga Americă a trebuit să facă câteva decizii critice cu privire la caricaturi, mai ales dacă să le difuzeze sau să le tipărească şi ei. Caner a notat faptul că anumite reţele sunt gata să transmită imaginile lui Andres Serrano a cruci înmuiată în urină de acum câţiva ani în urmă – ceva evident de ofensiv faţă de creştini – cu toate acestea media nu a vrut să difuzeze caricaturile care sunt aşa de ofensive pentru musulmani.

 

„Ce are să înveţe aceasta pe cineva care incită violenţa din partea musulmană, pe musulmanii mult mai militanţi, decât că ei pot avea felul lor de a fi dacă ard destule ambasade sau incită destulă violenţă?” a întrebat Caner.

 

Ceea ce este poate pentru prima dată, media occidentală a trebuit să se confrunte cu libertatea de vorbire şi de ciocnirea sa cu Islamul, a spus Caner.

 

„Întrebarea care se pune acum mediei particulare este ‚Ai curajul să stai pentru ceea ce crezi, aşa cum credem noi ca americani – libertatea de vorbire – şi eşti gata să plăteşti preţul costisitor pentru a asigura acea valoare?’”

 

Caner crede că Islamul va fi atins acum mai mult decât oricând ca o religie de pace, dar gândirea atentă ar trebui să fie acordată dacă însăşi Mohamed era un om paşnic şi dacă el a început o religie care este paşnică sau nu.

 

„Cred că răspunsul final faţă de aceasta este, de ambele părţi, nu”, a spus Caner. „Mohamed era în controlul a circa 83 de expediţii militare. Când acesta a murit în 632 d. Hr., toţi ucenicii lui au mers la război”.

 

Cu cât este citit mai literal Coranul şi urmat, spunea Caner, cu atât mai militat ar trebui să devină cititorul său musulman. Prin contrast, cu cât mai literal este citită Biblia, cu atât mai paşnici ar trebui să devină cititorul ei creştin.

 

„Creştinul fundamentalist, cel care crede în fundamentele credinţei, nu a reacţionat în acelaşi fel faţă de crucea pusă în urină, aşa cum de fapt, a făcut un musulman fundamentalist [faţă de caricaturi]”, a spus Caner.

 

Caner îşi aminteşte de răspunsul din emisiunea NBC, „Cartea lui Daniel”. Deşi creştinii au fost supăraţi de zugrăvirea nerespectuoasă a Creştinismului, ei au reacţionat prin a trimite scrisori către NBC şi la sponsorul emisiunii, solicitând ca emisiunea să fie scoasă din cadrul NBC.

 

„Noi ne-am exercitat dreptul nostru fără a interzice dreptul lor”, a spus el.

 

Pipes a notat în articolul său din 7 februarie că musulmanii publică din rutină caricaturi mult mai ofensive faţă de alte credinţe decât caricaturile daneze au fost faţă de credinţa musulmană.

 

„Vor ajunge occidentalii la un standard dublu prin care musulmanii sunt liberi să insulte Iudaismul, Creştinismul, Hinduismul şi Budismul, în timp ce Mohamed, Islam şi musulmanii se bucură de imunitatea din insulte?” a întrebat Pipes.

 

*****

Olivia Tulley este o scriitoare liberă din Dallas care a trăit doi ani în Africa de Nord înainte de a merge la masterat în Orientul Mijlociu.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate