Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

 

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Învârtirea în oală – Voluntarii de la Southern Baptist Disaster Relief Paulette May şi David Jones din Mississippi – care au pregătit mese calde în cadrul bucătăriilor de stat mobile pentru a fi trimise victimelor lovite de uraganul Jeanne – au fost doi din miile de voluntari Baptişti Sudici care au servit în câteva state în cadrul a patru uragane din toamna trecută. Photo courtesy of NAMB

Recuperarea din dezastru: Recordurile la care au ajuns în 2004 voluntarii baptişti

Mar 14, 2005

By Lee Weeks

 

ALPHARETTA, Ga. (BP) – Răspunsurile Southern Baptist Disaster Relief din 2004 au atins o înălţime unică, incluzând numerele record de mese pregătite, clădiri reparate şi proiectele de reparaţie şi curăţire a clădirilor.


Mai mult de 15.000 voluntari pregătiţi ai Southern Baptist Disaster Relief şi-au dedicat timpul, talentele, energia ca răspuns la 193 de dezastre naturale care au inclus uragane, cutremure de pământ, tornade, inundaţii şi grindină.


Baptiştii Sudici au pregătit mai mult de 3.5 milioane de mese, au reparat mai mult de 2.600 de clădiri şi au dus la capăt aproape 11.000 de proiecte de curăţenie şi recondiţionare – toate într-un timp record.


„Realizările anului 2004 sunt un exemplu elocvent al faptului cum Dumnezeu ne permite să luăm parte la măreaţa Lui lucrare când creştinii se adună pentru a lucra împreună,” afirmă Robert E. (Bob) Reccord, preşedintele North American Mission Board. „Sunt recunoscător în mod special partenerilor  noştri din convenţia de stat care au pus atât de mult în antrenamentele şi echipamentele pentru caz de dezastru şi în mobilizarea oamenilor. Ştiu că nu e altă cale mai bună ca Baptiştii Sudici să poată construi punţi de legătură cu lumea decât prin a fi acolo cu ajutorul de care este nevoie disperat în cele mai negre ore ale dezastrului şi sunt recunoscător pentru că Baptiştii Sudici au făcut lucrul acesta posibil.”


2004 a început cu mobilizarea voluntarilor pentru o chemare de şapte săptămâni ca urmare a unui cutremur produs în Iran în ultima parte a lunii Decembrie 2003. Grindina din ianuarie în South Carolina,  urmată de inundaţiile din mai în Ohio, iunie tornadă în Kentucky şi inundaţii în West Virginia au fost premergătoare unui baraj de uragane ce au lovit cu putere sud-estul.


Uraganul Charley a fost primul din patru uragane care a lovit Florida într-o perioadă de şase săptămâni, provocând alunecări de teren în părţile sud-vestice ale statului pe data de 13 august. Uraganele Frances, Ivan şi Jeanne i-au urmat, brăzdând în lung şi în lat statul însorit, lăsând un lanţ de distrugeri în regiunea coastei golfului şi de-a lungul litoralului Atlanticului până în West Virginia.

La sfârşitul lui octombrie, voluntarii Southern Baptist Disaster Relief  au pregătit mai mult de 2.4 milioane de mese în decursul a doua luni jumate. Baptiştii Sudici au pregătit majoritatea meselor distribuite de American Red Cross şi sunt a treia mare agenţie ce se ocupă de dezastre după Crucea Roşie (Red Cross) şi Armata Salvării (Salvation Army).


„Ceea ce a devenit destul de clar de-a lungul anilor este că Dumnezeu permite ca Baptiştii Sudici să-şi mărească prezenţa în timpul dezastrelor, în special în conducerea relaţiilor cu American Red Cross,” a spus Jim Burton, directorul echipei de voluntari NAMB.


„Tot mai mult vedem parteneri ca American Red Cross şi Salvation Army întorcându-se spre Baptiştii Sudici pentru asistenţă,” continuă Burton. „De exemplu, în timpul recentului sezon al uraganelor în sud-est, voluntarii noştri au condus vehiculele de intervenţie rapidă American Red Cross şi au operat bucătării mobile atât American Red Cross cât şi Salvation Army. Lecţia uraganelor ne-a readus aminte că cea mai mare valoare a noastră o reprezintă oamenii noştri.”


Oficialii Southern Baptist Disaster Relief estimează valoarea muncii efectuate de voluntari într-o perioadă de 2 luni ce a urmat celor patru uragane la $6,9 milioane. Şi aproape $700.000 s-au distribuit prin NAMB pentru recompensarea pagubelor prin biserici de către donatori din august până în decembrie.


„Răspunsul în cazul uraganelor a fost cel mai mare din istorie,” a spus Terry Henderson, director naţional NAMB pentru Southern Baptist Disaster Relief.


„A fost o provocare cu evacuările ce a trebuit să le facem, retrăgându-ne echipele ca apoi să revenim să reluăm instalarea lor,” continuă Henderson. „Şi adesea erau aşezaţi în alte comunităţi decât cele din care făceau ei parte. Înainte de a termina un răspuns la chemarea de urgenţă, eram apelaţi la un altul ceea ce a fost extrem de solicitant pentru voluntarii noştri şi echipamente. Cu toate astea, în ciuda provocărilor, partenerii convenţiei baptiste a statului nostru
au răspuns admirabil.”


În timpul efortului fără precedent NAMB’s Disaster Relief Operations Center [Centrul de Operaţiuni de Recuperare din Dezastre a Bordului de Misiune Nord American, n. tr.] din Alpharetta, Ga., a fost operaţional pentru 78 de zile consecutive care au inclus activarea a mai mult de 500 de unităţi din aproape 40 de convenţii baptiste statale.


Mickey Caison, managerul unităţii de mobilizare a voluntarilor adulţi NAMB spunea că la fel de semnificativ ca şi răspunsul record este faptul că nici măcar un voluntar nu a suferit răni care să îi pună viaţa în pericol.


„Au muncit 16 -18 ore pe zi în condiţii extreme de vreme, dormind pe jos,” spunea Caison în descrierea vieţii voluntarilor care de obicei servesc de la cinci la şapte zile deodată.


„Sunt extenuaţi,” continuă Caison. „Se găsesc în situaţii de stres major, în special cei ce operează drujbele. Lucrează cu focuri şi plite încinse, fierb apa şi mâncarea, folosesc cuptoare cu convecţie la temperaturi ridicate.


„Dumnezeu continuă să ofere protecţie şi grijă voluntarilor noştri. Există accidente, dar slavă Domnului, nu a fost nici unul serios.”


Caison atribuie rata scăzuta a accidentelor simţului de conducere a coordonatorilor de unităţi care focalizează pe siguranţă. „Tot mai mult antrenament se investeşte în acest fel,” spune el.


Până acum anul acesta mai mult de 120 voluntari Southern Baptist Disaster Relief din 10 state au ajutat la pregătirea mâncării şi servind în clinici medicale din Indonesia ca urmare a valului Tsunami care a lovit regiunea în decembrie 2004.


Din 1995 flota Southern Baptist Disaster Relief a crescut de la 95 unităţi şi 3,000 voluntari antrenaţi la aproape 600 unităţi şi 31.000 voluntari cu pregătire.


Unităţile Southern Baptist Disaster Relief includ bucătarii mobile şi unităţi de duş, drujbe şi echipe de recuperare, echipe de curăţenie şi reconstrucţie, unităţi de purificare a apei, echipe de comunicaţii, cât şi servicii de îngrijire copii şi capele. Unităţile de obicei sunt aparţinătoare şi operate de convenţiile statale, asociaţii locale şi biserici şi sunt coordonate şi mobilizate pe plan naţional de NAMB.


„Southern Baptist Disaster Relief continuă să fie unul dintre cele mai bune studii de cazuri în misiunile” afirma Burton. „Cu aproape 31.000 voluntari din 42 convenţii statale coordonate de NAMB prin convocări multi-statale, interstatale, şi  internaţionale, înţelegerea de a lucra împreună pentru a îndeplini nevoile umane şi spirituale ne-a făcut puternici şi capabili de operaţiuni de lungă durată.”


Pentru mai multe informaţii privind lucrarea şi oportunităţile de pregătire viitoare ale Southern Baptist Disaster Relief vizitaţi www.namb.net/dr.

 

horizontal rule

sus

Ce este nou?

CHAT Apologetic!

Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate