Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

Predicarea expozitivă accentuată

Vox Vocis 24 Septembrie 2007

Publicată pe 10 septembrie 2007 de Keith Collier

FORT WORTH, Texas (BP)- Predica expozitivă adevărată lipsită de un punct de vedere lăudat al Scripturii, a spus R. Kent Hughes, în cadrul primelor trei prelegeri ţinute la Seminarul teologic Baptist din sud-vest.

Predica expozitivă " va înflori - va avea succes doar atunci când predicatorul crede că Scriptura este infailibil (fără greşeală),a totsuficientă şi atotputernică, a spus Hughes, pastorul superior, emeritul Bisericii Colegiu din Wheaton III şi editor şi colaborator la proiectul: "Predicarea Cuvântului, " o serie de prelegeri în 50 de volume.

Deuteronom 32:46-47 şi Matei 4 demonstrează cum Moise şi Isus au văzut Cuvântul lui Dumnezeu ca viaţă, hrană, susţinere, a spus Hughes, relatând că "ceea ce crede predicatorul despre Scriptură este totul."

El s-a exprimat în legătură cu alunecarea contemporană spre fără-expoziţiune... , referindu-se la tendinţa multor predicatori care se abat de la text şi nu mai revin niciodată.
Hughes a identificat câteva insulte aduse Scripturii, legate de modul de a predica, incluzând scoaterea textului din context, moralizând textul şi încercând să predice acolo unde textul păstrează tăcere. Folosind "omiletica consensului, " care se concentrează pe nevoile simţite ale congregaţiei, eşuează să realizeze că "cele mai acute nevoi sunt mai departe, mai adânci decât nevoile percepute," a spus el.

Predicatorii cedează, se supun în a practica fără-expoziţiune pentru câteva motive, a spus Hughes, listând lenea omiletică ca exemplu, şi el crede că textul nu este suficient să se unească cu audienţa.

Hughes provoacă pe cei care învaţă Biblia să refuze asemenea abordări în predică şi a dat câteva motive pentru care predica expozitivă este necesară. Cuvântul şi Spiritul sunt inseparabile. Atunci când Cuvântul lui Dumnezeu este prezentat, Duhul vorbeşte, a afirmat Hughes, arătând că Ioan 3:34 şi 2 Timotei 3:16 descriu conexiunea între Cuvânt şi Spirit.

Predica apostolică, cât şi cea reformatoare erau expozitive, relatează Hughes, amintind: "A fost luată cu uşurinţă (aproape ignorat) faptul că toate predicile biblice erau predici expozitive."

Hughes concluzionează împărtăşind beneficiile personale a predicii expozitive : "Vei predica din texte din care niciodată nu ai fi predicat dacă era posibil să le eviţi, a spus el. Pe lângă aceasta, predicatorii, niciodată nu trebuie să se agite cu privire la ce trebuie să predice duminică, a spus el şi ei nu vor fi siliţi să se dezvolte ca teologi.

În cea de-a doua lui prelegere ţinută la campusul Fort Worth din Texas, Hughes a folosit un format de genul întrebare şi răspuns, pentru a discuta cum ar trebui pregătită o predică expozitivă. Procesul sistematic de predică expozitivă, a spus Hughes, începe cu elaborarea temei întregii cărţi şi divizarea cărţii în secţiuni omiletice. Înţelegi despre ce este vorba în carte, apoi textele vor trezi o mare emoţie, " a spus el.

Mulţi predicatori se luptă cu lenevirea când trebuie să pregătească slujbele, dar predica nu este o ştiinţă a rachetei, a spus Hughes, relatând că "noi putem să fim predicatori buni, dar acest lucru implică muncă."

Hughes discută despre concepţia lui referitoare la folosirea ilustraţiilor la slujbă şi la faptul de a aduce extrase din cartea lui "1001 de povestiri importante & citate." De asemenea, trebuie să le păstrăm, înainte ca noi să înţelegem că atunci când oamenii amintesc o ilustraţie, dar aceasta nu a ilustrat adevărul, noi am eşuat, " a afirmat el.

"Unde nu este pasiune, acolo nu este predicare, a afirmat Hughes în cea de-a treia sa prelegere, care subliniază caracterul şi entuziasmul predicatorului. El încurajează indivizii să-şi asigure pasiunea care se potriveşte personalităţii şi este condusă de Duhul Sfânt.

"Ce predicăm, aceasta trebuie să vină din sufletul nostru, a spus Hughes. Lăsaţi să se spună asta despre noi, slujba lui a fost ca un tunet, deoarece viaţa lui este ca iluminarea".

Hughes conduce ministerul doctoral de la Şcoala Evanghelică Sfânta Treime şi un masterat în cadrul Seminarului Talbot. El este autorul a 30 de cărţi, încluzând best-sellerul "Disciplinele unui om pios."

Prelegerile din perioada 30-31 august de la Jesse şi Fannie pe tema predicii şi lucrării pastorale erau stabilite în 1976 de cei din Bordul tutorilor din sud-vest. Northcutt a slujit ca profesor, decan şi vice-preşedinte la Seminarul din sud-vest din 1938-1979. Prelegerile fuseseră furnizate de darurile de la binefăcători, prieteni şi familie.

Keith Collier este un scriitor din cadrul Seminarului Baptist din sud-vest. Înregistrările prelegerilor lui Kent Hughes din tipul serviciului de capelă din sud-vest pot fi vizionate, ascultate sau descărcate de pe site-ul Seminarului www.swbts.edu. Copiile prelegerilor a doua şi a teia sunt disponibile pe cd-uri pentru un preţ mic prin serviciile mass media din sud-vest.

courtesy of Baptist Press News (http://bpnews.net )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate