Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Omul preistoric venea din Haifa?

De Fadi Eyadat / 06/09/2007

Audienţa, scena şi echipamentul erau gata. Doar invitatul de onoare lipsea şi toţi îl aştepta a spus Prof. Mina Evron, un cercetător din cadrul departamentului de arheologie de la Universitatea din Haifa, şi codirectorul de la Mislia, din sud-vestul Muntelui Carmel.

"Obiectul" pe care ea şi echipa ei îl caută în săpătură, este un schelet care putea reprezenta oamenii de la început.

"Am descoperit totul aici: o mare cantitate de unelte pe care ei le foloseau, unele instrumente din piatră şi lame, oase de animale. Ştiam cum s-a comportat omul în acea perioadă, a spus Evron. Tot ceea ce nouă ne-a lipsit , era scheletul.

Artefactele descoperite în zona săpăturilor sunt semnificative pentru comportamentul oamenilor care au trăit acum aproape 250,000 de ani, în perioada când cultura musteriană din Neanderthal din Europa.

Mai departe studiile au arătat uneltele omului modern de mai tărziu, acum 170,000 de ani, în Etiopia. Noile descoperiri sunt de o mare importanţă, conectând omul din cele mai vechi timpuri cu omul de pe Muntele Carmel.

Acum aproape 2 milioane de ani, o dată cu o mişcarea omului "Homo erectus" (omul drept) spre Europa, omul Neanderthal, o specie nouă, indicată de Prof. Israel Hershkovitz, de la Departamentul de antomie şi antropologie de la Universitatea Tel Aviv şi un codirector în cadrul săpăturilor, a spus că oamenii Neanderthali erau mai voinici decât oamenii moderni, cu un craniu mai mare şi membre mai mari. O altă specie care, s-a dezvoltat de la Homo erectus" din Africa, a fost homo sapiens, (omul care gândeşte ) sau noi. Craniul lui şi alte dimensiuni fizice sunt mai mici şi mai filiforme decât ale oamenilor Neanderthal.

Întorcându-ne în 2001, două echipe de studenţi la doctorat în antropologie de la Tel Aviv şi studenţi la doctorat de la arheologie de la Universitatea din Haifa, au început cercetările săpăturilor de pe Carmel. Săpăturile arată faptul că, chiar în straturile de acum 250,000 de ani, erau instrumente moderne pentru tăiat şi vânătoare, asemenea lamelor făcute din silex. Arheologul Yossi Zaidner spune că lamele reprezintă tehnici moderne de făcut tăieturi, care include planificare şi schiţă.

"Am descoperit 3, 000 de elemente pe metru pătrat, spune Zaidner. Este o cantitate mare. Am descoperit toate inovaţiile tehnologice ale acestei perioade, acum 250,000 de ani şi aceasta înseamnă că era o declaraţie extinsă pe site şi a fost un centru unde oamenii veneau din întreaga regiune".

Au fost, de asemenea, descoperite oase de animale, pe care cercetătorii le vedeau ca pe gunoaie ale unor gospodării ale băştinaşilor.

"Toate semnele indică faptul că a fost o vănătoare sistematică, folosind tehnicile moderne care continuă să fie folosite până acum 10,000 de ani, a spus Reuven Yeshurun, unul dintre arheologi pe site. Sunt semne de cuţit pe oase şi semne de arsură, dar semnele dinţilor, după număr arată că , au fost oameni aici. Orice arată spre vânătoarea modelelor ale unei societăţi preistorice şi ale unei societăţi actuale.

Profesorul Hershkovitz spune că homo sapiens, care s-a dezvoltat în Africa, era mai voinic decât omul modern. "Încă, spune Hershkovitz, este posibil ca dezvoltările finale ale homo sapiens, să se întâmple aici, în Israel, dincolo de Africa. Dacă specia modernă a homo sapiens, se descoperă în straturile de acum 250,000 de ani, ea încă va aparţine uneia dintre cele mai timpurii populaţii de homo sapiens, din lume şi posibil cea mai timpurie. Apoi, toate teoriile despre dezvoltarea omului modern vor trebui să fie re-examinate".

courtesy of Haaretz publication (http://www.haaretz.com )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Crestin Baptist - stiri de interes pentru crestinatatea rom?a.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizata la versiunea 1.0! Sunteti invitati sa o vedeti - si sa o folositi! Acum ?tr-o noua interfata, cu motor de cautare propriu si plan de citire a Bibliei ?tr-un an!

 

Grup de Discutii Apologetica - te poti abona si scrie mesaje care sa fie dezbatute, discutate ? acest grup de catre membrii sai.

 

Forum - actualizat si diversificat, securitate crescuta, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Crestin! - aici intri daca vrei sa discuti cu prietenii sau sa ?i faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veti gasi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetica

Biografii

Etica

Istorie Crestina

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematica

 

Pe pagina de Teologie Sistematica puteti gasi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sf?t si alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, asa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre pacat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre m?tuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creatie si istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sf?situl)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate