Fata cea rea a Bibliei a fost o figură influentă în antichitate
Vox Vocis 26 Noembrie 2007
Sigiliul antic sugerează că Jezbel a condus afaceri fără soţul ei
De Heather Whipps
Jezbel,
regina al cărei nume a devenit
sinonim cu toate lucrurile josnice
şi rele, probabil a avut pe drept
putere în Israelul antic, sugerează
sigiliul unui document în piatră
care duce de curând la ''fata cea
rea'' a Bibliei.
Iniţial descoperit în Israel în 1964, sigiliul ciudat se presupunea a aparţine Reginei Jezbel (Queen Jezebel), dar confuzia în legătura cu literele gravate în piatră au lăsat loc de îndoială. Recent, o examinare mult mai amănunţită a gravurii sigiliului a scos la iveală semne specifice obiectelor regale.
''Sfinxul leu cu cap de femeie şi coroana de femeie Isis-Hathor, care este unică, toate acestea indică o regină'', a spus Marjo Korpel, un elev la Vechiul Testament la Universitatea din Utrecht, care a condus cercetarea.
Sigiliul confirmă că Jezbel, care la urma urmei a avut parte de un deces sângeros, a fost o puternică figură în lumea antică, ce a condus o afacere fără soţul ei.
Rezultatele complete ale Universităţii din Utrecht sunt publicare într-un volum recent al Jurnalului Semiţilor.
Simboluri regale înprumutate de la Egipt
Jezbel, a cărei viaţă din secolul IX î.Hr este relatată în Biblie, a fost căsătorită cu Regele Ahab al Israelului. Ca orice Fenician, regina a fost considerată păgână şi se presupunea că a încercat să influenţeze oamenilor din Israel să-şi abandoneze Dumnezeul lor şi să accepte zeitatea supremă Baal, într-o oarecare măsură gravând documentele cu numele numele soţului său, conform scripurilor.
Biblia nu zice nimic de propriul său sigiliu, dar arheologii cred de multă vreme că piatra descoperită în 1964 a aparţinut lui Jezbel, în ciuda ambiguităţii simbolurilor şi a numelui gravat pe ea.
Mai multe imagini de pe sigiliu, la fel ca şi mărimea sa medie, indică faptul că a aparţinut unei regine, au decis ultimele cercetări.
''Lotusul (sub şoimul Horus) a fost un simbol al unui sex, şi se referea la o femeie'' a spus Korpel la LiveScience,'' în vreme ce soarele cu aripi a fost un cunoscut simbol al regalităţii din şi din afara Israelului''.
Alte simboluri de pe sigiliu de asemenea întăresc o legătura cu monarhia, la fel ca şi Horus şi cobra dublă, figuri probabil preluate din egipt, a spus ea.
O greşeală de scriere a numelui ''yzbl'' - cum i se spunea reginei în ebraica veche - de asemena i-a băgat în ceaţă pe arheologi. Oricum, în comparaţie cu alte exemplare din acea vreme, Korpel a descoperit că marginea de sus a sigiliului care s-a rupt, conţinea de asemenea două litere care lipsesc din numele lui Jezbel.
Regina păgână avea putere
Cu propirul său sigiliu, regina Jezbel a putut să exercite o puternică influenţă peste oamenii din jurul ei, ca mai majoritatea reginelor egiptene, a spus Korpel.
''Textele biblice deja au dovedit că a fost o femeie puternică. Reginele din Egipt... toate au în comun rolul lor foarte mare în religie, politică şi arte, şi statutul lor de prima soţie. Aceasta de asemenea pare să conteze pentru Regina Jezbel'', a spus Korpel.
Spre deosebire de Egipt, în orice caz, Israelul biblic nu era favorabil femeilor puternice. Jezbel a fost la urma urmei percepută ca un pericol şi ca o credincioasă în idoli străini, acuzată de prostituţie, crimă şi vrăjitorie, şi a fost aruncată de la fereastra ei spre a fi mâncată de câini.
courtesy of http://www.msnbc.msn.com