Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Irakienii pierd libertatea religioasă

De MATTHEW LEE 

WASHINGTON (AP) - Libertatea religioasă a decăzut brusc în Irak anii trecuţi, datorită rebeliunii şi violenţei care ţintesc spre oamenii credinţelor specifice, în ciuda clădirii militare care a intenţionat să îmbunătăţească securitatea,un departamnet al statului a relatat vineri.

Un relatare anuală despre libertatea religioasă internaţională a descoperit că voilenţa nu este limitată la rivalitatea binecunoscută între musulmanii Sunni şi Shia.

"Rebeliunea continuă a dăunat semnificativ abilităţii tuturor creştinilor de a-şi practica credinţa", se afirmă în relatarea publicată de secretara se stat Condoleezza Rice.

În comenatriile ei, Rice nu s-a adresat specific situaţiei din Irak, dar a spus că relatarea cuprinde 198 de ţări şi era un element important al efortului preşedintelui Bush de a promova libertatea religiosă la nivel mondial.

"Libertatea religiei este integrală încercării de a combate ideologia ostilităţii şi intoleranţei care alimentează terorismul la nivel global, " a spus ea.

Rice nu a răspuns întrebărilor adresate de reporteri şi a schimbat prezentarea asupra lui John Hanford, ambasadorului departamentului, pentru libertate religioasă internaţională, care de asemenea, nu a menţionat Irakul în discursul de deschidere.

"Ceea ce ne preocupă în Irak este o situaţie reală de securitate, care face ca practicile religioase să se întâmple în mod normal, " a afirmat el în răspunsul acordat reporterilor. El a adăugat că în constituţia Irakului se garantează libertatea religioasă, dar a spus că este împiedicată de voilenţa sectară şi că închinătorii sunt prinşi în cercul vicios al atacurilor răspândite.

Totuşi, reletarea pictează un tablou mai complet în Irak.

"Mulţi indivizi din diferite grupuri religioase erau ţintiţi, datorită identităţii lor religioase sau a învăţăturilor seculare", se afirmă în relatare.

Ea arată că membrii tuturor religiilor din Irak sunt victime ale hărţuielii, initimidării, răpirii şi uciderilor şi că violenţa frecventă sectară include atacuri în locurile de închinare."
Musulmanii,care practică o versiuni mai puţin stricte ale credinţei suferă, deoarece elementele islamice extremiste exercită o presiune înfricoşătoare asupra societăţii ca să se conformenze interpretării perceptelor islamice, se afirmă în relatare.

"În acelaşi timp, afirmă el, în special cei care nu sunt musulmani (sunt) vulnerabili la influenţă şi la violenţă, datorită statutului minoritar şi, adesea, datorită lipsei de perspectivă a structurii tribale."

Condiţiile s-au înrăutăţit după bombardamnetul din februarie 2006 a moscheei Shia din oraşul Samarra, a spus relatarea şi a continuat să deterioreze de-a lungul anului trecut.
"Teroristul atacă multe moschee făcute, biserici şi alte locuri sfinte nefolosite" şi altele închise de teama atacului, a afirmat relatarea.

Ea listează 38 de atacuri săvârşite împotriva diverselor religii, multe dintre ele creştine, în iulie 2006 şi iunie 2007. "Magnitudinea atacurilor sectare împotriva amândurora, Sunnis şi Shia au fost, de asemenea, la un nivel înalt, deşi dificil de urmărit., spune el.

Relatarea nu cuprindea pe cel din august 2007, când 520 de oameni- cei mai mulţi membri din comunitatea Yazidi, un vorbitor kurdiş din minoritatea religioasă - au fost omorâţi în bombardamnetul cvadublu cu sinucidere a blamat al-Quida din Irak.

Pe lângă Irak, relatarea notează probleme grave cu privire la libertatea religioasă în alte minorităţi isalmic esau musulmane, printre cei din Afganistan şi Pakistan, amândouă fiind aliate ale războiului terorist.

-Afganistan: războiul de decenii, ani de legi talibane şi înstituţiile democratice slabe, incluzând o dezvoltare judiciară, au contribuit la inteloranţa manifestată în acetele de hărţuire şi voilenţă împotriva musulmanilor îndreptaţi spre reformă şi a minorităţilor religioase.

Pakistan: Deşi guvernul a făcut câţiva paşi să îmbunătăţească tratamentul minorităţilor religioase, legislaţia discriminatorie şi decăderea Guvernului să ia atitudine împotriva forţelor sociale ostile acelor care practică credinţele minoritare au hrănit intoleranţa religioasă, actele de voilenţă şi intimidarea împotriva grupurilor religioase specifice."
Arabia Saudită: Într-o ţară unde alte credinţe decât cea islamică sunt ilegale, care de obicei vine pentru criciticismul lipsei de libertate religioasă, raportul relatează unele progrese pozitive.

"În timp ce politica Guvernului continuă să plaseze restricţii grave asupra libertăţi religiose, sunt unele rezultate în domenii specifice din perioada cuprinsă în relatare, a afirmat ea, remarcând mişcările care "ar conduce spre rezultate importante în viitor."

courtesy of AP (http://ap.google.com)

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Crestin Baptist - stiri de interes pentru crestinatatea rom?a.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizata la versiunea 1.0! Sunteti invitati sa o vedeti - si sa o folositi! Acum ?tr-o noua interfata, cu motor de cautare propriu si plan de citire a Bibliei ?tr-un an!

 

Grup de Discutii Apologetica - te poti abona si scrie mesaje care sa fie dezbatute, discutate ? acest grup de catre membrii sai.

 

Forum - actualizat si diversificat, securitate crescuta, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Crestin! - aici intri daca vrei sa discuti cu prietenii sau sa ?i faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veti gasi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetica

Biografii

Etica

Istorie Crestina

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematica

 

Pe pagina de Teologie Sistematica puteti gasi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sf?t si alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, asa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre pacat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre m?tuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creatie si istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sf?situl)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate