Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

Baptiştii în Australia

Vox Vocis 17 Septembrie 2007

David Parker Oct 1999

Bisericile baptiste au apărut întâi în Australia în anii 1830, altele la patruzeci de ani de la proclamarea Sydney-ul ca şi colonie penală în 1788. În recensământul naţional din 1996, 295.178 oameni s-au declarat baptişti, aproape 1,65% din populaţie. (În 1901 erau 90.000 de baptişti, 2,37% din populaţie, cel mai mare procent din toate timpurile.) Deci baptiştii sunt a şasea denominaţiune după mărime (după romano-catolici, anglicani, Uniting, prezbiterieni, ortodocşi).

Potrivit cu statisticile denominaţionale, existau 63.553 membrii în 826 de biserici afiliate la Uniunea Baptistă din Australia, prin uniunile ei membre din fiecare stat şi provincie. Aceste biserici oferă resurse multor categorii de oameni printr-o varietate de biserici şi locaţii. Includ, de asemenea, lucrări cu populaţia indigenă a Australiei prin lucrări ale bisericilor suburbane, provinciale şi de la sate, ca de altfel, şi biserici formate prin locuri îndepărtate sau la oraş, ca rezultat al misiunilor specilizate în comunităţile aborigine. Există, de asemenea, biserici noi formate datorită coloniştilor, care oferă servicii speciale şi lucrări pentru naţionalităţile care formează multiculturala Australie.

În plus, există biserici care au un număr relativ mic de membri în afara UBA, printre care baptiştii de ziua a şaptea, calviniştii, bisericile independente. Bisericile calviniste includ câteva biserici stricte şi deosebite, care datează încă de la început, şi altele care s-au format mai recent dar au adoptat poziţia baptiştilor reformaţi. Bisericile independente datează din 1960, când misionari din SUA au început să stabilească cause fundamentaliste şi să numere mai puţin de 200, cu o prezenţă de aproape 7.000.

Un grup unic de biserici, care acum fac parte din corpul Baptist, dar au fost înainte o denominaţiune separată, este Grupul Bisericilor Baptiste Germane din Queensland, care datează din 1860.

"Baptiştii generali" nu au fost reprezentaţi puternic în Australia prin nume, dar multe din valorile lor au fost norme pentru bisericile baptiste.

Variaţia dintre recensământ şi statisticile oficiale ale bisericilor se datorează mai multor factori - de exemplu, copiii sunt număraţi în recensământ, unii oameni sunt doar baptişti cu numele, nu baptişti activi. Pe de altă parte, mulţi oameni merg la biserici baptiste şi nu sunt totuşi membri şi poate nici măcar nu s-au identificat ca şi baptişti la recensământ. Comunitatea practicantă de baptişti poate să fie de două-trei ori mai mare decât membrii formali; prezenţa în 1996 era în medie de 103.800. [Listele demografice ale bisericlor baptiste sunt alcătuite în totalitate de Philip J. Hughes în Baptiştii din Australia (Profilurile comunităţii religioase, publicată de Imprimeria Guvernului Australian, Canberra, în 1996); vezi, de asemenea statisticile Asociaţiei Creştine de Cercetare.)]

Majoritatea baptiştilor din Australia sunt asociaţi cu biserici autonome care sunt membre ale Uniunilor Baptiste de Stat. Bisericile variază în mărime de la 20 şi ceva de membrii, având un pastor angajat cu jumătate de normă, până la câteva sute, conduse de o echipă mare de oameni aflaţi sub conducerea unui pastor principal, cu servicii divine duminica şi multe activităţi în restul săptămânii. Sunt obişnuite şi serviciile auxiliare, precum şcoli, lucrarea de întrajutorare, şi alte lucrări orientate spre comunitate. Se poate întâlni un spectru larg de închinare şi biserici având stiluri diferite, variind de la tradiţional conservatoare si liturghice până la biserici foarte prietenoase, care se apropie de oameni, de comunităţi, şi până la biserici carismatice. Practicile neformale şi neconservatoare sunt obişnuite în biserici. În 1996 existau 1346 pastori în Australia, fiind în vârstă de 44 de ani, în medie, 1224 bărbaţi şi 122 femei, ceea ce înseamnă un pastor la fiecare 220 de personae ieşite la recensământ sau unul la fiecare 74 de personae care frecventează biserica.

Uniunile de stat finanţează activităţi diferite, precum servicii divine în biserici mici plantate de bisericile foarte mari, consiliere, lucrări cu bătrânii şi alte astfel de lucrări, lucrări educaţionale cu tinerii, lucrări ale femeilor. Există colegii teologice, pentru pregătirea pastorilor, liderilor laici şi studenţilor privaţi, care oferă certificate până la grade înalte în Townsville, Brisbane, Sydney, Melbourne, Adelaide şi Perth. De lucrarea de schimb cultural peste ocean şi în Australia se ocupă Societatea Misionară Baptistă din Australia sub auspiciile Uniunii Baptiste din Australia, care are comitete în fiecare stat. Evanghelizarea este o parte vitală din viaţa bisericii baptiste - aşa cum spunea un slogan, ‘inima a tot ceea ce facem.' Deci a fost dedicat mult efort şi multe resuserse acestei activităţi. Astăzi, Uniunea Baptistă din Australia coordonează un trust naţional evanghelistic, sub denumirea de ‘Crossover Australia'.

Uniunea Baptistă din Australia are un statut de observator în cadrul Consiliului Naţional al Bisericilor din Australia, dar atitudinile cu privire la mişcarea ecumenică variază considerabil, de la simpatie la ostilitate. Totuşi, baptiştii sunt implicaţi activ în activităţile dintre biserici şi cele para-denominaţionale la nivele locale, statale, nationale şi globale.

Uniunea Baptistă din Australia şi Conferinţa Australasiatică a Baptiştilor de ziua a şaptea sunt membre ale Alianţei Baptiste Mondiale. Prin această legătură şi în multe alte moduri, baptiştii din Australia se bucură de avantajele părtăşiei cu biserica de pretutindeni. Baptiştii australieni au fost foarte implicaţi în viaţa şi lucrarea Alianţei Baptiste Mondiale.

Baptiştii din Australia sunt implicaţi de aseamnea în multe alte activităţi interdenominaţionale, şi au contribuit mult la mişcarea misiunilor credinţei, organizaţiilor evanghelistice, colegiilor biblice, Bibliei, mişcărilor profetice şi convenţiei "O viaţă mai adâncă", agenţiilor de întrajutorare (precum MAF, Societatea Biblică), lucrării de bunăstare (de exemplu, misiuni în diverse oraşe), mişcării Alianţei Evanghelice etc.

courtesy of Baptist World Alliance (http://www.bwa-baptist-heritage.org )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate