Irakienii pierd libertatea religioasă
De MATTHEW LEE
WASHINGTON (AP) - Libertatea religioasă a decăzut brusc
în Irak anii trecuţi, datorită rebeliunii şi violenţei
care ţintesc spre oamenii credinţelor specifice, în
ciuda clădirii militare care a intenţionat să
îmbunătăţească securitatea,un departamnet al statului a
relatat vineri.
Un relatare anuală despre libertatea religioasă internaţională a descoperit că voilenţa nu este limitată la rivalitatea binecunoscută între musulmanii Sunni şi Shia.
"Rebeliunea continuă a dăunat semnificativ abilităţii tuturor creştinilor de a-şi practica credinţa", se afirmă în relatarea publicată de secretara se stat Condoleezza Rice.
În comenatriile ei, Rice nu s-a adresat specific situaţiei din Irak, dar a spus că relatarea cuprinde 198 de ţări şi era un element important al efortului preşedintelui Bush de a promova libertatea religiosă la nivel mondial.
"Libertatea religiei este integrală încercării de a combate ideologia ostilităţii şi intoleranţei care alimentează terorismul la nivel global, " a spus ea.
Rice nu a răspuns întrebărilor adresate de reporteri şi a schimbat prezentarea asupra lui John Hanford, ambasadorului departamentului, pentru libertate religioasă internaţională, care de asemenea, nu a menţionat Irakul în discursul de deschidere.
"Ceea ce ne preocupă în Irak este o situaţie reală de securitate, care face ca practicile religioase să se întâmple în mod normal, " a afirmat el în răspunsul acordat reporterilor. El a adăugat că în constituţia Irakului se garantează libertatea religioasă, dar a spus că este împiedicată de voilenţa sectară şi că închinătorii sunt prinşi în cercul vicios al atacurilor răspândite.
Totuşi, reletarea pictează un tablou mai complet în Irak.
"Mulţi indivizi din diferite grupuri religioase erau ţintiţi, datorită identităţii lor religioase sau a învăţăturilor seculare", se afirmă în relatare.
Ea arată că membrii tuturor religiilor
din Irak sunt victime ale hărţuielii, initimidării,
răpirii şi uciderilor şi că violenţa frecventă sectară
include atacuri în locurile de închinare."
Musulmanii,care practică o versiuni mai puţin stricte
ale credinţei suferă, deoarece elementele islamice
extremiste exercită o presiune înfricoşătoare asupra
societăţii ca să se conformenze interpretării
perceptelor islamice, se afirmă în relatare.
"În acelaşi timp, afirmă el, în special cei care nu sunt musulmani (sunt) vulnerabili la influenţă şi la violenţă, datorită statutului minoritar şi, adesea, datorită lipsei de perspectivă a structurii tribale."
Condiţiile s-au înrăutăţit după
bombardamnetul din februarie 2006 a moscheei Shia din
oraşul Samarra, a spus relatarea şi a continuat să
deterioreze de-a lungul anului trecut.
"Teroristul atacă multe moschee făcute, biserici şi alte
locuri sfinte nefolosite" şi altele închise de teama
atacului, a afirmat relatarea.
Ea listează 38 de atacuri săvârşite împotriva diverselor religii, multe dintre ele creştine, în iulie 2006 şi iunie 2007. "Magnitudinea atacurilor sectare împotriva amândurora, Sunnis şi Shia au fost, de asemenea, la un nivel înalt, deşi dificil de urmărit., spune el.
Relatarea nu cuprindea pe cel din august 2007, când 520 de oameni- cei mai mulţi membri din comunitatea Yazidi, un vorbitor kurdiş din minoritatea religioasă - au fost omorâţi în bombardamnetul cvadublu cu sinucidere a blamat al-Quida din Irak.
Pe lângă Irak, relatarea notează probleme grave cu privire la libertatea religioasă în alte minorităţi isalmic esau musulmane, printre cei din Afganistan şi Pakistan, amândouă fiind aliate ale războiului terorist.
-Afganistan: războiul de decenii, ani de legi talibane şi înstituţiile democratice slabe, incluzând o dezvoltare judiciară, au contribuit la inteloranţa manifestată în acetele de hărţuire şi voilenţă împotriva musulmanilor îndreptaţi spre reformă şi a minorităţilor religioase.
Pakistan: Deşi guvernul a făcut câţiva
paşi să îmbunătăţească tratamentul minorităţilor
religioase, legislaţia discriminatorie şi decăderea
Guvernului să ia atitudine împotriva forţelor sociale
ostile acelor care practică credinţele minoritare au
hrănit intoleranţa religioasă, actele de voilenţă şi
intimidarea împotriva grupurilor religioase specifice."
Arabia Saudită: Într-o ţară unde alte credinţe decât cea
islamică sunt ilegale, care de obicei vine pentru
criciticismul lipsei de libertate religioasă, raportul
relatează unele progrese pozitive.
"În timp ce politica Guvernului continuă să plaseze restricţii grave asupra libertăţi religiose, sunt unele rezultate în domenii specifice din perioada cuprinsă în relatare, a afirmat ea, remarcând mişcările care "ar conduce spre rezultate importante în viitor."
courtesy of AP (http://ap.google.com)