Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Muscovites crowd the streets at midnight to celebrate Moscow's 859th birthday. The city has been the capital of a vast nation, stronghold of czars and heart of an empire -– but its 15 million people need the hope of Christ.Vastul mozaic al Moscovei
Responsabililizarea este cheia provocării

http://www.bpnews.net/BPnews.asp?ID=26054

Posted on Jul 12, 2007 | by Erich Bridges

Moscow (BP)—Cum poţi să atingi 15 milioane de suflete ale Moscovei? Unul când şi când.

Metro, reţeaua de şină subterană din Moscova , oglindeşte oraşul însuşi. Este mare, cu nespuse mile de tunel, îngropate adânc în pământ şi scări rulante care se intind departe. Este aglomerată. Se estimează că 9 miliarde de oameni călătoresc zilnic, de la imigranţi fără case, la administratorii celei mai mari puteri. Este elegantă şi rafinată, cu candelabre, mozaic de marmură şi lucrări de artă, împodobind mai mult de 150 de peroane.

Şi este întunericată. oamenii pe care poţi să îi vezi aici par inguri , în ciuda mulţimii care se impinge în jurul lor.

”Vezi feţele lor?", sopteşte un misionar, călătorind cu un tren încărcat de muscoviţi. Uită-te ce trişti sunt!. Nu au speranţă”.

Metro oglindeşte Moscova. Şi Moscova oglindeşte Rusia.

Apropiindu-se de cea de- a 860–a aniversare, oraşul început de prinţul medieval lupt[tor, fusese capitala unei vaste naţiuni, ţinută strând de ţari, reşedinţa bisericii ortodoxe ruse, minte a unei mari culture, centrul sovietic comunist. Condusă de Mongol Golden Horde şi de IvanTeribilul, arsă şi reconstruită, distrusă de foamete şi revoluţie, cucerită de Napoleon, asediată de nazişti, terorizată de Stalin, Moscova a rezistat.

”Noi ştim cum este să suferi, se lăudau moscoviţii bătrâni, care erau mândri de combinaţia dintre rezistenţă şi sofisticare”.

Comunismul nu a făcut cel mai bine că a distrus acel spirit timpul celor 70 de ani de supunere aspră, cenuşie. Totuşi, astăzi Moscova a reapărut pentru noua Rusie ca o bijuterie care licăreşte. Este emoţie cu culoare, energie, viaţă şi foame spirituală.

”Noi o avem, a spus un misionar despre acea foame interioară, dar ei nu realizează acest lucru”.

GENERAŢIE NOUĂ, DURERE VECHE
Red Square, pe o zi de vară ]nsorită se năpusteşte cu tineri maniaci, familiile merg afară pentru o plimbare, petreceri de nuntă, femei îmbrăcate la modă, au jefiut pensionarii, bătându-i pentru monedele pierdute. O demonstraţie făcută de o bandă a comuniştilor bătrâni îndureraţi de demisia Uniunii Sovietice, a atras mai mult decât câţiva spectatori.

”Noi suntem ….. s-a plâns usturător, unul dintre comunişti, În fiecare an sunt mai puţini dintre noi. Tinerilor nu le pasă de nimic. Ei trăiesc doar în present”.


A woman lights candles in an Orthodox church in Moscow. The city remains the seat of the Russian Orthodox Church, but few Muscovites worship the risen Christ in Orthodox sanctuaries.În prezent, noii generaţii a Moscovei, nu îi pasă de nimic. Să aibă o educaţie, să se zbată pentru un serviciu bun, să facă bani. Moscova este dinamul social şi economic al Rusiei. Un procent estimate la 80% din averea totală a naţiunii curge în interiorul şi afara oraşului.

Mai mult de 15 milioane de oameni, o zecime din toşi ruşii trăiesc în patru cercuri urbane care înconjoară zidurile Kremlin. Este cea mai mare matropolă europeană.

Cel puţin 4 miloane de muscoviţi au vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani. Ei reprezintă inima clasei educate din Rusia. Absolvenţi ai celor 220 de colegii şi un universităţi concurează pentru cele mai bune locuri de muncă. Bucuria plină de success a oraşului sunt magazinele mall şi cluburile de noapte. Ceilalţi muscoviţi se grăbesc să îşi facă un trai.

Totuşi, dincolo de suprafeţelor strălucitoare ale oraşului, se află un substrat al durerii în Rusia. 6 dintre 10 capii de familie din Moscova sunt alcoolici. Mulţi bărbaţi mor prea de tineri din cauza băuturii şi îşi pierd speranţa. Rareori, copiii îşi văd taşii. Mamele luptă singure să se sfârşească cu bine. Familiile disfuncţionale sunt regula, nu excepţia.

Ruşii sunt mândri de moştenirea lor literară, muzică şi artă. Dar revoluţiile, războaiele şi deplasarea trupelor din secolul 20 a tăiat mult din istoria lor şi a nu a lăsat nimic care să o înlocuiască. Aproape toţi cei din Moscova se nasc în biserica rusă ortodoxă, dar dar puţini se închină în sanctuarele ei ornate, care sunt aproape goale.

PROVOCĂRI, OPORTUNITĂŢI
Suspiciunea de lungă durată şi ostilitatea au persistat în grupurile non-ortodoxe, incluzând baptiştii, care se închină în Rusia, de 130 de ani. Chiar dacă ei nu practică ortodoxia, mulţi ruşi simt că ei ar nega rusianismul lor dacă s-ar uni cu altă biserică.

Noutatea libertăţii religioase post-sovietice s-a şters. În zilele emoţionante a deschiderii în 1990, muscoviţii au răspuns prin mii de campanii de evanghelizare. Nu mai mult. Acum, este un greu, un efort slab, să facem ucenici convinşi pentru Cristos.

Acest lucru nu este în mod necesar rău, aşa cum a afrmat misionarul Ed Tarleton, în cel de-al al 14 an de rezidenţă a Moscovei.

”Ar putea fi o sută de oameni care îl acceptă pe Cristos, dar un an mai târziu nu am putut să îi mai găsim, Tarleton aminteşte de zilele post-sovietioe demult. Nu sună ca şi cum ar fi fermecător, dar acum misionarul îţi spune. “Noi avem 10-15 persoane la grupul de studiu biblic de vineri, care peste un an studiul biblic se vor întoarce în biserică”.

Cea mai mare provocare dintre toate este mărimea mică a Moscovei. Un număr de aproximativ 8,000 de creştini evanghelici locuiesc printre cei 15 mlioane de locuitori ai oraşului.

Newlyweds drop coins for good luck just outside Red Square. They join throngs of other Muscovites enjoying a summer afternoon in the vast city.Mikhail Chekalin, în vârstă de 46 de ani, liderul asiociaţiei celor 28 de biserici moscovite, a înţeles enormitatea acestei sarcini. Nepotul unui pastor baptist care a fost împuşcat pentru credinţa lui sub domnia terorii lui Stalin, a gustat noile libertăţi.

”Este o mare deschidere, a zis el. Noi putem face evanghelizare fără să fim mustraţi. Noi putem face acest lucru pe străzi. Ne putem întâlni ncu alţi fraţi şi surori fără probleme. Putem începe biserici. Putem predica, ceea ce taţii noştri nu au putut face. Oamenii Îl caută pe Dumnezeu şi noi trebuie să îi căutăm”.
Cum îi căutăm într-o mare de 15 milioane

”Avem 28 de biserici şi aceea este mică, admite Chekalin. Dar sunt oameni în aceste biserici pe care Dumnezeu îi pregăteşte să facă evanghelizare şi să înceapă biserici. Dumnezeu ne-a dat inspiraţie şi dorinţă ca acest lucru să se întâmple”.

VÂNE DE AUR
Ca parteneri cu biserica baptistă din Moscova în împlinirea sarcinii de a evangheliza, misionarii baptişti caută moduri eficiente pentru a ajuta. O cheie strategică este să împărţim oraşul enorm în părţi mai mici, părţi mai uşor maleabile.

Părţi geografice, cum ar fi districtul administrative din nord, unde msionarii Brad şi Lori Stamey au pregătit o ecchipă concentrată pe plantarea bisericilor ( vezi colaborarea din nord aici)

Părţi sociale, ca cele reprezentate de studenţii din universităţile de elită ( vezi Golden Rule nutreşte o revoluţie aici).

Părţi culturale ca oraşul muzicienilor şi artiştilor (vezi Atingând formele culturii) şi comunitatea surzilor (vezi Dragostea lui Dumnezeu trece dincolo de urechile lor aici).

Părţi religioase, ca oraşul iudeilor (vezi făcând loc pentru Mesia aici).

Tarleton îi numeşte vâne de aur în munţii stâncoşi ai Moscovei.

”Poţi să fii supărat pe întreg oraşul, este prea mare, este aşa de mare, a recunoscut el. Dar poţi să găseşti magistrale. Dacă găseşti un buzunar corespunzător, urmează-l şi el te va conduce la următorul”.

Este o sarcină imposibilă fără Dumnezeu, cu El toate lucrurile sunt posibile.

Citind Moscova este gata să primească o revărsare din duhul lui Dumnezeu, a spus Brad Stamey.

”Aceasta este motivul pentru care noi avem nevoie să vă rugaţi, o revărsare în inimile şi minţile oamenilor care să îi facă să flămânzească după adevărul spiritual, care îi face căutători. Aşa cum spune Scriptura, cel care mă caută mă va găsi”.

"Ii cautam pe cercetătorii".

*****
Rugăciuni:

Echipa de slujire să găsească cerecetători spirituali printre masele muscovite.

Dumnezeu să toarne Duhul Sfânt în inimile şi minţile moscoviţilor.

Creştinii baptiştii ruşi să planteze multe biserici în Moscova.

Uşile de slujire din oraş să rămână deschise până când efortul de a planta biserici să aibă rădăcini solide.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate