Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Septembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

 

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Pastor din Dallas decan de la seminarul Liberty examinează ‚De ce mor bisericile’

July 11, 2005

By Tammi Reed Ledbetter

 

DALLAS (BP) – „Biserica ar fi cu mult mai uşoară dacă nu ar fi fost pentru membrii”. Această afirmaţie onestă introduce o nouă carte intitulată, „De ce mor bisericile: Diagnosticarea otrăvurilor mortale din Trupul lui Hristos”. Co-autorii Mac Brunson şi Ergun Caner admit că au fost surprinşi când au auzit pe un pastor evanghelic proeminent făcând un comentariu în care admitea că ura faptul că este pastor.

 

„Probabil că această afirmaţie este puţin cam tare”, au adăugat ei. „Probabil că e mai bine zis că el iubea chemarea, dar birocraţia tangenţială a vieţii bisericii moderne îl înnebunea”, scriu Brunson şi Caner.

 

Brunson, pastor la First Baptist Church of Dallas, a slujit drept preşedinte al Conferinţei Pastorilor Baptişti Sudici din North Carolina Baptist State Convention. Caner şi-a început lucrarea sa ca pastor de tineret în Vincennes, Ind., şi mai apoi a slujit ca pastor al unui biserici din North Carolina. El slujeşte acum ca decan al Liberty Baptist Theological Seminary din Lynchburg, Va.

 

Ei au oferit exemple comune ale lucrurilor care îi erodează pe pastori:

 

- ciorovăiala cu privire la buletine

 

- argumentele despre culoarea robelor corului

 

- certurile despre loturile de parcare

 

- disputele cu privire la comitete, diaconi şi lungimea predicii

 

„Prindeţi ideea”, scrie Brunson şi Caner. „Este un secret trist că mulţi pastori îşi dau demisia în secret în fiecare luni. Ei stau în pat, dezbătând în interior dacă să se trezească sau să se ascundă sub saltea”.

 

Cu o experienţă combinată de 50 de ani de pastoraţie, cei doi oameni recunosc că mulţi membrii de biserici trec prin acelaşi război intern.

 

„Ei vin cu credincioşie la biserică dar regretă în tăcere că s-au trezit duminica dimineaţa”, scriu ei. „… Nebunia şi păcătoşenia care consumă multe biserici îi fac pe creştini să supravieţuiască oarecum în bisericii”.

 

Ambii autori au mai scris şi alte cărţi. Cele două cărţi ale lui Brunson, „Dumnezeul pe care-l cauţi” şi „Miracolul pe care-l cauţi” au fost tipărite anul trecut şi cartea lui Caner „Dezvăluirea Islamului: O privire interioară la viaţa şi crezul islamic” a fost făcută împreună cu fratele său Emir Caner. El a scrie 10 alte cărţi.

 

În această nouă carte de la Broadman & Holman, autorii spun că ei „identifică bolile care asediază bisericile locale, spun cum se extirpă otrăvurile şi aduc biserica înapoi la modelul biblic – în mod bucuros şi încurajator”.

 

Brunson şi Caner oferă o cercetare Nou Testamentală a acţiunilor specifice la care sunt chemaţi membrii bisericii.

 

„Privind la acea listă, cineva ar putea deveni deprimat”, conclud autorii. „Aşa de mulţi oameni frecventează biserica pentru a fi văzuţi, pentru a face legături sau să se atace reciproc. Adesea se pare că majoritatea oamenilor care profesează a fi creştini nu acţionează în acest fel”.

 

Folosind o listă pe care ei o numesc „Sfânta Duzină” drept standard scriptural pentru viaţa de biserică, Brunson şi Caner diagnostichează cea mai istovitoare boală din trupul bisericii.

 

„Consideraţi aceasta drept o autopsie asupra bisericilor care au murit şi o biopsie asupra acelora care sunt serios de bolnave”, scriu ei.

 

Brunson şi Caner propun o autopsie spirituală pentru a examina cauzele rădăcină ale morţii bisericilor. „De ce creştinii, din care mulţi au fost crescuţi şi pregătiţi în biserici evlavioase şi sub predicarea biblică, o încheie prin a acţiona ca nişte păgâni – în biserică?” întreabă ei.

 

Deşi cei doi au schimbat numele şi locaţiile pentru a „proteja pe cei infectaţi”, ei relatează câteva exemple care dezvăluie prezenţa bolii spirituale din diferite biserici.

 

„Aceste infecţii şi otrăvuri există în biserici din toată ţara noastră”, scriu ei. „E timpul să tratăm boala şi să oprim infecţiile”.

 

Părtăşia „schizofrenică” descrisă la Efes şi motelul „haotic” din Corint oferă studiile pe caz din care pot învăţa bisericile locale de astăzi, declară autorii.

 

„Scriptura conţine exemple de oameni şi femei care au fost veninoşi. Precum animalele carnivore, ei prădează oile neajutorate şi de încredere. Ei distrug turma. Vieţile acestor caractere biblice nu trebuiesc rivalizate drept exemple bune, ci trebuie studiate atent”, scriu ei.

 

„Scopul acestei cărţi este de a expune bolile, otrăvurile şi indispoziţiile găsite în proporţii aproape epidemice din fiecare biserică”, scriu autorii, oferind tratamentul spiritual pentru a ajuta vindecarea unor astfel de biserici. „Mai bine decât să se aştepte moartea unei biserici, părtăşia sau prietenia şi îndeplinirea unei autopsii, noi credem că e mai bine să diagnosticăm problema în timp ce biserica încă mai are o şansă de recuperare”.

 

În a oferi ceea ce ei numesc un caz clasic de depresie maniacă spirituală, Brunson şi Caner descriu pe un membru care vine la invitaţia de la fiecare serviciu.

 

„Biserica nu era cinică sau împietrită” faţă de om, explică ei. „Ei doar au înţeles… că el ori mărturisea incredibilele, miraculoasele minuni ale lui Dumnezeu sau că era în nişte momente reduse de eşec devastator”.

 

În timp ce autorii recunosc că astfel de indivizi se cred a fi instabil din punct de vedere emoţional sau suferă de dezechilibru chimic, Brunson şi Caner sunt convinşi că pentru mulţi „maşinăria lor emoţională nu este o condiţie medicală sau chimică, ci o problemă spirituală”. În plus, „ei consumă timpul celor din conducere şi a membrilor ca el. Ei sunt vocali şi în nevoie. Ei pot să fie şi periculoşi”.

 

Brunson şi Caner adaugă, „Odată ce ei au atins ceea ce pare a fi o adâncime incurabilă, ei sunt capabili de cele mai neevlavioase răspunsuri. Ei lovesc pe alţi creştini; răspund cu mânie atunci când le pui limite în relaţia lor; se plâng de fiecare din apropierea lor de lipsa de compasiune creştină, şi dacă eşti un lider de biserică, ei îţi provoacă dedicarea ta faţă de Hristos şi lucrarea lui”.

 

Prin exemplul lui Simon Petru, Brunson şi Caner scriu, „Biblia ne arată că şi cel mai instabil creştin poate deveni un lider productiv şi vital în părtăşie. Autorii l-au numit pe Petru „sfântul patron pentru cei maniaco-depresivi din punct de vedere spiritual”.

 

Un alt cuvânt de avertizare este oferit bisericilor care cresc doar datorită emoţiilor şi sentimentelor. O biserică care are circa 200 în frecvenţă cheamă un pastor nou şi un nou lider de închinare. Ambii sunt carismatici cât şi personalităţi care picură cu entuziasm. Ambii au capacitatea de a stârni biserica şi de a-i apropia de Dumnezeu”.

 

Brunson şi Caner se aşteaptă pe deplin ca o astfel de biserică să crească. „Dar ce se întâmplă dacă pastorul nu a hrănit pe oameni cu Cuvântul lui Dumnezeu ci predică ceva umplut cu clişee şi gândire pozitivă? Ce se întâmplă dacă el foloseşte ilustraţii care să-i facă pe oameni să plângă şi să radă, deşi ar putea să nu fie biblici? Ce se întâmplă dacă pastorul de închinare conduce fiecare serviciu de închinare către un crescendo de emoţie şi tensiune?” întreabă ei.

 

Chiar şi atunci bisericii continuă se crească, prezic ei. „Cu tristeţe, aceasta este imaginea bisericii moderne. Este lungă de o milă – şi adâncă de 2 centimetrii”. Brunson şi Caner avertizează pe astfel de lideri, „Ceea ce te costă să-i duci pe oameni acolo este ceea ce te va face săi ţi acolo” în timp ce oamenii caută un loc nou care este egal cu platourile emoţionale la care au fost atraşi iniţial”.

 

În încheierea capitolului Brunson şi Caner admit faptul că soluţiile oferite în scurtul lor studiu nu sunt nici simple dar nici uşoare. Amintindu-le cititorilor „că este o cale dreaptă de a face lucrurile, un tip drept de a face lucrurile şi un spirit drept în care trebuie să acţioneze ei”, autorii spun că a sări peste oricare dintre aceşti factori poate fi la fel de periculos precum boala în sine.

 

După ce şi-au „testat” analiza lor pe mulţi pastori, membrii de conducere şi membrii din bisericile locale, recenzorii lor au împărtăşit experienţe similare care au aprins discuţii ulterioare.

 

„Ei ar împărtăşi povestiri despre biserici frânte, aprinse şi aparent incurabile unde pastorii şi membrii în acelaşi timp au fost în mod egal tulburaţi”, scriu Brunson şi Caner. „Ei au spus câteva leziuni care devin ulcere mari în bisericile lor. Ei au vorbit despre efectele devastatoare pe care un membru, un lider sau un învăţător le poate avea la o părtăşie care dealtfel ar fi o comunitate caldă şi evlavioasă de credincioşi”.

 

Prin a se întoarce la accentul lui Pavel asupra susţinerii familiale în bisericile locale, Brunson şi Caner relatează felul cum bisericile se recuperează din toxinele spirituale pentru a realiza chemarea lor în Hristos. „Atâta timp cât suntem vii şi el îşi amână venirea sa, scopul nostru e clar: suntem chemaţi să fim ambasadorii lui”, declară autorii.

 

„Ca ambasadori noi nu avem dreptul de a ne lupta cu privire la ambasadele noastre spirituale sau să argumentăm asupra cărei legături ne place mai mult. Trebuie să îndeplinim dorinţele regentului nostru care ne-a stabilit ca pelerini”.

 

*****

Cartea „Why Churches Die: Diagnosing Lethal Poisons in the Body of Christ” este disponibilă online la www.LifeWayStores.com

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate