Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

A young man prays for Zimbabwe, which is suffering from economic and political turmoil, with many people having left the country in search of jobs and stability. Many churches reserve a special time in their services to pray for their country's recovery and revival.Crizele lovesc Zimbabue
Bisericile luptă să ajute

http://www.bpnews.net/BPnews.asp?ID=26042

Afişat pe 10 niulie 2007 | by Staff

HARARE, Zimbabwe (BP)—Hiperascensiunea inflaţiei din Zimbabue este în afara controlului. Economiştii independenţi presupun că economia se va prăbuşi la sfârşitul anului, ducând ţara în impas.

Dacă tu cumperi acum o pâine cu 50 de cenţi, la sfârşitul anului aceasta va costa 1,15$. sau în mod asemănător vei plăti o taxă neoficială de 2, 75 $ în mai multe magazine. Estimările Guvernului şi a independenţilor sunt complet diferite.

”Oamenii pot supravieţui doar în acest mod, a afirmat un lucrător creştin care ajută. Chiar şi oamenii care au serviciu vor avea o perioadă grea, în ceea ce priveşte mâncarea. Aceasta este situaţia în care se găseşte Zimbabue acum. Bisericile trebuie să răsăundă acestei crize”.

Această naţiune africană are cea mai mare viteză din lum e a inflaţiei, chiar oficialii estimează un procent de 4,500. Neoficial, economiştii independenţi din Europa au spus că viteza inflaţiei este de 11,ooo procente şi este în creştere. Ambasadorul US în Zimbabue, Christopher Dell, estimează că viteza inflaţiei va creşte până la un procent de 15, 0000, 00000 înainte de decembrie.

Ray Motsi, pastorul bisericii Baptiste Principale din Bulawayo, spune că membrii din biserica lui nu au făcut nici o alegere privind nevoile celor confraţilor lor --- nevoile treceau prin uşă într-o duminică. Acest lucru s-a întâmplat acum doi ani, după Operaţiunea “Curăţă şi strânge”, când Guvernul a demolat case care au fost construite ilegal. Aceştia au rămas fără case sau fără serviciu, erau forţaţi să se întoarcă în sate fără vreo posibilitate de a se întreţine.


”În mod real, coumunitatea a venit în biserica noastră. Nu am mers noi la ei, a afirmat Motsi. Niciodată noi nu ne-am planificat să mergem la ei. El voia ca biserica lui să devină protecţie pentru viaţa aflată în criză. Este o lecţie pe care încă o învăţăm”.

Times are hard for the average Zimbabwean. Many leave the country in search of jobs, creating a new kind of orphan -- the "economic orphan." Parents leave these children behind with grandmothers or neighbors, with plans to send money back when they can. This grandmother takes care of four such children and five others who were orphaned by HIV/AIDS.Bisericile din Zimbabue reportează că mii de oameni care se aflau în nevoi ce ţin de nevoile scolare până la mâncare sau medicamente, pătrud în ele în fiecare săptămînă. Lucrătorii creştini au spus că cel puţin 50 de persoane s- au ivit în pragul uşii în fiecare zi. Programul pe care ea îl coordonează poate să ajute în jur de 15 persoane în fiecare zi. Ea a oferit o clinică care să ajute nevoile medicale de bază, cât şi un proiect de hrănire de 2 ori pe săptămână. De asemenea, programul ajută văduvele având grijă de orfani cu plata chiriei şi alimentele de bază.

Dar, mai mult cea mai mare problema este confruntarea zilnică cu nevoile pentru mediul zimbabuean, au spus lucrătorii care ajută.

BACK WHEN...
Pe firma afişată în magazine scrie : nu electricitate, nu valută, nu avem drum de întoarcere acasă. Evident, deţinătorii de magazine sunt frustraţi când îşi amintesc de vremurile mai bune, când Zimbabue era considerată “bijuteria Africii” un timp când electricitatea şi apa erau din abundenţă şi dolarul zimbabuean se menţinea stabil. Un timp când Zimbabue a fost” coşul pâinii Africii de sud”, producând mâncare suficientă pentru a ajuta ţările vecinate. Acum, multe centre urbane sunt fără electricitate pentru 10 sau 20 de ore pe zi. Este o criză a apei şi Statele Unite estimează că mai mult de o treime (4 milioane) de locuitori au nevoie de ajutor cu mâncare.

Banii se devalorizează, cât ai clipi din ochi, aşa că mulţi oameni de afaceri încearcă să lucreze cu valută străină. O mulţime de dolari zimbabueni valorează 50 de dolari U.S. la începutul săptămânii, dar după câteva zile mai târziu, la sfârşitul doar 10 dolari . Ray Cross, pastorul Bisericii Baptistă din Nord din Harare spune că mulţi dintre cei mai în vârstă din Zimbabue au o viaţă grea cu pensiile lor. Un bărbat a spus că a spus că pensia lui nu îi mai ajunge să trimită corerspondenţă, deoarece costul unui timbru şi a unei scrisori ar fi mai mult decât cecul lui de pensii pe o lună.

”Imaginaţi-vă având un venit fix cu o viteză a inflaţiei în mii, spune Cross. Biserica încearcă să răspundă şi să aibă girjă de cei mai în vârstă şi de orfani, dar haideţi să recunoaştem, fiecare este aşa de ocupat să trăiască şi să supravieţuiască , de asemenea nu mai este loc pentru altceva ”.

Costul pentru mâncarea de bază şi servicii pentru o perioadă de o lună pentru o familie de 5 persoane a fost estimat în martie 2007 la 1,7 milioane (136 U.S. $ conform cu schimbările neoficiale ale taxei de către Guvern ). Salariul mediu lunar pentru un lucrător din mediul urban, confor cu studiul făcut de ZWNews, începe de la 90,000 Z$ (7,20 U.S.$) care nu este suficient pentru a cumpăra 2 litri de ulei pentzru gătit (500,000 Z$). Un venit mediu este mai puţin de 1 U.S.$ pe zi).

Pentru a compensa dezechilibrul, zimbabuenii vând pe stradă tot ce pot. Tot ce ţine de vegatale din grădinile lor şi toate bunurile din casă, chioşcuri care pocnesc când sunt strânse, ca să strângă mai mulţi dolari ca să facă diferenţa de banii pentru mânca în caea zi sau să stea flămând.

”Nu este suficient ca fiecare să mai aibă încă un serviciu. Preocuparea zilnică este supravieţuirea, Un bărbat zimbabuean spune că vinde suveniruri după serviciu. Rata şomajului este de 80% , dar şi acesta cu efortul serviciilor”.

Un pastor spune că nevoile de bază ale celor săraci sunt cunoscute chiar şi de biserică. “Noi nu putem să continuăm să privim, spune el. Oamenii suferă. Biserica răspunde într-o măsură limitată. Biserica ajută destul de mult pe nevoiaşi. Nu sunt mulţi bani pentrtu a ajuta sau să fie disponibili, dar oamenii lui Dumnezeu trebuie să răspundă”.

Un grup de oameni fărră casă a mers în Biserica lui Motsit acum doi ani, ei au forţat adunarea să se gândească la rolul pe care biserica lor îl joacă în comunitate. Acum vreo câţiva ani pastorul a spus că biserica din Zimbabue nu a recunoscut rolul ei sau responsabilităţile sociale.

”Întotdeauna, biserica a fost mult mai concentrată asupra salvării şi asupra dijmei, dar noi Îl limităm pe Dumnezeu când biserica fincţionaeză aşa? a întrebat Motsi. Dumnezeu lucrează cu naţiunile, hrăneşte pe cei săraci şi vindecă pe cei bolnavi. El vrea să folosească naţuinea Zimbabue pentru scopul şi gloria Lui. Dumnezeu redefineşte rolul bisericii în Zimbabue”.

Cross şi alţi pastori sunt de acord. Mai multe biserici au un program de extindere a misiunii sociale, având încredere că Dumnezeu întâlneşte nevoile de bază în fiecare zi. Cross spune că biserica ar trebui să fie un exemplu pentru celelalte naţiuni, nu doar pentru a întâlni nevoile lor psihice, dar cum actionează în viaţă. Biserica lui este casa pentru mulţi din cele două partide politice care se războiesc în Zimbabue.

Noi avem membri din cele două partide politice în biserica noastră. Noi încercăm să arătăm că cele două partide pot avea părtăşie împreună, afirmă Cross. Singura speranţă pentru naţiunea noastră este unitatea în Isus Hristos.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate