Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

Creştinii se ceartă asupra "predicilor prosperităţii"

Vox Vocis 21 Ianuarie 2008

(AP)-Mesajul a licărit în sugrageria lui Cindy Fleenor în fiecare seară. Fii credincios în modul cum trăieşti şi cât dai, au spus predicatorii de la televizor şi Dumnezeu va turna bogăţii materiale.

Şi aşa un contabil de 53 de ani din Tampa, Florida, a girat $500 lui Joyce Meyer, evanghelistul al cărui discurs franc despre recuperarea din abuzul sexual din copilărie a fost aşa inspirat. Ea a scris cecuri lui Benny Hinn şi unui prediactor local Paula White.

Nu au venit doar binecuvântările. Fleenor a terminat împrumutul banilor de la prieteni şi ziua de plată a creditului, doar să cumpere băcănii. La început ea a crezut explicaţia dată la televizor. Credinţa ei nu era suficient de puternică.

"Vroiam să cred că Dumnezeu doreşte să facă lucruri măreţe cu mine, aşa cum a făcut cu ei" a afirmat ea. Sunt supărată şi înverşunată în legătură cu aceasta. Chiar acum privesc cu greu pe oricine la televizor."

Toate trei aceste grupuri pe care le susţinea Fleenor sunt şase dintre ele mai mari misiuni creştine de televiziune sub cercetarea unui senator care adresează întrebări despre cheltuiala generoasă a evanghelistului şi posibilul abuz asupra plăţii taxelor.

Sondajul sen. Charles Grassley din Iowa, enumerând republicanii în comitetul financir al Senatului, a adus o nouă cercetare a credinţei fundamentale care aduce milioane de dolari şi umplu bisericile de la Atlanta la Los Angeles -"Evanghelia prosperităţii" sau afirmaţia că Dumnezeu vrea să binecuvinteze credinciosul cu bogăţii pământeşti.

Toşi cei şase slujitori sub investigări predică Evanghelia prosperităţii în diferite moduri.


Susţinătorii numesc aceasta un mesaj biblic al speranţei. Alţii spun că este o distorsionare care face evangheliştii bogaţi victime vulnerabile. Ei spun că a fost preluată din "este corect să faci bani" până la este corect ca pastorul să conducă un Bentley, să locuiască într-o casă pe coasta oceanului şi să călătorească cu un avion personal.

"Tot mai mulţi oameni sunt disperaţi şi lacomi şi vor ceva care le va alina durerea sau crizele financiare," a spus Michael Palmer, decanul Universităţii Regent, fondată de Pat Robertson. Este o problemă care creşte".

Mişcarea prosperităţii din zilele moderne ăşi poate trage originea de la învăţăturile evanghelistului Oral Roberts. Discipolii lui Roberts au răspândit teologia şi vocabularul lui (Roberts şi alţi evanghelişti, precum Meyer numesc donatorii lor "parteneri"). Şi câţiva predicatori ai prosperităţii, inclusiv unii care sunt acum cercetaţi, au slujit în Bordul Universităţii Oral Roberts.

Grassley întreabă slujitorii despre recordurile financiare în salarii, cheltuieli practice, avioane personale sau alte câştiguri suplimentare. Investigaţia, combinată cu scandalul financiar de la ORU, care a nvestigat pe fiul şi moştenitorul lui, Richard, ridică unele îndoieli dacă evanghelia prosperităţii se îndreaptă către o zi a judecăţii.

În timp ce unii se aştaptă ca mişcarea să dispară, cercetarea nu poate forţa spre o transparenţă financiară mai mare şi supraveghere într-o mişcare cunoscută pentru discreţie.
Mulţi savanţi îşi trag originile teologiei prosperităţii de la E.W. Kenyon, un pastor evanghelist din prima jumătate a secolului XX.

Dar nu a fost până în perioada post - belică-şi o pereche de evanghelişti din Tulsa, Oklahoma a afirmat că teologia "sănătăţii şi bogăţiei" a devenit un accesoriu în biserica penticostală şi carismatică.

Oral Roberts şi Kenneth Hagin - şi mai târziu, Kenneth Copeland au instruit mii de evanghelişti cu un mesaj care rezonează cu clasa mijlocie, a spus David Edwin Harrell Jr., un biograf a lui Roberts. Copeland este printre cei care sunt investigaţi.

"Ceea ce Oral a făcut a fost să dezvolte o telogie care să facă aceasta în regulă," a spus Harrell. "El permite penticostalilor să fie credincioşi adevărurilor din vremurile vechi ale bunicilor lor şi să fie parte a lumii moderne, ei nu putea avea slujbe bune şi să facă bani."

Învăţăturile au luat nume diferite "numeşte aceasta şi pretinde aceasta" cuvântul credinţei, evanghelia prosperităţii.

Predicatorii prosperităţii spun că nu totul este legat de bani - că binecuvântările lui Dumnezeu se extind până la sănătate, relaţii şi suficient ca să ajute pe alţii.

Au versetele biblice pregătite să se justifice. Cel mai citat verset este cel din Epistola lui Pavel către Corinteni care zice: " de dragul lor s-a făcut sărac, ca prin sărăcia lui să poată deveni bogaţi."

Criticii recunosc că ideea că Dumnezeu vrea să binecuvinteze urmaşii Lui are o bază biblică, dar spun că predicatorii prosperităţii scot versetele din context. Mulţimea prosperităţi eşuează să recunoască responsabilităţile biblice că Dumnezeu nu întotdeauna răsplăteşte creştini credincioşi, a relatat Palmer.

Cartea lui Iov este un studiu de caz despre o pietate nerăsplătită şi capitolul 11 din Evrei prezintă o listă de creştini care au fost torturaţi şi martirizaţi, a afirmat Palmer.
Evanghelia prosperităţii continuă să atragă mulţimile, în special cele din clasa de jos şi cea de mijloc despre care criticii spun că au cea mai mare motivaţie şi cel mai mult de pierdut. Mesajul prosperităţi se răpspândeşte în zonele cu oameni negri.

Una dintre atracţiile învăţăturii este nu "insistă asupra unei teme tradiţionale depsre cer şi iad, ci asupra răspunsului, accentuând preocupările aici şi acum, a spus Brian McLaren, un autor evanghelic şi pstor liberal.

Dar Evanghelia prosperităţii, a relatat McLaren, nu doar se năpusteşte asupra speranţei vulnerabile, ci pune prea mult accent pe succesul individual şi fericire.

Noi am fost prea drăguţ ignoranţi că Biblia spune despre o incorectitudine sitematică, a spus el.

Cecurile şi balanţele centrate pe deniminaţiunile creştine lipsesc în prosperitatea bisericilor. Unul dintre pastorii din investigaţia lui Grassley., episcopul Eddie Long din suburdia din Atlanta, a scris că Dumnezeu i-a spus să se îndepărteze de "structura guvernamentală păgână a unui bord de diacon.

Unii sluijitori au menţinut averea lor proprie ca evidenţă că învăţătura funcţionează. Pastorul din Atlanta, Creflo Dollar, care luptă cu cercetarea lui Grassley, a achizionat un Rolls Roys şi o casă de multimilioane de dolari şi călătoreşte într-o Learjet proprietate a bisericii.

Într-o scrisoare pentru Grassley, avocatul lui Dollar numeşte Evanghelia prosperităţii un fundament "adânc înrădăcinat în credinţa religioasă" din Scriptură şi deci o libertate religioasă protejată. Grassley a spus că investigaţia lui nu este legată de teologie.

Dar chiar unii critici ai Evangheliei prosperităţii- precum rev. Adam Hamilton al unei biserici metodiste de 15,000 de membri din suburbia Kansas City, Missouri spun că investigaţia întră într-un spaţiu minat.

"Cum hotărăşti cât de mulţi bani poate să facă un slujitor ca acesta, când teologia de bază este că bogăţia este bună? a afirmat Hamilton, un absolvent care mai târziu a părăsit mişcarea carismatică. "Aceasta ridică multe probleme teologice."

Aceasta este evidenţa schimbării. Joyce Meyer, decretează reforme financiare în următorii ani, inclusiv facerea declarţiilor financiare publice.

Meyer, care a promis că va coopera deplin cu Grassley, a publicat o declaraţie accentuând că o Evanghelie a prosperităţii "care echivalează binecuvântarea cu câştigul financiar este în afara echilibrului şi putea afecta umblarea unei persoane cu Dumnezeu."

Courtesy of http://edition.cnn.com

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate