Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

Tribunalul: Statul nu poate regulariza seminariile

AUSTIN, Texas (BP) - Curtea Supremă din Texas a pus capăt la 8 ani de procese, dând sentinţa în favoarea a 3 seminarii asupra cărora Codul Educaţiei Superioare a statului pune restricţii neconstituţionale.

Codul de Educaţie din Texas cerea ca instituţiile private religioase şi care acordau diplome de absolvire să fie acreditate sau confirmate înainte ca acestea să acorde diplome pre-universitare. Legea, emisă în 1998, cerea de asemenea acreditare din partea statului înainte ca şcolile religioase să se numească seminarii.

Pronunţarea Curţii Superioare a Statului, în favoarea Seminarului Teologic Tyndale din Forth Worth, a Institutului Biblic Sudic din Dallas şi a Institutului Biblic Hispanic din San Antonio arată că cerinţele statului „intervin într-un mod de nepermis peste libertatea religioasă protejată de către Constituţia Statelor Unite şi a Texasului."

Pronunţarea Curţii din 31 august a răsturnat două decizii anterioare ale tribunalului.

În 1999 statul Texas a amendat Institutul Tyndale cu 173,000 $ pentru încălcarea Codului de Educaţie din Texas prin faptul că s-a autonumit seminar deşi nu fusese acreditată de Consiliul de Conducere pentru Educaţie Superioară din Texas, şi pentru că a acordat diplome post-universitare în ciuda faptului că nu era acreditată.

HEB Ministries, care conduce campusul Institului Tyndale din Texas, în schimb a dat în judecată statul pe temei de libertate religioasă, împreună cu celelalte 2 şcoli.

Institutul Teologic Baptist Sud-vestic din Forth Worth, o instituţie acreditată deţinută de Convenţia Sudică Baptistă completat un rezumat amiabil în numele celor 3 şcoli religioase.

Curtea a notat că intenţia Codului de Educaţie din Texas este de a preveni înşelarea publicului prin „degree mills" , care sunt definite ca fiind diplome oferite de către şcoli şi care sunt frauduloase sau sub-standarde.Consiliul de Conducere pentru Educaţie Superioară din Texas a susţinut că a fost neutru faţă de de toate şcolile post liceale, religioase sau nu, prin aplicarea aceloraşi standarde faţă de toate.

Totuşi,curtea scria, „Statul nu poate evita impedimentele constituţionale în stabilirea standardelor esenţiale pentru educaţia religioasă prin a face standardele aplicabile tuturor instituţiilor aducaţionale, seculare sau religioase."

Mai departe, opinia curţii afirma că cerinţele statului de „libertate academică"şi „independeţa cadrelor" intră în coflict cu declaraţia doctrinală a unei şcoli cum este Tyndale, care după cum a observat curtea ţine infalibilitatea biblica şi teologie conservatoare. Asemenea cerinţe pune , într-un mod neconstituţional, un tip de instrucţie religioasă deasupra alteia, declara curtea.

Curtea abia a decis asupra legii, aplicându-şi deciziile numai asupra acelei secţiuni a legii care afectează exclusiv instituţiile religioase. Pronunţarea nu se aplică şcolilor seculare private şi şcolilor religioase care oferă programe de educare seculare.

Curtea a scris : „este un lucru ca Statul să ceară ca cei care au luat cursuri intesive de engleză, să dea la bacalaureat examen la matematică sau ştiinţe,ca ei să fie învăţaţi de profesori cu diplome de master de la instituţii acrediatate, şi ca profesorii să aibă libertatea să predea faptul că operele lui Shakespeare au fost de fapt scrise de Edward de Vere, Christopher Marlowe, Francis Bacon sau Regina Elisabeta I. Este cu totul altceva ca Statul să ceară ca programul de bacalaureat în religie,dintr-o instituţie religioasă, să cuprindă cursuri de psihologie, sau ca predicarea sau evanghelizarea sau misiunea să fie predate numai de către profesori cu diplome de master în loc oameni care au experinţă pe teren, sau ca profesorii dintr-o şcoală să aibă libertatea să predea că Biblia nu a fost de inspiraţie Divină, contrar cu principiile de credinţă ale şcolii."

Kelly Shackelford din Plano, Texas , unul din avocaţii care au susţinut cazul a spus într-o declaraţie: "această decizie este o victorie uriaşă pentru toare seminariile,nu numai din Texas dar din toată ţara. Statul nu are autoritatea sau competenţa să controleze instruirea pastorilor sau lucrătorilor, şi Curtea Supremă a susţinut asta în mod just. "

courtesy of Baptist Press News (http://bpnews.net )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Crestin Baptist - stiri de interes pentru crestinatatea rom?a.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizata la versiunea 1.0! Sunteti invitati sa o vedeti - si sa o folositi! Acum ?tr-o noua interfata, cu motor de cautare propriu si plan de citire a Bibliei ?tr-un an!

 

Grup de Discutii Apologetica - te poti abona si scrie mesaje care sa fie dezbatute, discutate ? acest grup de catre membrii sai.

 

Forum - actualizat si diversificat, securitate crescuta, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Crestin! - aici intri daca vrei sa discuti cu prietenii sau sa ?i faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veti gasi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetica

Biografii

Etica

Istorie Crestina

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematica

 

Pe pagina de Teologie Sistematica puteti gasi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sf?t si alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, asa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre pacat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre m?tuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creatie si istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sf?situl)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate