Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

Parlamentul turc aprobă preşedintele Islamic moderat

Vox Vocis 17 Septembrie 2007

De Robert Marus

ANKARA, Turkey (ABP) - Printr-o lovitură a unei caste seculară de elită, care a guvernat naţiunea pentru mai mult de 80 de ani, Parlementul turc a ales un muulman ca preşedinte pe 28 august.

Fostul ministru de externe, Abdullah Gul a primit 339 de voturi mai mult decât simpla majoritate cerută în cele 550 de scaune ale corpurilor legiutoare. Cei doi candidaţi au acumulat un total de 83 de voturi, în timp ce membrii partidului secular au boicotat alegerile.

Cea de-a 56 alegere s-a sfârşit cu o bătălie de patru luni asupra controlului naţiunii dintre ascendenţii partidului Justiţie şi ezvoltare, cunoscuţe de turci cu iniţilele AKP şi secularişti.

În aprilie seculariştii au au adus proteste masive în Istanbul, Ankara şi alte oraşe după ce primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan şi AKP a încercat să numească pe Gul pentru preşedinţie. Mulţi seculari turci s-au supărat şi alţi musulmani au câştigat prea multă putere.

Populaţia turcă este 99% musulmană, conform celor mai multe estimări.Spre deosebire de alte naţiuni care sunt majoritar musulmane, Guvernul fusese secularist de când s-a fondat Republica turcă în 1932. Mulţi turci i-au criticat pe Gul şi Erdogan, de exemplu, pentru că soţiile lor poartă marame tradiţionale islamice. Datirotă legii actuale, asemenea batice sunt interzise în clădirea Guvernului turc.

Erdogan are nevoie pentru noile alegeri de următoarele proteste masive în Istanbul, Ankara şi alte oraşe unde seculariştii sunt adunaţi şi unde ei domină tradiţional politicile turce. În ultimii ani, totuşi, prosperitatea economică a rezultat în noua clasă puternică de mijloc alcătuită din musulmani practicanţi.

AKP a câştigat alegerile cu o majoritate în iulie cu mulţi susţinători, citând politica economică mai mult decât caracterul coservator religios sau social al liderilor.

Guvernul lui Erdogan este creditat cu continuitatea reformei economice care a ridicat nivelul sănătăţii naţiunii..Este, de asemenea, creditat de împingerea pentru admiterea Turciei în Uniunea Europeană.

În discursul de deschidere, Gull a încercat să astâmpere temerile, dincolo de abilitatea lui de a guverna o republică seculară.

"Secularismul, unul din principiile de bază ale republicii noastre, este regula păcii sociale@, a spus el, conform celor reletate de ziarul Times din New York.
Pe deasupra, zarva lui Gul are loc împotriva uciderilor brutale a celor trei creştini din oraşul mic din estul Turciei. Liderii AKP au condamnat ucideriel care au avut loc pe 18 aprilie în oraşul Malatya.

Conform serviciului de ştiri Compact Direct, care urmăreşte persecutarea creştinilor, cele două victime Necati Aydin, 36 ani şi Ugur Yuksel, 32 ani , erau turcii care s-au convertit de la Islamism la creştinism. Al teilea bărbat, Tillman Geske, 46 ani este cetăţean german. Autorităţile locale au descris pe ucigaşi ca militanţi islamici.

courtesy of Associated Baptist Press (http://www.abpnews.com ) publicată pe 29 august 2007

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate