Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Ianuarie 2006
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Eseuri Creştine
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Tradiţia de 250 de ani - Sandy Creek Baptist Church de lângă Liberty, N.C., cunoscută a fi mama uneia din cele două afluente cheie a vieţii Baptist Sudice moderne, şi-a sărbătorit cea de-a 250 aniversare pe 6 noiembrie. Photo by Matt Miller/Southwestern Seminary Sandy Creek: Tributarul de viaţă Baptistă sărbătoreşte 250 de ani

Nov 7, 2005

By Gregory Tomlin

Baptist Press

 

SANDY CREEK, N.C. (BP) – Când au sunat clopotele la ora 10 dimineaţa pe 6 noiembrie, Biserica Baptistă Sandy Creek de lângă Liberty, N.C., şi-a inaugurat cel de-al 250lea an de slujire.

 

În interiorul bisericii de ţară, pastorul Travis Brock şi oaspeţii din depărtata Georgia, Texas şi Illinois au schimbat saluturi şi au aşteptat în anticipare evenimentul, un an deplin de producţie. Congregaţia şi corul au cântat standarde vechi precum „Măreţul Har” şi „Îmi place să spun povestirea” atât cu lacrimi cât şi cu zâmbete.

 

„Este un lucru umil să te gândeşti la ceea ce a făcut Dumnezeu în acest loc”, a spus Brock înaintea sărbătorii. „Un pastor cu care am discutat spunea că Dumnezeu a făcut mai multe prin această biserică decât prin oricare alta încă de la Rusalii”.

 

Când a fost fondată biserica Sandy Creek, Statele Unite nici nu exista. Era în anul 1755, şi doi convertiţi recenţi la credinţa baptistă, amândoi produse ale predicării de trezire de la Prima Mare Trezire, şi-au croit drum în Judeţul Randolph foarte rural şi izolat şi acolo cu 16 alţii au format prima Biserică Baptistă Separată din Sud.

 

Shubal Stearns şi Daniel Marshall au crezut că vor fi foarte primiţi printre locuitorii din Carolina de Nord care favoriza predicarea emoţională, expoziţională către buimăcitul stil de liceu arătat în bisericile din Nord şi în Charleston, S.C. În cadrul câtorva ani, biserica a atras mai mult de 600 de membri şi în 17 ani a plantat 42 de alte biserici.

 

În afara bisericii de astăzi se află un obelisc, ridicat în timpul anului bicentenar ca un memorial pentru familia Stearns, primul pastor al bisericii. Monumentul reflectă lumina asupra lucrării importante şi de lărgire a bisericii Sandy Creek.

 

„Este o biserică mamă, ba chiar nepoată şi stră-nepoată”, spune monumentul. „Toţi Baptiştii Separaţi au izvorât de aici, nu numai în est către mare, dar şi în vest către marele râu Mississippi, dar şi în nord către Virginia şi în sud către Carolina de Nord şi Georgia. Cuvântul a pornit din acest sion [zion], şi mare a fost compania acelora care l-au publicat, aşa de mult încât convertiţii erau ca picăturile de rouă dimineaţa”.

 

Preşedintele de la Southwestern Baptist Theological Seminary, Paige Patterson a predicat la biserică în timpul sărbătorii sale aniversare. „Dintre toate onorurile şi amabilităţile extinse faţă de mine în decursul anilor, nici una nu este aşa de mare precum aceea de a fi solicitat de pastorul tău să vină aici la această aniversare la Sandy Creek Baptist Church”, a spus Patterson.

 

El a spus că Baptiştii descriu de obicei „râul Baptist Sudic ca unul ce curge din două tributarii, una care îşi are începutul în Charleston, S.C., tradiţia mai Reformată de viaţă Baptistă, şi cealaltă de la Sandy Creek”.

 Sub un ochi care veghează – Preşedintele de la Southwestern Seminary Paige Patterson predică în timpul celei de-a 250 aniversare a Sandy Creek Baptist Church de lângă Liberty, N.C. Fereastra pătată din spatele lui Patterson este cunoscută în mod afecţionat drept „Ochiul lui Shubal” după numele fondatorului bisericii Shubal Stearns. Photo by Matt Miller/Southwestern Seminary

„Eu sunt un Sandy Creek. Dacă aş putea aranja să am membrii onorifici de biserică în oricare biserică din Convenţia Baptistă Sudică, aceasta ar fi Sandy Creek”, a spus Patterson, adăugând faptul că el a apreciat pe deplin ceea ce a realizat biserica în decursul anilor. „Noi Sandy Creekers încă mai credem că suntem în era evanghelismului, a misiunilor şi a marii treziri”.

 

Asemuind biserica din North Carolina cu biserica din Filadelfia din Apocalipsa 3, Patterson a spus că Dumnezeu a pus o uşă deschisă înaintea lui Stearns şi Marshall. Sandy Creek a fost o biserică pionier, orientată spre misiune. Astăzi, spunea el, biserica rămâne la fel, evidenţiată de povara pe care o împărtăşeşte Pastorul Brock cu congregaţia sa pentru sufletele pierdute din comunitatea sa.

 

Patterson a spus că biserica a supravieţuit în toţi aceşti ani „prin dulcile providenţe ale lui Dumnezeu”.

 

Dar aceasta nu înseamnă că biserica nu s-a luptat.

 

Înregistrările bisericii indică faptul că unii membrii din biserica Sandy Creek au protestat faţă de mişcarea misiunilor moderne şi de noile instituţii formate de Convenţia Baptistă Statală nou organizată din North Carolina în 1830. Membrii care s-au opus convenţiei au continuat să se întâlnească în acelaşi loc, numindu-se Biserica Baptistă Primitivă Sandy Creek.

 

Membrii care susţineau programul de misiuni din stat au plantat noua Biserică Baptistă Sandy Creek la o şcoală din apropiere în Shady Grove. Ei şi-au reţinut numele lor original şi au rămas acolo până în 1905 când o porţiune a acelei biserici s-a întors să se închine din nou la locul stabilit de Stearns.

 Pe atunci - Travis Brock, pastor al Sandy Creek Baptist Church, stă alături de Preşedintele Paige Patterson de la Southwestern Baptist Theological Seminary în a treia clădire a bisericii, construită în 1802 şi restaurată în prezent. Clădirea folosită acum de Sandy Creek Baptist Church poate fi văzută pe fereastră. Photo by Matt Miller/Southwestern Seminary

Biserica a construit o nouă casă de întâlnire în 1942 – clădirea în care se întâlnesc şi astăzi – mai jos de Biserica Baptistă Primitivă Sandy Creek.

 

Adăugat la luptele interne ale bisericii au fost Războiul Civil, cele Două Războaie Mondiale, Marea Depresie şi luptele financiare care au urmat după aceste evenimente. Dar membrii bisericii au fost întotdeauna credincioşi, a spus Brock, citând generozitatea unui astfel de membru, Iad Williams.

 

Născută în 1882, Williams, care nu s-a căsătorit, a strâns bani din vânzarea de ouă pentru a cumpăra literatură pentru Şcoala Duminicală pentru biserică în anii târzii din 1940. Ea a murit în 1967, lăsând o porţiune din proprietatea ei bisericii pentru construirea unei case parohiale.

 

Patterson a spus că o astfel de dăruire de sacrificiu şi slujire continuă ilustrează acelaşi principiu care funcţiona în viaţa bisericii din Filadelfia, care a îndurat durere fizică şi adversităţi personale. El spunea că Hristos îi va face pe cei ce vor învinge un „stâlp în templul lui Dumnezeu”.

 

„Aici pe pământ ne vom strădui pentru o vreme şi va trebui să alergăm. Vom avea vremuri de necaz, dar va veni ziua când vom avea o rezidenţă personală în ceruri”, a spus Patterson.

 

„Dumnezeu a pus înaintea voastră o uşă deschisă. Nu este vreun loc unde copiii, nepoţii şi stră-strănepoţii de la Biserica Baptistă Sandy Creek nu au mers ca să predice Evanghelia lui Hristos”, a spus el, încurajând biserica să continue misiunea ei evanghelistică în duhul lui Stearns, fondatorul ei, care credea şi predica un „Isus vital pentru inimile oamenilor”.

 

Brock şi membrii congregaţiei sale încă mai cred că acelaşi spirit evanghelistic este viu în biserică astăzi, şi lor li se aminteşte de aceasta săptămânal. Dincolo de amvonul din mica biserică este un geam de sticlă pătat, cunoscut ca „Ochiul lui Shubal”. Un cerc clar albastru în centru, spunea Brock, le reaminteşte Baptiştilor de privirea pătrunzătoare a primului pastor al bisericii.

 

Dar aceasta este istorie, şi după cum biserica a sărbătorit trecutul ei, aceasta privea înainte în anii următori de slujire.

 

„Provocarea pentru noi nu este de a fi prinşi în istorie, ci să fim preocupaţi cu privire la prezent şi viitor”, spunea Brock. „Există mult mai mult decât puteam să facem, dar am dorit să indicăm spre Dumnezeu mai degrabă decât să ne concentrăm asupra oamenilor”.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere! [apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate