Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

Romania este cel mai corupt stat al Uniunii Europene

Romania este cel mai corupt stat al Uniunii Europene. Cel putin asa indica cel mai recent raport al Transparency International, dat publicitatii astazi. Documentul arata ca statele bogate ale lumii, dar si companiile multinationale si institutiile financiare, sunt adeseori responsabile de raspandirea coruptiei in tarile sarace. Studiul, care a cuprins 180 de tari, releva totodata ca Romania este pe locul 69 din 180 de tari din toata lumea, la capitolul indicelui de perceptie a coruptiei, obtinand un scor egal cu Ghana. Studiul a fost realizat cu ajutorul mai multor sondaje de opinie facute in 2006 si 2007 de 14 institutii de cercetare diferite.

Romania a urcat cateva pozitii in acest clasament fata de anul trecut in privinta modului de perceptie a fenomenului coruptiei. Cu toate astea, potrivit raportului Transparency International, tara noastra este codasa Uniunii Europene. Vecinii din Bulgaria stau mult mai bine la acest capitol, fiind cu un punct valoric peste situatia Romaniei. Transparency International atrage atentia asupra modului defectuos in care Romania s-a pregatit pentru aderare, indeplinindu-si doar formal angajamentele din sfera luptei impotriva coruptiei. Mai grav, evolutiile interne recente pun sub semnul intrebarii credibilitatea reformelor anticoruptie". In privinta DNA, in raport se arata ca, desi institutia a trimis in instanta cateva dosare de mare coruptie, "pana la pronuntarea unor decizii definitive este prematura aprecierea calitativa a politicilor de represiune penala a coruptiei". In plus, Transparency International constata cu ingrijorare si reactia politica privind o aparenta implicare a DNA in lupta politica, avand ca efect o deteriorare a imaginii sale publice de institutie profesionista, echidistanta si putand contribui la slabirea capacitatii reale de sanctionare a actelor si faptelor de coruptie". "Desi rapoartele de monitorizare a Romaniei in temeiul prevederilor Tratatului de Aderare la UE constata ca se fac progrese in reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, modalitatea de numire si revocare a conducerii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie reprezinta in continuare un instrument discretionar, aflat la indemana puterii executive, de a interfera cu puterea judecatoreasca", se mai arata in raport.

Raportul privind perceptia coruptiei arata ca, in timp ce tarile sarace sunt indemnate sa anihileze acest fenomen, statele bogate ale lumii sunt deseori partial responsabile de raspandirea lui in aceste tari. "Oferirea de bani ca mita in companiile multinationale a ajuns o metoda intens folosita", atrage atentia Transparency International, adaugand ca "este inacceptabil pentru aceste companii sa mai priveasca mita ca pe o strategie de a patrunde pe pietele unde vor sa investeasca". Transparency International le recomanda statelor bogate "sa procedeze la reglementarea mai stricta a propriilor centre financiare", sa acorde o mai mare atentie rolului trusturilor, sa cunoasca beneficiarii reali si sa inaspreasca prevederile referitoare la spalarea banilor.

Cifrele raportului publicat astazi de Transparensy International arata ca statele percepute drept cele mai corupte sunt Afganistanul, Irakul, Myanmarul, Somalia si Sudanul. Potrivit Transparency International, "in continuare este evidenta o corelatie stransa intre coruptie si saracie". Astfel, 40% din tarile cu scoruri sub trei, "sunt clasificate de Banca Mondiala ca fiind tari cu venituri mici". Totusi, arata studiul, "un numar de tari relativ sarace reusesc sa controleze in oarecare masura coruptia, demonstrand ca este posibila iesirea din cercul vicios saracie - coruptie".

In fruntea clasamentului celor mai "curate" tari se afla Danemarca, Finlanda si Noua Zeelanda.

Studiul a fost realizat cu ajutorul mai multor sondaje de opinie facute in 2006 si 2007 de 14 institutii de cercetare diferite.

Alina OLTEANU

Articol apărut în ziarul Ziua ( http://www.ziua.ro ) Nr. 4044 de miercuri, 26 septembrie 2007

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate