Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

Acuzaţiile de „Islamofobie” deturnează drepturile omului

Vox Vocis 19 Noembrie 2007

de Erica Simons

WASHINGTON (BP)-A 2-a Conferinţa Mondială a Naţiunilor Unite legată de Rasism se va concentra pe tema---teama faţă de Islam sau "Islamofobia" iar experţii din domeniul libertăţii religioase sunt îngrijoraţi că aceasta e doar un efort prin care de fapt, se încearcă abaterea interesului manifestat pentru lipsa toleranţei şi libertăţii din interiorul Islamului şi ţărilor Arabe.

„Lumea drepturilor omului a dezvoltat o armă. E una care schimbă atât victima, cât şi criminalul; una care e făcută să abată atenţia de la abuzurile drepturilor omului de aceia care le încalcă," a afirmat Ann Bayefsky, una din experţii invitaţi la conferinţa din 30 Octombrie de la Institutul Hudson.

Grupul de experţi a convenit la Washington să discute termenul „Islamofobie", termen ce e contestat în mod activ de către membri ai OIC (Organization of the Islamic Conference), un grup din cadrul Naţiunilor Unite.

„Nu e nimic greşit în condamnarea „Islamofobiei", a mai spus Bayefsky. „Problema e că termenul a fost manipulat ca însemnând ceva diferit...un fel de mişcare în masă din partea guvernelor din occident şi non-musulmane pentru a denunţa totul despre Islam,---ceea ce nu este adevărat."

Grupul de experţi a mai afirmat şi faptul că OIC a folosit conceptul pentru a „deturna" subiectele legate de drepturile omului. Discuţia a fost un răspuns la decizia din luna Septembrie a Consiliului Drepturilor Omului din cadrul Naţiunilor Unite de-a se axa pe prejudecăţile împotriva musulmanilor la conferinţa lui din 2009 din Durban, Africa de Sud, ce are ca tema principală rasismul.

„Ca musulman, pot să confirm în mod personal faptul că ‘Islamofobia' nu este un mit," a spus Fahad Nazer, de la Institutul Gulf Affairs.

Totuşi, Nazer a mărturisit şi despre lipsa discursului public în Arabia Saudită printre cei ce sunt de o interpretare dominantă a Islamului.

"Islamul e prisma prin care totul se filtrează în Arabia Saudită," a spus Nazer. Amestecul de doctrină religioasă cu instituţii guvernamentale crează limite extreme pentru minorităţile religioase, care-i include şi pe non-musulmani, dar şi pe musulmanii care interpretează Coranul diferit de secta Wahhabi.

Îngrijorarea grupului de experţi a fost faptul că legile împotriva "Islamofobiei" vor fi folosite pentru ridicarea unei "cortine teologice de fier", care va împiedeca organizaţiile pentru drepturile omului de la a promova libertăţile fundamentale în statele islamice.

„Interdicţiile propuse împotriva „Islamofobiei" sunt echivalente cu cele ale blasfemiei ce au fost folosite pentru a reduce libertatea de expresie, presa şi religia de unele OIC din cele mai represive state membre," a afirmat Nina Shea, care a avut un cuvânt înaintea grupului de experţi.

Shea este atât membru senior la Hudson, cât şi membru în Comisia Americană a Organizaţiei Internaţionale pentru Libertate Religioasă (USCIRF). Aceasta din urmă, al cărui vice-preşedinte este Land Richard din Convenţia Baptistă de Sud face rapoarte Departamentului de Stat şi Congresului privitor la libertatea religioasă de pe tot cuprinsul globului.

USCIRF a cerut ca Arabia Saudită, Iranul şi Pakistanul să fie desemnate de către Departamentul de Stat „ţări ce cauzează o îngrjorare specială" din pricina „continuării încălcărilor ieşite din comun a libertăţilor religioase," deşi doar Arabia Saudită şi Iranul au fost trecute pe listă. Toate aceste 3 ţări sunt membre conducătoare ale OIC.

Naţiunile Unite, considerate supraveghetorul mondial al respectării drepturilor omului nu-i poate proteja pe disidenţii dintre musulmani şi nici drepturile fundamentale ale omului în Estul Mijlociu atât timp cât e dominată de o organizaţie ce nu e „în mod serios preocupată de protejarea drepturilor omului...a musulmanilor sau creştinilor sau evreilor sau hinduşilor sau altora," a mai declarat Bayefsky.

Conferinţa Naţiunilor unite din anul 2009, pentru care contribuabilii americani vor suporta 22 % din cheltuieli, e ceea ce Bayefsky a descris drept „o chemare la arme/înrolare a fiecărui terorist de pe faţa pământului". Deoarece sesizarea unei ameninţari din partea surselor non-musulmane creşte printre musulmani, suprimarea Islamului, se teme ea, va fi folosită drept o „scuză a terorismului".

Grupul de experţi şi-a exprimat şi îngrijorarea pentru faptul că activiştii drepturilor omului din afara organizaţiei Naţiunilor Unite impun definiţii vestice ale drepturilor fundamentale în ţări ce nu au acceptat aceste denumiri.

„Aproape în fiecare ţară musulmană şi arabă, există oameni ce insistă pentru reformă, organizaţii ale societăţii civile ce doresc exact aceleaşi drepturi de care voi, aici în Statele Unite, vă bucuraţi," a declarat Nazer. „Nu e o idee bună să îi abandonăm, pur şi simplu pentru că se află sub conducerea unui guvern opresiv."

Sheikul Ahmed Subby Mansour, fondatorul mişcării Ouranic împotriva musulmanilor extremişti şi Paul Marshall de la Institutul Hudson au făcut parte şi ei din grupul de experţi şi au vorbit despre libertatea limitată a religiei şi de expresie din cadrul lumii musulmane.

Erica Simons e corespondent intern la Washington bureau, Baptist Press.

courtesy of Baptist Press News (http://bpnews.net )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate