Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Argumentele ateiste ale lui Dawkins sunt slabe, spune profesorul de la Oxford

Mar 8, 2007, by Marilyn Stewart

 

NEW ORLEANS (BP) – Ultima carte a biologului evoluţionar Richard Dawkins, „The God Delusion” (Iluzia despre Dumnezeu), este o încercare de a propti credinţa ateiştilor, a spus teologul Alister McGrath de la Oxford la o întâlnire a Societăţii Filozofice Evanghelice e la New Orleans Baptist Theological Seminary.

 

Evenimentul a fost co-sponsorizat de diviziunea teologică şi istorică a seminarului şi ţinută în tandem cu Forumul Greer-Heard Punct-Contrapunct.

 

„Cred că această carte a lui Dawkins a fost de fapt scrisă pentru a-i îndupleca pe atei că credinţa lor este încă validă”, a spus McGrath, profesor de teologie istorică şi cercetător senior din cadrul Oxford University’s Harris Manchester College, pe 23 februarie.

 

Dawkins, a cărui alte scrieri bine-cunoscute includ „Gena egoistă”, şi „Ceasornicarul orb” (“The Selfish Gene”, “The Blind Watchmaker”), promovează o vedere evoluţionară a naturii care exclude orice noţiune despre Dumnezeu. McGrath a spus că lucrarea lui Dawkins a devenit foarte crucială şi anti-religioasă.

 

McGrath a citit o porţiune din Iluzia despre Dumnezeu în care Dawkins spune că speră că „cititorii religioşi care deschid aceasta să fie ateişti când o să o pună jos”.

 

„Afirmaţia lui Dawkins că ştiinţa îl dezaprobă pe Dumnezeu nu este corectă. Evidenţa nici măcar nu este acolo şi argumentul său este slab”, a spus McGrath, care deţine doctoratul în biofizica moleculară şi teologie creştină.

 

Un fost ateu, McGrath a scris în mod extensiv în domeniile teologiei şi ştiinţei şi în domeniul ateismului bazat în ştiinţele naturale. Răspunsul lui McGrath faţă de Dawkins, intitulat „Iluzia lui Dawkins: Fundamentalismul Ateist şi Negarea Divinului”, va fi curând difuzată în Statele Unite.

 

McGrath şi Dawkins încearcă să clădească un caz pe cinci puncte: crezul în Dumnezeu este iraţional; ştiinţa îl infirmă pe Dumnezeu; credinţa poate fi explicată în baze ştiinţifice; religia oferă o vedere secătuită despre univers; şi crezul în Dumnezeu duce la violenţă.

 

Dawkins respinge crezul în Dumnezeu drept infantil şi înrudit cu a crede în zâna dinte, însă McGrath a notat că oamenii nu încep să creadă în zâna dintelui în cadrul perioadei de adult pe când mulţi oameni au ajuns să vină la credinţa în Dumnezeu ca adulţi.

 

Ateismul şi teismul sunt ambele credinţe şi nici una nu poate dovedi poziţia sa cu certitudine 100% prin ştiinţele naturale, a spus McGrath. Ştiinţa nu necesită ateismul sau teismul, şi întrebarea despre existenţa lui Dumnezeu trebuie să fie rezolvată prin alte mijloace a spus el.

 

McGrath a citat pe târziul C.S. Lewis, un renumit apologet care a chibzuit în privinţa cărei perspective face cel mai mult sens din ceea ce poate fi observat şi experimentat în lume.

 

„Cred în Creştinism aşa cum cred că Soarele a răsărit, nu doar că îl văd, ci pentru că prin el văd toate celelalte”, scria Lewis în „Greutatea Slavei” (The Weight of Glory).

 

Pretenţia lui Dawkins că ştiinţa dovedeşte că nu există nici un Dumnezeu este neplauzibilă în lumina numărului semnificativ de oameni de ştiinţă creştini, a spus McGrath, adăugând că însăşi Dawkins admite că evoluţia Darwiniană este supusă reviziei pe măsură ce realităţi noi vin la lumină. Aceasta arată natura provizorie a cunoaşterii ştiinţifice, a spus McGrath.

 

„Dacă ştiinţele sunt uşor de dedus în metodologia lor şi de aici provizorii în concluziile lor, cum poate Dawkins să prezinte ateismul drept rezultatul sigur al proiectului ştiinţific?” a întrebat McGrath.

 

Pentru Dawkins, crezul în Dumnezeu este o proiecţie a năzuinţelor umane şi un tip de împlinire de dorinţă, a spus McGrath. Un astfel de argument funcţionează totodată şi împotriva ateismului, a adăugat el, din moment ce un ateist doreşte să nu fie nici un Dumnezeu şi prin urmare crede că nu este nici un Dumnezeu.

 

Dawkins conclude că crezul în Dumnezeu este cauzat de „un virus al minţii”, a spus McGrath. Fără nici o evidenţă de observaţie pentru viruşii minţii, McGrath s-a opus prin faptul că ateismului s-ar putea să fie atribuit unui virus al minţii.

 

„Dawkins încheie prin a face argumentul subiectiv, neştiinţific că propriile sale crezuri nu sunt viruşi, ci cele pe care nu le îndrăgeşte sunt”, a spus McGrath.

 

Mai degrabă decât universul slab, medieval pe care Dawkins pretinde că-l îmbrăţişează creştinii, McGrath a spus că creştinii văd o creaţie maiestuoasă care indică spre un Creator maiestuos. Creştinii pot aprecia atât frumuseţea pământului cât şi modelele matematice care-l descriu, a spus McGrath.

 

În calitate de nativ din Irlanda de Nord, McGrath a recunoscut violenţa întreprinsă în numele lui Dumnezeu însă a indicat totodată la crimele împotriva umanităţii comise de ateistul Joseph Stalin. Violenţa nu este o chestiune religioasă ci o chestiune a naturii umane şi arată nevoia de răscumpărare şi transformare, a spus McGrath.

 

„În calitate de creştini putem răspunde cu încredere la Iluzia despre Dumnezeu că argumentele lui Dawkins sunt slabe, nesusţinute de evidenţă, şi ne spun mai multe despre condiţia ateismului zilei prezente decât de credinţa în Dumnezeu”, a spus McGrath.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate