Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Credincioşia unui rus produce un fiu misionar

Mar 13, 2007 by Mickey Noah

 

[Foto stanga] Misionarul plantator de biserici Anatoliy Odnoralov conduce un studiu biblic pentru emigranţii ruşi din zona Denver. El este printre cei peste 5.000 de misionari Nord Americani susţinut de darurile Baptiştilor Sudici în cadrul Ofrandei de Paşti Annie Armstrong. by John K. Swain

 

NOTA EDITORULUI: În conjuncţie cu Săptămâna de Rugăciune din 4-11 martie pentru misiunile Nord America, aceasta este a şaptea din opt povestiri din cadrul Baptist Press care prezintă misionarii din Bordul de Misiune Nord American şi lucrările lor susţinute de Colecta de Paşti Annie Armstrong.

 

DENVER (BP) – Anatoliy Odnoralov venea adesea acasă de la şcoală cu nasul sângerând – rezultatul unei alte zile trăite ca creştin la şcoala sa din regiunea Nordul Caucazului din vechea Uniunea Sovietică.

 

„Încă din copilărie, ştiam preţul convingerilor mele”, spunea el.

 

Anatoliy a fost al treisprezecelea fiu născut în cadrul familiei unui pantofar, care, împreună cu soţia sa, erau oameni credincioşi în Isus Hristos. Din nefericire, ei erau credincioşi care trăiau într-o naţiune păgână, ateistă, dedicată persecutării creştinilor.

 

Când familia a ajuns la numărul 13, Odnoralov senior a continuat să-şi adune familia laolaltă, citindu-le povestiri din Biblie şi îndemnându-i să se roage. Cu slabul său salariu de pantofar, el avea să cumpere mai târziu câteva instrumente muzicale – o chitară, un acordeon – şi s-a învăţat pe sine şi copiii lui cum să cânte. El a format totodată şi o formaţie a familiei – destul de uşor cu 13 copii în casă.

 

„Şcoala unde studiam îşi bătea joc de noi datorită convingerilor şi crezului în Dumnezeu”, îşi aminteşte Anatoliy, acum având 43 de ani şi în calitate de misionar plantator de biserici din cadrul Bordului de Misiune Nord American care slujeşte comunităţilor ruse şi evreieşti din Denver.

 

Deşi copiii Odnoralov erau studenţi excelenţi în Rusia Sovietică, ei erau trataţi precum cetăţeni de clasa a doua, de către învăţătorii şi colegii lor.

 

Hărţuit în mod continuu de KGB şi de Comitetul Uniunii Sovietice al Afacerilor Religioase, tatăl familiei Odnoralov a fost convocat constant de către autorităţi. Acuzat de educarea inadecvată a copiilor săi, ei ori îl ameninţau cu temniţa sau cu luarea copiilor săi dragi.

 

Despre familia Odnoralov, ziarele ruse aveau să scrie că „mai există încă oameni în societatea noastră care continuă să trăiască în acord cu vechea idee a Bibliei şi prin urmare împiedică dezvoltarea ţării noastre prospere”.

 

Bătăile constante ale KGB au dus la o serie de slujbe pierdute şi familia Odnoralov a ajuns în cele din urmă în sărăcie. În mod tragic, seniorul Odnoralov avea să fie ucis într-un accident rutier în 1982, lăsând pe adolescentul Anatoliy şi pe cei 12 fraţi ai lui în grija mamei lor văduve, care suferea de astmă.

 

La un punct, mama lor a rămas fără bani, fără nici o posibilitate de a mai cumpăra pâine şi lapte pentru puii ei.

 

„Copii, nu ştiu ce vom mânca mâine”, a spus ea copiilor ei într-o noapte. Copii o auzeau mai târziu pe mama cum se ruga: „Tu eşti Dumnezeul orfanilor şi al văduvelor. Tu eşti Tatăl meu şi ai promis să nu mă laşi. Susţine-mă în credinţa mea şi trimite pâine pentru familia mea”.

 

Anatoliy, pe atunci în vârsta de 19 ani, avea să se trezească în dimineaţa următoare la auzul unei bătăi la uşa sa.

 

„Mama a ieşit cu ochii roşii de plan, şi noi am ieşit împreună cu ea la stradă”, îşi aminteşte el. „Am văzut un om şi înaintea ochilor noştri, erau două sacoşe mari de mâncare. Bărbatul a spus că mâncarea era pentru noi.

 

„Cine sunteţi? De unde sunteţi?” am întrebat noi pe străin. El însă ne-a spus să nu-l întrebăm nimic. S-a întors apoi şi a plecat. Chiar până astăzi, nu ştim nimic despre el şi nu l-am mai întâlnit vreodată. Cred că îl vom vedea în veşnicii”, spune Anatoliy.

 

Anatoliy – a cărui povestire ar putea fi o mini-serie TV – avea să sufere mai mult, aproape de nesuportat, persecuţie religioasă în timp ce slujea în Armata Sovietică. După ce a ieşit din armată, el a mers la Seminarul Biblic Ucrainean, imigrând spre Statele Unite, s-a căsătorit cu soţia sa Natasha, şi s-a înscris la Oklahoma Bible Institute din Oklahoma City. Familia Odnoralov are patru copii.

 

Astăzi, Odnoralov este printre cei peste 5.300 de misionari din Statele Unite, Canada şi teritoriile lor, care sunt susţinuţi de Colecta de Paşti Annie Armstrong pentru Misiunile Nord Americane. El este unul din opt misionari Baptişti Sudici care au fost prezentaţi ca parte a Săptămânii de Rugăciune anuală, martie 4-11. Ţelul Colectei de Paşti Annie Armstrong este de $57 milioane, din care 100% sunt folosite pentru misionari precum Odnoralov.

 

În Denver, Odnoralov operează International Center of Hope, o lucrare care se concentrează asupra a 60.000 de emigranţi vorbitori de rusă din zona mai mare a Denverului. Numai 3 până la 4 procente dintre aceştia sunt credincioşi, în timp ce 80% sunt evrei vorbitori de rusă. El şi cu soţia sa lucrează şi la plantarea de noi biserici pentru a câştiga comunităţile de evrei vorbitori de rusă din Denver.

 

„Aceşti oameni sunt din fosta Uniune Sovietică”, a spus Odnoralov. „Ei lucrează din greu şi încearcă să supravieţuiască. Mulţi sunt tineri, care studiază din greu pentru a fi în regulă.

 

„Când am lansat centrul acum mai puţin de un an în urmă, aveam o viziune. Înainte, trebuia să mergem şi să căutăm pe ruşii locali la rezidenţa lor. Nu a fost întotdeauna uşor. Acum, oamenii vin la centru din iniţiativa lor”.

 

[Foto dreapta] Anatoliy şi Natasha Odnoralov servesc ca misionari în Denver unde slujesc emigranţilor vorbitori de rusă. by John K. Swain

 

Proiectul principal al centrului este învăţarea englezei ca a doua limbă pentru mai mult de 100 de ruşi emigranţi deodată. Centru oferă totodată clase de computere, muzică, artă, istorie rusă şi limba ebraică. Toate clasele sunt oferite la un preţ nominal. În adiţie, centrul sponsorizează studiile Biblice de casă pentru oamenii vorbitori de rusă. Odnoralov spune că ei preferă studierea Bibliei în case private decât în biserici locale.

 

„Este foarte important ca oamenii să vină la noi, din voinţa lor liberă”, spune el. „Vrem să stabilim relaţii cu ei. Avem şi un grup mare de tineri, şi avem tabere de vară pentru a-i atrage pe copiii care nu-l cunosc pe Isus. Îi vedem pe copii cum îl acceptă pe Mesia, şi ei transmit mai departe Vestea Bună la prietenii şi membrii familiilor lor”.

 

Prin formarea de relaţii, Odnoralov spunea că poporul rus poate observa felul cum trăiesc creştinii.

 

„Suntem deschişi faţă de ei. Ei ne văd zi de zi. Ei ne văd căminele noastre. Noi nu ne temem să le arătăm felul cum trăim. Aşa că avem înţelegeri reciproce şi apoi ei se deschid faţă de Evanghelia. Vedem familii în pragul divorţului. Vedem oameni care sunt deprimaţi. Şi apoi vedem familii restaurate şi relaţii intre părinţii şi copii refăcute”.

 

Odnoralov spune că este dificil adesea să slujeşti şi să mărturiseşti la evreii ruşi.

 

„Au existat multe perioade întunecate pentru evrei – precum Holocaustul – în care aşa-zişii creştini au fost cruzi faţă de evrei. De aceea evreii din zilele de astăzi sunt scârbiţi şi foarte sceptici în privinţa creştinilor”.

 

Majoritatea emigranţilor evrei din Uniunea Sovietică sunt atei, spune Odnoralov. „Alţi sunt gata să admită că există un Dumnezeu însă nu sunt gata să-l accepte pe Isus. Ei vor să meargă la o sinagogă mai degrabă decât o biserică. Alţii spun, ‚Există un Dumnezeu însă eu îl aştept pe Mesia’”.

 

[Foto stanga] Misionarul Anatoliy Odnoralov (stânga) din cadrul Bordului de Misiune Nord American, împărtăşeşte Evanghelia cu imigranţii ruşi la un complex de apartamente de bătrâni pensionari. by John K. Swain

 

Numindu-se pe sine evrei mesianici pentru a accentua ceea ce cred ei, Odnoralov şi voluntarii săi spun emigranţilor ruşi nu numai că Mesia a şi venit, ci că are să vină a doua oară într-un punct din viitor.

 

„E foarte dificil pentru oamenii vorbitori de rusă, mai ales pentru evrei, să accepte Vestea Bună”, spune Odnoralov. „De obicei trebuie să lucrăm mult timp pentru a crea credinţa în ei. La fel cum spunea apostolul Pavel, ‚voalul ochilor evreilor poate fi ridicat doar de Hristos Însuşi’”.

 

Odnoralov spune că Colecta Annie Armstrong este importantă pentru lucrarea sa „pentru că noi ne devotăm total faţă de această lucrare. Este important pentru noi să avem ofranda ca sprijin. Pentru ca noi să atingem cu succes ţintele pe care Dumnezeu vrea să le ochim, avem nevoie de acest suport”.

 

A fost o vreme când Odnoralov a dorit să stea în Rusia, unde a fost deja misionar făcând lucrare importantă. El nu a avut nici o dorinţă să imigreze în America.

 

El s-a întrebat, „De ce trebuie să merg în America dacă slujesc aici? Însă Dumnezeu a creat circumstanţe extraordinare şi trebuie să merg în State. Când am venit aici, l-am întrebat pe Dumnezeu, ‚Doamne, de ce mă aflu aici? Ce trebuie să fac?’”

 

După opt luni în noua sa viaţă din Statele Unite, un bătrân evreu a ajutat la deschiderea ochilor lui Odnoralov. În acea vreme, Odnoralov transmitea literatură creştină la evreii vorbitori de rusă pe străzile din centrul Denverului.

 

Când omul acesta s-a apropiat de masa unde stătea Odnoralov, „El m-a întrebat de ce am venit acolo, aducându-mi Dumnezeu meu şi literatura creştină ciudată.

 

[Foto dreapta] Susţinut de Colecta de Paşti Annie Armstrong, Anatoliy Odnoralov este preşedintele Hope International Cultural Center din Denver, unde lucrează cu evreii vorbitori de rusă. by John K. Swain

 

„I-am spus că aducea literatura doar ca să o dau şi să îi las pe oameni să o citească. Bătrânul s-a uitat profund în ochii mei şi a spus, ‚Sunt un om bătrân. Voi murii curând, însă poporul meu va trăii până ce vine Mesia’”.

 

Odnoralov a spus că Duhul Sfânt i-a vorbit imediat inimii lui, spunându-i să se uite în ochii bătrânului, în inima sa.

 

„Duhul Sfânt mi-a spus că ochii acestui evreu erau goi şi fără speranţă. ‚Vreau să le vorbeşti acestor oameni despre Mine. Spune-le fără oprire’, a spus Duhul Sfânt. În acel moment am înţeles în final chemarea mea.

 

„Dumnezeu m-a pus în locul unde trebuie să fiu. Aşa că toate întrebările mele care le-am avut înainte de părăsirea Rusiei mi-au fost răspunse aici. Sunt foarte mulţumitor lui Dumnezeu pentru această chemare. Simt că mă aflu în locul corect unde Dumnezeu vrea ca eu să fiu”.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate