Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

Sibley : evrei vătămaţi de greşeli teologice

Posted on Sep 11, 2007 | by Tammi Reed Ledbetter

KESZTHELY,Ungaria (BP)-- Jim Sibley directorul Institutului Pasche pentru studii evreieşti al colegiului Criswell, a fost ales drept coordonatorul nord-american pentru Lausanne Consultation pe teme de evanghelizare a evreilor.

Sibley, fostul consultant în evanghelism iudaic pentru bordul Misiunii nord-americane Southern Baptist , a fost ales în acest post de către membrii nord-americani al LCJE în timpul celei de a 8 a conferinţe internaţionale din Keszthely, Ungaria.

„Lausane Consultation" în evangelism iudaic este o reţea de organizaţii şi indivizi care schimbă informaţii despre ce se poartă, strategii, gândire teologică şi cercetare misionară la îndemâna evreilor din lumea întreagă.

Într-o lucrare despre obstacole în evanghelizarea evreilor în Europa şi America, Sibley notează că comunitatea creştină tinde să treacă peste binecuvântările promise lui Israel în confuzia lor de a interpreta textele biblice cheie.

„Prea des, credinţa creştină este construită pe un midrash al neamurilor - adică, pe o manieră de înţelegere a Scripturii superficială, religioasă şi spiritualizatoare", notează Sibley. Creştinii americani adesea aplică bincecuvântările promise lui Israel asupra vieţilor lor ca şi cum acesta ar fi fost înţelesul original,au repovestit, reinterpretând textul din 2 Cronici 7:14 să vorbească despre „ţara mea", de exemplu, Ieremia 29:11 să vorbească despre „viaţa mea" şi Fapte 1:8 despre „Ierusalimul meu."

În majoritatea amvoanelor, „predicile superficiale şi orientate spre actual" au înlocuit predicile mai substanţiale şi explicative, continua Sibley."Într-un asemenea context, motivaţia pentru evanghelizarea evreilor este serios redusă, pentru că vocea Scripturii a fost acoperită."

Cu privire la mai multe tipuri de greşeli teologice care conduc la un misionarism sărăcit, Sibley a luat la cunoştinţă de inclusivismul condus de o pietate religioasă şi o emoţie care eclipsează doctrina salvării numai prin Cristos, bazată pe Biblie.

Eclesiologia - doctrina bisericii-este afectată,între timp, prin viziunea că „biserica a înlocuit Israelul în scopurile lui Dumnezeu," semănând confuzia şi contradicţii atunci când creştinii pretind că îl slujesc pe Dumnezeul lui Israel dar îl neglijează pe poporul lui Israel, nota Sibley. "A nega interesul lui Dumnezeu pentru poporul lui Israel," declara el, „înseamnă a-L nega pe Dumnezeul lui Israel."

Cu aceste greşeli teologice, Sibley avertiza că firul narativ al Bibliei -şi impulsul de bază pentru misiuni -este oprimat şi se presupune că Israel este „planul A eşuat al lui Dumnezeu."


„Cel mult, evreii sunt pur şi simplu unul dintre miile de alte grupuri de oameni, fără nici o unicitate biblică,teologică sau misionară, nota Sibley. O teologie a înlocuirii Israelului cu biserica „îi face pe creştini să uite faptul cele 2 etnii de bază din Biblie sunt evreii şi neamurile şi că cele două forme de misiune din Noul Testament sunt către evrei şi către neamuri."

„În cel mai rău caz, poporul evreu şi-a avut şansa şi nu mai este în agenda bisericii, deloc, se plângea Sibley."

„Această neglijare a poporului evreu de către liderii misiunii este întărită de pragmatismul vestic,care adesea reduce misiunile la un calcul de genul cost-per-suflet,"notează Sibley. „Într-un astfel de calcul,grupurile rezistente în general şi evrei în particular nu merg bine împreună. Nu este văzută ca o buna administrare a resurselor misionăreşti să investeşti în grupuri în care se anticipează că rezultatele nu vor fi foarte bune."

Această mentalitate ar fi fost străină pentru profeţii Israelului sau pentru apostolii bisericii timpurii, nota Sibley,citând ascultarea lui Ezechiel în ciuda faptului că i s-a spus că mesajul lui nu va fi bine primit şi insistenţa apostolului Pavel de a merge mai întâi la evrei, nu dintr-un simţ al promptitudinii, dar pentru că era necesar, aşa cum era indicat în Romani 1:16 şi în alte pasaje care îi faceau pe evrei o prioritate de-a lungul secolelor.

Conştient că obstacolele sunt reale, Sibley i-a amintit audienţei de victoria promisă de Dumnezeu atunci când a oferit mântuirea poporului evreu.."Victoria nu va veni fără luptă, dar nu trebuie să ne pierdem cu inima."

În timpul sesiunilor din Ungaria din 19-24 august,participanţii LCJE au adoptat o declaraţie care chema „întreaga biserică să se unească în a prezenta întreaga Evanghelie a lui Mesia, evreilor de pretutindeni." În timp ce se bucurau pentru numărul în creştere de congregaţii mesianice,declaraţia avertiza asupra faptului ca a nega o marturie evanghelica faţă de poporul evreu este "cea mai mare nedreptate creştină cu putinţă.

„Afirmăm că vestea bună a lui Isus este singura speranţă de salvare pentru poporul evreu,"spunea declaraţia, adăugând, „ dacă Isus nu este Mesia pentru poporul evreu, atunci El nu este Cristosul nici pentru neamuri. Ori Isus este este Mesia pentru toţi, ori nu este Mesia deloc."

Grupul de asemenea a denunţat expresiile contemporane de anti-Semitism şi prejudecată împotriva statului Israel în timp ce încuraja „evanghelizarea la toţi copiii lui Avraam după sânge" şi rugăciune „ pentru eforturi în ce priveşte împăcarea dintre arabii palestinieni şi evreii israeliţi în Cristos."

Preşedintele LCJE, Tuvya Zaretsky, şi profesor adjunct , membru al Institutului Pasche pentru studii evreieşti din Dallas, nota că în ajunul aniversării a 60 de ani de către statul Israel ne bucurăm la veştile unei deschideri fără precedent şi unei oportunităţi pe măsură ce Evanghelia pătrunde în societatea evreiască. Evanghelia lui Isus Cristos este la fel de relevantă şi o unică speranţă spirituală pentru evrei, azi,aşa cum a fost mereu.

Printre membrii nord americani ai LCJE, pe lângă Sibley,se află numeroşi reprezentanţi baptişti sudici, care lucrează cu evrei în Rusia şi Israel.

courtesy of Baptist Press News (http://bpnews.net )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Crestin Baptist - stiri de interes pentru crestinatatea rom?a.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizata la versiunea 1.0! Sunteti invitati sa o vedeti - si sa o folositi! Acum ?tr-o noua interfata, cu motor de cautare propriu si plan de citire a Bibliei ?tr-un an!

 

Grup de Discutii Apologetica - te poti abona si scrie mesaje care sa fie dezbatute, discutate ? acest grup de catre membrii sai.

 

Forum - actualizat si diversificat, securitate crescuta, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Crestin! - aici intri daca vrei sa discuti cu prietenii sau sa ?i faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veti gasi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetica

Biografii

Etica

Istorie Crestina

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematica

 

Pe pagina de Teologie Sistematica puteti gasi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sf?t si alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, asa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre pacat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre m?tuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creatie si istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sf?situl)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate