Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

 

Vaticanul face pasul spre vindecarea schismei ortodoxe

Vox Vocis 26 Noembrie 2007

Vaticanul a apreciat înţelegerea dintre teologii romano-catolici şi cei ortodocşi ca prim pas spre o posibilă vindecare a unei scisme de un secol, dar a spus că drumul a fost lung şi dificil.

Vaticanul a publicat joi o declaraţie comună, aprobată luna trecută, care spune că Papa a deţinut rangul cel mai înalt în cadrul bisericii unificate înainte de 1050, când avut loc schisma--o decalaraţie care va permite catolicilor şi ortodocşilor să lucreze mult mai strâns.

Dar documentul a făcut clar faptul că nici o parte care este de acord cu puterea care vine odată cu acest rang. Ortodocşii din Imperiul Bizantin au negat autoritatea universală a Papei romano-catolic şi au dezvoltat o biserică naţională autonomă fără papalitate.

Cardinalul Walter Kasper, liderul departamentului de promovare a creştinilor de la Vatican, a spus că documentul a dat catolicilor speranţă, dar a avertizat că a fost un drum lung de parcurs, îaninte ca cei catolici şi ortodocşi să poată vorbi despre acelaşi tip de unitate.

"Acest document este un pas modest, cât şi unul al speranţei. Dar noi nu trebuie să exagerăm importanţa lui," a afirmat postul de radio de la Vatican, miercurea trecută, înainte de a publica documnetele. "Aceasta nu va fi uşor. Drumul este lung şi greu."

Papa Benedict a făcut din dialogul cu ortodocşii o prioritate a pontificatului lui. El s-a întâlnit la Istanbul, anul trecut, cu patrairhul ecumenic Bartolomeu, care este liderul spiritual al tuturor ortodocşilor, dar are putere administrativă asupra turmei mici din Turcia.

Ortodoxia de pretutindeni este organizată sub biserica naţională, totalizând 220 de milioane de membri, comparat cu 1,1 bilioane de romano-catolici, care se află sub autoritatea Vaticanului.

DISCUŢIILE RUSE

Ortodocşii ruşi, a căror biserică este cea mai mare şi cea mai influentă în lumea ortodoxiei, au părăsit întâlnirea teologilor din 8-14 octombrie care a avut loc din Ravenna, Italia. Documentul a fost publicat pe site-ul ortodox.

Kasper a minimalizat greva, despre care el a spus că se datora disputei dintre ortodocşi asupra autonimiei bisericii din Estonia.

"Este o chestiune inter-ortodoxă . Noi nu putem interfera. Dar suntem supăraţi şi preocupaţi, pentru că, pentru noi, este important ca biserica ortodoxă să participe la dialogul nostru," a spus el. Nu vrem să avem dialog fără cei ruşi."

Kasper a spus că discuţiile ortodoxe- catolice vor deschide un subiect despre rolul Papei în biserică înainte de schismă. Benedict a spus că acest model, care a fost mai descentralizat decât paplitatea de astăzi, ar putea ajuta catolicii şi ortodocşii să lucreze împreună mult mai strâns.

Dar ei vor avea atunci de discutat probleme mai dificile din secolul al doilea, din timpul căruia papalitatea a devenit o practică puternică, centralizată şi Papa a fost declarat infailibil, când a luat deciziile privitoare la credinţă şi moralitate.

Documentul Comisiei Catolice poate fi văzut la adresa:
www.vatican.va/roman_curia/pontifical_councils/chrstuni/ch_orthodox_docs/rc_pc_chrstuni_doc_20071013_documento-ravenna_en.html  

Courtesy of Christian Today (http://www.christiantoday.com )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate