Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

De fapt, gnosticii l-au numit pe Iuda demon, nu erou

Vox Vocis 19 Noembrie 2007

Articol trimis în 6 Noiembrie, 2007 / de Gregory Tomlin

HOUSTON (BP)-O nouă carte scrisă de un specialist în studii biblice de la Universitatea Rice contrazice afirmaţiile Societăţii National Geographic făcute în 2006 referitoare la un fragment al Evangheliei lui Iuda din secolul III sau IV care îl prezintă pe "fiul pierzării" drept un erou.

Este vorba de fapt, de April DeConick, profesor de studii biblice la Rice şi autoare a cărţii "Al 13-lea Apostol: Ce spune în realitate Evanghelia lui Iuda", care face observaţia că acest document, îl numeşte pe Iuda un "al 13-lea demon". Traducerea acelui text Coptic se potriveşte foarte bine cu ceea ce erudiţii bibliei au spus despre Iuda de-a lungul secolelor, precum şi cu comentariile făcute în antichitate de părinţii bisericii care au privit şi considerat gnosticismul drept o erezie.

Gnosticii spuneau că mântuirea o aveai doar dacă obţineai cunoaşterea tainică sau gnosisul (din limba greacă). Ei învăţau pe alţii că Isus a venit de la singurul Dumnezeu adevărat ca să împărtăşească această cunoaştere tainică fiinţelor umane care fuseseră create de un dumnezeu rău şi inferior, pe nume Iehova, Dumnezeul Vechiului Testament şi al multor zeităţi. Gnosticii credeau şi că fiinţele umane sunt rele/ toată firea pământescă este rea, că scopul mântuirii omului este acela de a uni din nou duhul lui cu al singurului Dumnezeu adevărat.

"Indiferent cine a fost autorul Evangheliei lui Iuda, acela a fost foarte dibaci şi viclean. Şi el a fost un Gnostic care nu s-a înţeles bine cu creştinii apostolici", a declarat DeConick pentru Baptist Press. "Astfel, această Evanghelie ia în râs pe creştinii apostolici şi critică doctrina răscumpărării şi a euharistiei sau sărbătorii cinei Domnului."

La începutul anului 2006, când revista National Geographic a anunţat descoperirea Evangheliei lui Iuda, ea a pretins că documentul prezenta un Iuda loial, sensibil şi poate, înţeles greşit. Trădătorul lui Isus, spuneau experţii revistei, a fost în realitate un prieten apropiat al lui Mesia şi un om căruia i s-a cerut să "accepte dispreţul permanent" pentru ca prin această supunere a lui, duhul lui Isus să poată fi eliberat de trupul Lui. Specialiştii revistei mai afirmau şi faptul că Iuda este descris şi el în textul Evangheliei, ca şi "spirit".

Însă, DeConick susţine că traducătorii s-au înşelat. Cuvântul "daimon" din limba coptă, nu înseamnă "spirit", a afirmat ea.

"Platon folosea acest cuvânt pentru a se referi la puteri superioare, divine, ce controlau soarta omului," a mai spus DeConick. "Aceasta e baza pentru traducerea cuvântului ‘spirit' din revista National Geographic. Problema însă, cu această interpretare este că Platon a scris cu 500 de ani înaintea Evangheliei lui Iuda şi într-un context conceptual complet diferit. Atât în literatura creştină, cât şi în cea gnostică cuvântul ‘daimones' înseamnă demoni. Sunt puteri malefice sau îngeri care influenţează destinele oamenilor. Ei sunt asociaţi cu stelele. Există 52 de cazuri/exemple, în literature gnostică, de folosire a cuvântului ‘daimon' şi toate se referă la forţe demonice ce controlează cosmosul şi destinul uman."

Evanghelia lui Iuda a fost scrisă, probabil, jumătate de secol înainte de anul 180 A.D., când Irenaeus din Lyon a scris că gnosticii produc o „istorie fictivă" ce-l descrie pe „Iuda trădătorul" ca având o cunoaştere specială a adevărurilor divine.

Două secole mai târziu, episcopul Epiphanius din Salamis, insula Creta, a scris şi el despre faptul că Evanghelia lui Iuda conţine descrieri eretice, ce-l prezintă pe Iuda care a „făcut o lucrare bună pentru mântuirea noastră". Epiphanius a mai scris că Iuda a acţionat „din ignoranţă, invidie şi lăcomie când s-a dezis de Dumnezeu."

Până ce fragmentele Evangheliei lui Iuda nu au fost descoperite, s-a presupus că acestea s-au pierdut demult în antichitate sau au fost distruse de creştinii ortodoxi. Însă publicarea textului lui Iuda, şi alte publicaţii recente de texte gnostice, cum ar fi Evanghelia lui Toma, Scrisoarea lui Filip către Petru şi Evanghelia Adevărului au reaprins, în cercurile academice, discuţii intense vizavi de originea creştinilor. National Geographic a pretins că „o parte demult îngropată a creştinilor începe să iasă la iveală."

Numai că revista nu a făcut mare lucru ca să ajute cercurile academice lărgite în evaluarea textului lui Iuda, această parte mult timp rămasă necunoscută a creştinismului. National Geographic deţine încă fotocopii pe care nu le-a prezentat şi altor specialişti din lume, ceea ce, spune DeConick zădărniceşte cercetarea cercurilor academice şi, în acelaşi timp, pune la îndoială exactitatea viitoarelor articole din revistă, în ce priveşte acest document.

„Tot ceea ce avem este transcrierea din limba coptă făcută de Societatea National Geographic, şi traducerea ei. Noi însă nu putem verifica transcrierea. Această situaţie e asemănătoare cu impasul ce i-a ţinut în loc pe erudiţi cu 15 sau 20 de ani în urmă, în ce priveşte de manuscrisele de la Marea Moartă. Atunci când manuscrisele sunt ţinute doar de puţine persoane, pot apărea greşeli şi interpretări cu drept exclusiv. Acesta nu e cel mai bun mod prin care să oferim cunoaştere sau cunoştinţe credibile," a afirmat DeConick.

„O cunoaştere bună şi credibilă rezultă atunci când în mod deschis, mai multe persoane studiază materialele, lucrează, se consultă, critică şi gândesc împreună. Iată de ce, în anul 1994, Societatea de Literatură Biblică a adoptat o rezoluţie împotriva acţiunii de a strânge şi păstra informaţii într-o manieră exclusivistă, fără a fi împărtăşite cu alţii.

Astfel, a stabilit ca mai întâi să fie făcute fotocopii care ulterior să se distribuie întregului colectiv academic. Însă, Societatea National Geographic nu a fost de acord cu această rezoluţie şi acum experimentăm exact ceea ce se intenţiona să se evite prin această rezoluţie", a mai spus ea.

DeConick a văzut pentru întâia dată textul lui Iuda în Aprilie 2006 şi imediat a şi început să cerceteze ce anume spuneau fragmentele. A afirmat că probabil cartea ei, Al 13-lea Apostol: Ce spune în realitate Evanghelia lui Iuda poate fi prima dintr-o serie lungă de proteste împotriva traducerii şi interpretării oferite de National Geographic.

„Încercăm acuma să preluăm informaţiile şi rugăm insistent Societatea National Geographic să ne transfere imediat fotocopiile", a mai adăugat ea.

Ceea ce a fost transferat de societate e o traducere a textului şi câteva fotografii cu fragmente ale textului, unele din ele dovedindu-se a fi fragmente cheie în argumentarea lui DeConick. Însă, în cea mai mare parte, cercetătorii au reuşit să citească doar ceea ce experţii revistei au descifrat din manuscisul vechi, considerabil erodat de trecerea timpului.

DeConick e critică vizavi de felul în care acest text a lui Iuda a fost abordat. În anul 1970, când a fost descoperit într-un mormânt din Egipt era legat într-un singur manuscris împreună cu mai multe alte scrieri gnostice, cunoscute mai dinainte, plus un text gnostic nou. Apoi au urmat o serie de transferuri secrete şi misterioase ale manuscrisului şi o lungă perioadă de depozitare într-o visterie care au lăsat manuscrisul fosrte mult deteriorat,-- „textul gnostic cel mai dificil de până acum", după spusele lui DeConick.

Cercetătorii au avut nevoie de 5 ani ca să-l reconstituie din bucăţi, şi asta sub presiunea unui termen limită foarte scurt stabilit de National Geographic.

„Acest lucru a dus la situaţia în care ei au fost nevoiţi să-şi publice constatările înainte de-a fi terminat cercetările," a spus DeConick. „Şi astfel, rezultatele pe care le-au publicat au fost provizorii, încă în derulare, însă din păcate au fost luate ca fiind finale."

Conform traducerii specialiştilor Marvin Meyer, Rodolphe Kasser, Gregor Wurst şi Bart Erhman, Evanghelia lui Iuda susţine că Isus a apărut deseori ucenicilor ca şi copil de 12 ani şi că le-a spus că fiecare "are steaua lui proprie"; Adăugaţi la aceasta şi descrieri ale lui Isus ca fiind din tărâmul nemuritor al lui Barbelo-astfel, documentul pare mai mult literatură ştiinţifico-fantastică decât religie.

Un lucru important în argumentarea lui DeConick este existenţa unor fragmente ale textului în care Iuda Îl informează pe Isus despre o viziune pe care a avut-o. Isus râde când aude viziunea şi întreabă de ce Iuda, „un al 13-lea spirit", face eforturi aşa de mari. Atunci Mesia îi spune, „îl vei sacrifica pe cel care Mă va îmbrăca".

Dar, conform spuselor lui DeConick, astfel de fraze sunt ceea ce fac ca Evanghelia lui Iuda să fie o satiră sau parodie a creştinismului ortodox. Ea spune că textul lui Iuda e foarte mult împotriva jertfirii şi numeşte interpretarea Societăţii National Geographic ilogică sau incoerentă în conţinutul ei.

„Acesta e cel mai grav din păcatele posibile", spune DeConick. „E un păcat făcut pentru demonii conducători ai lumii. Dacă Iuda e un erou, atunci de ce Isus să dorească şi să-i ceară lui Iuda să se sacrifice? Textul vorbeşte despre ce face Iuda ca să fie jertfit, şi aceasta pentru forţele demonice, nu pentru Dumnezeu. Se înţelege de la sine că asta nu e o faptă bună sau onorabilă."

DeConick împreună cu alţi specialişti plănuiesc un studiu şi mai atent al Evangheliei lui Iuda, la Universitatea Rice, în Martie 2008. Apoi, se intenţionează ca Universitatea să găzduiască un grup de expereţi internaţionali, care să-i includă şi pe cei ce-au tradus textul pentru National Geographic, pentru a discuta manuscrisul Tchacos, ce a conţinut Evanghelia lui Iuda. Prin această întâlnire, declară ea, se va crea astfel un climat academic care până acum nu a existat.

„Am dorit să creez un cadru propice pentru un schimb academic deschis şi liber, astfel încât să putem depăşi acest impas", a afirmat ea. „Nădăjduiesc că până atunci fotocopiile vor fi deblocate pentru ca astfel, toţi să le putem cerceta."

courtesy of Baptist Press News (http://bpnews.net )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate