Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

Diferitele aspecte ale celor trei ramuri principale ale iudaismului

Vox Vocis 21 Ianuarie 2008

de MATTHEW WAGNER

Cele trei curente majore ale iudaismului - Reformator, Conservator şi Ortodox - vor avea fiecare o conferinţă de amploare în capitală în săptămâna care urmează.

Comparând şi punând în contrast, conferinţele pun în lumină diferitele aspecte ale fiecărei ramuri şi atât de diferitele provocări pe care o înfruntă fiecare în secolul al XXI-lea.

În timp ce întrunirile Conservatoare şi ale Reformei se vor concentra pe chestiuni fundamentale precum auto-definirea şi teologia, conferinţa Ortodoxă, practica lipsită de introspecţie, va avea o atitudine cu precădere politică, cu un Ierusalim unificat şi cu identificarea situaţiei rezidenţilor din Sderot ca subiect principal în agenda de lucru.

Programul de trei zile al conferinţei ortodoxe, sponsorizat de Departamentul Afacerilor Religioase al Organizaţiei Sioniste Mondiale, dă impresia că marile probleme de teologie şi auto-identificare au fost soluţionate de mult timp, deschizând calea unei acţiuni politice de unificare.

În contrast, programele conferinţelor Reformei şi cel Conservator dezvăluie o mai mare apropiere spre pluralism şi chestiuni sufleteşti, dintre curentele acestea ale iudaismului.

Institutul Van Leer Institute va găzdui o conferinţă intitulată "Reforma iudaismului: sociologie, educaţie şi teologie" ce va include lectori şi scolastici din Israel şi din alte părţi.

Chestiunile fundamentale despre iudaismul reformator se apropie de sionism, homosexualitatea şi educaţia vor fi examinate, dezvăluind o mişcare care nu a atins, şi poate nu o va face vreodată, un consens pe bazele unor idei religioase, în afară de cele politice.

Conform profesorului Naftali Rothenberg de la Van Leer, conferinţa e prima de acest fel.

"Niciodată până acum, din câte ştiu, scolasticii academici neafiliaţi la mişcarea Reformatoare nu s-au adunat pentru a cerceta dezvoltarea modernă a mişcării", a spus Rothenberg, care este şi rabin ortodox.

"Mişcarea Reformei în SUA a căpătat schimbări fascinante. Congregaţiile iau rugăciunile mult mai în serios - mai multe liturghii sunt în ebraică. Identitatea iudaică este puternică şi legătura cu Israelul este mult mai strânsă" a mai spus el.

Rothenberg a spus că conferinţa a avut şi ramificaţii privind iudaismul reformator din Israel. "Mulţi israelieni nu au idee despre ce e iudaismul reformator. Săptămâna viitoare, o conferinţă întreagă va fi dedicată promovării unei mai bune înţelegeri a Mişcării Reformei."

Între timp, ramura Mişcării Conservatoare Israeliene îşi va sărbători cea de a 30-a aniversare. Participanţii vor discuta legăturile şi dezvoltarea iudaismului conservator (Masorti) din Israel cadrul unor mese rotunde, sub titlurile "Pluralismul Halachic - există o astfel de fiară?", "Comunităţile Sephardi pentru Egalitate: ne pândeşte o revoluţie?" şi "Mişcarea Masorti - mijlocul drumului sau mijlocul călătoriei?"

Mişcările Reformei şi cea Conservatoare au temelii şubrede în societatea israeliană, parţial datorită monopolului deţinut de iudaismul ortodox în stat şi recunoaşterea sa oficială. Oricum, ambele mişcări non-ortodoxe au avut o creştere semnificativă în ultimii ani. Ambele vor rezerva sesiuni speciale pentru a găsi care sunt slăbiciunile lor din Israel comparativ cu cele din SUA.

Courtesy of The Jerusalem Post (http://www.jpost.com )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate