Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

 

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

Antony Flew

 

Conform unor descoperiri recente: Atei de seamă văd dovezi ale existenţei lui Dumnezeu

Dec 13, 2004

By David Roach

 

NASHVILLE, Tenn. (BP) – Antony Flew, un legendar filozof şi ateu britanic, în lumina unor recente dovezi ştiinţifice şi-a schimbat opiniile cu privire la existenţa lui Dumnezeu.

 

Flew – un autor prolific care a adus argumente împotriva existenţei lui Dumnezeu şi a teoriilor creştinismului timp de mai bine de 50 de ani – şi-a expus pentru prima oară schimbarea concepţiei într-o înregistrare video a discuţiei avută cu mai mulţi oameni în cadrul Universităţii din New York, la un eveniment organizat de Institutul pentru Cercetare Metafizică. Caseta video, ce a fost scoasă în decembrie, poartă titlul “L-a descoperit ştiinţa pe Dumnezeu?” .

 

Flew a mai declarat că acum se descrie cel mai bine drept deist – o persoană care crede că Dumnezeu a creat universul dar care acum nu se implică în mod activ în vieţile oamenilor.

 

“Nu cred în Dumnezeul unui sistem revelator, deşi e deschis la aceasta”, a spus Flew într-un interviu pentru ediţia de iarnă 2005 a revistei Societăţii Filozofice Evanghelice, Philosophia Christi. “Dar acum mi se pare, mult mai puternic ca oricând înainte, că e vorba de un Dumnezeu caracterizat de putere şi inteligenţă.”

 

Flew, în vârstă de 81 de ani, în anii de studenţie la Oxford a mers regulat la Clubul Socratic, un forum religios săptămânal condus de binecunoscutul apologet creştin C. S. Lewis. În timpul activităţii sale profesorale la Oxford, Aberdeen, Keele sau alte universităţi din Marea Britanie, Flew a vorbit despre lipsa de dovezi care să ateste existenţa lui Dumnezeu. De asemenea el a publicat numeroase cărţi şi articole ce denunţau credinţa în Dumnezeu.

 

Flew îşi argumentează nou-fondata credinţă în Dumnezeu prin argumente din creaţiei, aşa cum sunt cele expuse de mişcarea “creaţie inteligentă” [intelligent design – ID]. ID susţine că universul operează într-un mod care ne îndreaptă privirea spre existenţa unui creator inteligent.

 

“Cred că cele mai impresionante argumente pentru existenţa lui Dumnezeu sunt acele aduse de recentele descoperiri ştiinţifice”, a spus Flew. “… Cred că argumentul creaţiei inteligente e cu mult mai puternic acum decât era atunci când l-am întâlnit prima dată.”

 

Deşi mulţi atei fac apel la evoluţia naturalistă drept metodă prin care lumea ar fi putut lua viaţă făcând abstracţie de Dumnezeu, Charles Darwin însuşi recunoaşte că procesul evoluţiei are nevoie de un creator pentru a începe procesul, a mai spus Flew.

 

“Darwin însuşi, în capitolul XIV din cartea sa Originea speciilor, scoate în evidenţă faptul că întregul său argument începe cu o fiinţă care deja posedă capacităţi de reproducere”, a spus Flew. “Aceasta este făptura creaţiei despre care o teorie comprehensivă a evoluţiei trebuie aducă ceva lămuriri. Darwin însuşi e conştient că el nu a dat o astfel de explicaţie.”

 

În timp ce Flew spune că nu crede într-un Dumnezeu activ în vieţile oamenilor, el e “deschis” la posibilitatea revelaţiei divine. El mai crede de asemenea că, din punct de vedere intelectual, creştinii sunt îndreptăţiţi în a se ţine de religia lor şi de faptul că învierea lui Isus are un suport probator mai mare decât orice altă minune cunoscută în istorie.

 

“Dovada învierii e mai bună decât orice miracole pretinse de alte religii”, a spus Flew. “Este evidentă diferenţa de calitate şi cantitate, cred eu, din dovezile oferite ce vor să demonstreze înfăptuirea a multor alte evenimente presupus miraculoase.”

 

Gary Habermas, preşedinte al departamentului de filozofie şi teologie al Universităţii Liberty din Lynchburg, Va., a declarat pentru Baptist Press că decizia lui Flew de a crede în Dumnezeu atrage atenţia asupra puterii argumentelor teiste.

 

“Convertirea lui e o mărturie pentru mulţi, în special oameni de ştiinţă, care vin pe calea creaţiei inteligente”, a spus Habermas, care a condus un interviu cu Flew în Philosophia Christi. ”… Faptul că el a devenit un teist e o mărturie a tipurilor de dovezi pe care le avem azi cu privire la existenţa lui Dumnezeu.”

 

Statutul lui Flew de ateu cunoscut în întreaga lume aduce convertirii lui la credinţa în Dumnezeu o semnificaţie aparte, a spus Habermas într-un interviu cu Baptist Press.

 

“Convertirea lui la teism este de mare valoare prin statura sa,” a spus Habermas. “Motivul pentru care această istorisire înconjoară Pământul e că   nu s-a convertit la teism cineva, un necunoscut, ci chiar el. Şi cred că acest lucru e foarte important.”

 

În ciuda credinţei sale în existenţa lui Dumnezeu, Flew a spus că e puţin probabil să devină vreodată creştin. Argumentul major împotriva Dumnezeului creştinilor e problema răului, a spus Flew.

 

Problema răului se referă la aparenta discrepanţă dintre existenţa unui Dumneze bun şi a prezenţei răului în lume.

 

“Problema răului e o problemă... pentru creştini,” a spus Flew. “Ipoteza că universul a fost creat şi este susţinut de o Fiinţă cu putere şi bunătate infinită este total incompatibilă cu apariţia masivă a răului în univers, prezenţă ce nuu poate fi negată.”

 

Flew mai argumentează că Dumnezeu nu are “vreo preferinţă pentru sau vreo intenţie privitoare la comportamentul uman sau destinul etern al fiinţei umane.”

 

Deşi nu acceptă creştinismul, Flew neagă vehement posibilitatea de a fi fost vreodată adept al islamismului, amintind dedicare islamului în a-şi cuceri toţi oponenţii.

 

“Nu aş putea să mă uit vreodată la islamism decât cu teamă şi groază pentru că e fundamentalist dedicat în cucerirea lumii pentru Islam,” a spus Flew.

 

Flew va prezenta o explicare complexă a convertirii sale la credinţa în Dumnezeu în cea de-a patra apariţie editorială a sa “Dumnezeu şi Filozofia”.

 

Lucrări anterioare ale sale conţin “Umanismul ateist”, “Evoluţia darviniană”, “Un dicţionar al Filozofiei”, “Introducere în filozofia apuseană” şi “Cum să gândeşti corect: O introducere în judecata critică”.

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate