Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Prosperarea bisericilor penticostale

Penticostalismul este ramura creştinismului care se dezvoltă cel mai repede. Mulţi sunt atraşi spre stilul de viaţă al credinţei entuziastă.

De DAVID PUENTE
Ian. 16, 2007

Din ce în ce mai multe zile în urban, cartierele hispane din jurul Statelor Unite, magazii vechi şi clădiri abandonate au fost transformate în biserici.

Era o magazie într-o zi, următoarea zi este o biserică unde congregaţie hispană se închină, ridicand mâinile şi legănându-se cu aceeaşi sponataneitate cu care biserica aterizează aici.

Săptămâna aceasta ziarul Times din New York a publicat serii numite "House Afire" despre prosperarea penticostalismului, ramura creştinismului care se dezvoltă cel mai repede. Tendinţa este puternică printre imigranţiii hispani.

Mulţi sunt atraşi spre un stil de viaţă de închinare entuziast. Muzica, tamburinele, cântatul, lauda, vindecarea, vorbirea în limbi şi mişcările frenetice, toate sunt esenţa serviciilor penticostale. Se crede că Duhul Sfânt vine prin această exuberanţă şi aprinde direct pe participanţii bisericilor, aducându-le o relaţie presonală cu Dumnezeu.

De asemenea penticostalismul accentuează răsplătirile la care se ajunge aici şi acum, o temă populară pentru mulţi imigranţi hispani, în căutarea visului American. Se pune accent pe educaţie, muncă grea şi prosperitate, şi discuţia despre crearea unei vieţi mai bune, aici, chiar în ghetouri, pe pământ.

Conform reporterului de la ziarul Times, David Gonzalez, care a petrecut mai mult de un an scriind "House Afire" penticostalii sunt ambiţioşi. În postul de ştiri ABC, un post în spaniolă Exclusiva" podcast, el reaminteşte cum un pastor penticostal a dicutat despre ambiţia bisericii lui.

"Pastorul a zis: "Noi suntem mai ambiţioşi decât Rockefeller". Nu că ei vor să fie bogaţi murdari, dar ei vor success, că dacă ei trăiesc corect prin această religie, copiii lor vor merge la şcoală, vor primi o educaţie".

Chiar acum câteva decenii, aproape toţi hispanicii din Statele Unite erau catolici. Dar azi, catolicismul întâmpănă o competiţie grea. Cei mai mulţi penticostali hispani sunt foşti catolici. Gonzalez a spus un motivul pentru care ei se convertesc este că penticostalii nu au nevoie de sfinţi, îngeri şi statui, nici chiar de preoţi.

Toţi penticostalii pot predica, vindeca şi simţi Duhul Sfânt. Oricine poate păstori şi simţi ca un preot.

"Am spus adesea că ei părăsesc slujbele bisericii catolice, simţindu-se reci, goi, a spus Gonzalez. Deşi acesta este un lucru pe care îl spun, părăsind slujbele bisericii, simţindu-se reci, goi. În biserica penticostală, adică magazia, pastorul ştie numele tău. El te prezintă bisericii. Ei aplaudă şi ai o şansă să-ţi predici ţie. Este ceva personal şi direct".
Alt motiv pentru care mulţi imigaranţi hispani se convertesc este sentimentul că sunt în bătaia vântului în această ţară. Bisericile penticostale par să ofere beneficii care ajung departe în noul tărâm.

Ele oferă un sentiment de comunitate şi imigranţii hispani se simt bineveniţi aici, adesea participând la slube în fiecare zi la biserică sau la casa enoriaşilor. Ei se simt singuri în necazurile lor şi se bazează pe biserică pentru sprijin personalizat în ceea ce priveşte familiile destrămate, dificultatea din noua ţară şi sentimentele de nostalgie.
Implicaţiile politice ale acestei credinţe din Statele Unite pot fi, de asemenea, departe de a fi atinse.

Din punct de vedere tradiţional, penticostalii evită participarea în politică. Aceasta poate explica de ce apărarea imigranţilor ilegali vine mai mult de la catolici decât de la penticostali, chiar dacă aşa de mulţi membri din biserica penticostală sunt imigranţi.

Dar aceşti creştini hispanici sunt parte a unei circumscripţii prin care şi democraţii şi republicanii merg după cum ei se echipează pentru 2008. Este o provocare pentru politicienii care se uită la minoritatea comunităţior ca la democraţii tradiţională, a spus Gonzalez. Chiar nu poţi spune, deoarece ei sunt latini, noi intenţionăm să fim democraţi. Era posibi ca ei să fie, în ceea ce priveşte problemele sociale şi economice, dar în ceea ce priveşte problemele de familie, ei intenţionează să fie foarte conservatori.

Şmecheria, conform lui Gonzalez, pentru cele două partide politice majore, este să realizeze că hispanii sunt diferiţi. Pentru a face apel la ei, candidatul trebuie să explice anumite poziţii. Gone sunt două zile de vot pentru a acorda şi doar să spună "ei intenţionează să devină democraţi."

courtesy of ABC News (http://abcnews.go.com )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Crestin Baptist - stiri de interes pentru crestinatatea rom?a.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizata la versiunea 1.0! Sunteti invitati sa o vedeti - si sa o folositi! Acum ?tr-o noua interfata, cu motor de cautare propriu si plan de citire a Bibliei ?tr-un an!

 

Grup de Discutii Apologetica - te poti abona si scrie mesaje care sa fie dezbatute, discutate ? acest grup de catre membrii sai.

 

Forum - actualizat si diversificat, securitate crescuta, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Crestin! - aici intri daca vrei sa discuti cu prietenii sau sa ?i faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veti gasi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetica

Biografii

Etica

Istorie Crestina

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematica

 

Pe pagina de Teologie Sistematica puteti gasi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sf?t si alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, asa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre pacat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre m?tuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creatie si istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sf?situl)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate