Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

Îngrijorări privind situaţia păstorilor baptişti din Turkmenistan şi Azerbaijan

Vox Vocis 17 Septembrie 2007

BUDAPEST/MOSCOW (BosNewsLife)- A fost o îngrijorare generală marţi, 14 august, cu privire la soarta celor doi deţinuţi, lideri baptişti în fosta Republică Sovietică din Turkmenistan şi Azerbaijan.

Forumul 18, un grup religios , bine informat a spus că a aflat că Turkmenistanul eliberează liderul cheie al musulmanilor, fostul şef Mufti Nasrullah ibn Ibadullah, dar este stresat că alt prizonier religios Baptist cunoscut , Vyacheslav Kalataevsky" nu fusese eliberat.

Membrii familiei au spus că pastorul este încă ţinut în tabăra de muncă în condiţii dure şi insistă că este pedepsit pentru activităţi legate de adunarea lui baptistă neînregistrată. În plus, câtorva Martori ai lui Iehova li s-a suspendat sentinţa pentru că au refuzat să efectueze stagiul militar, a spus aForum 18.

"De când Gurbanguly Berdymukhammedov a devenit preşedintele Turkmenistanului la începutul lui 2007, jafurile, amenzile, ameninţările publice, închisoarea şi alte încălcări ale llibertăţii de gândire, conştiinţă şi credinţă au crescut semnifiactiv", a adăugat grupul.

CREŞTERE TENSIUNILOR

Detenţia este ultima din seria de tensiuni din Turkmenistan, un stat care efectiv, este guvernat de Partidul Conservator condus de fostul preşedinte Saparmurat Niyazov, până la moartea sa în decembrie 2006.

Ultimul lider s-a numit pe el însuşi Turkmenbashi, tatăl Turkmen şi s-a făcut pe sine centrul unui cult omniprezent a pesonalităţii şi succesorul lui, Kurbanguly Berdymuhamedov, a spus că el calcă pe urmele lui Niyazov.

Detenţia pastorului Kalataevsky, care continuă, vine după zile în care autorităţole fostei vecini ai Uniunii Sovietice, Azerbaijan, au condamnat pe pastorul Baptist Zaur Balaev la doi ani de închisoare, monitorizează BosNewsLife.

Pastorul Balaev din Aliabad, din nordul Azerbaijan a fost condamnat pe 8 august, fiind acuzat de violenţă împotriva unui reprezentant al statului şi acuzat că ţine întâlniri ilegale sub masca unei activităţi religioase fără autorizaţie şi fără înrtegistrare în stat, atrăgând oameni la sericiile de închinare şi cântând încet.

ACUZAŢII SCHIMBATE

Observatorii de la Forumul 18 au afirmat că autorităţile si-au schimbat acuzaţiile, cît timp Balaev a fost reţinut, iniţial pretinzând că el a primit uncâine în timp ce Poliţia făcea raiduri în timpul slujbei de duminică.

Totuşi, după de 50 de persoane au semnat declaraţia scrisă, demonstrând nevinovăţia lui Balaev, câinele a disapărut din acuzaţiilşe autorităţilor şi în schimb, Balaev a fost acuzat că ar fi atacat cinci poliţai şi ar fi stricat o uşă de la maşina Poliţiei, au afirmat cei de la Forum 18.

Acuzaţiile autorităţilor au fost negate de creştini şi chiat nişte martori au afirmat că nu au asistat la atacurile pastorului, spunând că ei au auzit despre incident de la oamenii din mgazin, ceainărie şi del a Poliţie, presându-i s facă declaraţie.

"Noi ne pregătim să facem o cerere" , a afirmat Ilya Zenchenko în cadrul Uniunii Baptiste într-o declaraţie publicată de Forumul 18. Oficialii nu erau dispuşi să facă comentarii.

ÎNFRIJORĂRI PRIVIND SĂNĂTATEA

Îngrijorarea privind sănătatea vine din necazul paznicilor şi drepturile omului al grupului despre sănătatea pastorului. Noi suntem preocupaţi de sănătatea pastorului Zaur, a spus grupul Jubilee în cadrul Camapniei USA într-o declaraţie BosNewsLife.

" Sunt rapoarte care spun că probemele pe care pastorul le avea cu inima şi care existau dinainte, se datorau atacurilor de cord de care el a suferit în închisoare, Unul pe 23 iunie şi altul pe 5 august. El, de asemena , a început să acuze dureri serioase de rinichi, a spus grupul. Îngrijorându-ne de situaţia pastorului, condiţilile din celula lui Zaur erau deplorabile, chiar la cel mai jos standard. Asemenea circumstanţe vor exacerba şi mai departe problemele de sănătate, a adăugat grupul.

Ultimile dezvoltări au subliniat că acea critică din vest îndreptată spre Ilham Aliyev, care a preluat funcţia de preşedinte de a tatăl său, Heydar, în 2003. Heydar Aliyev l-a descris pe fiul său ca pe predecesorul lui politic. Când tatăl său a murit, Ilham erea deja prim ministru, vice preşedinte al unei compani de ulei şi deputat în Partidul New Azerbaijan.
El a câştigat în 2003 alegeile preşidenţiale printr-o înfrângere electorală, dar observatorii din vest şi dezidenşi au spus că această campanie, şi biletele de vot au fost câştigate prin intimidarea votanţilor , violenţă şi influenţa mass mediei.

Atacurile asupra bisericilor au fost legat de critici de încercările preşedintelui de a înăbuşi orice potenţial desident şi legea fostei Uniuni Sovietice cu o mână de fier.

courtesy of BosNewsLife (http://www.bosnewslife.com )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate