Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Doi convertiţi turci în faţa unor acuzaţii noi
http://www.bpnews.net/BPnews.asp?ID=26010

Trimis în 3 Iulie 2007 | de Barbara G. Baker | Compass Direct News

ISTANBUL (BP)—Într-o întorsătură bizară de situaţie în procesul intentat împotriva a 2 creştini turci acuzaţi de „insultarea identităţii turceşti”, o autoritate administrativă zonală din Istanbul a ordonat amendarea convertiţilor din Islam pentru „colectare ilegală de fonduri.”

Hakan Tastan şi Turan Topal, aflându-se în faţa acuzaţiilor de insultare a identităţii turceşti în baza cunoscutului articol 301, au fost chemaţi la sediul central al Poliţiei Beyoglu din Istanbul, Sâmbăta, în data de 1 Iulie, tocmai înaintea începerii serviciului Bisericii Protestante Taksim, unde Tastan este membru.

„Trei poliţişti în uniformă mă aşteptau la biserică” a spus Tastan la Compass Direct News, anunţându-mă că „eram aşteptat la staţia de poliţie.” Deoarece avocatul lor nu era în acel moment în oraş, Tastan i-a telefonat lui Topal şi ambii au fost de acord să meargă la sediul poliţiei.

„Mă gândeam că probabil poliţiştii acţionau în baza decretului de săptămâna trecută a Ministerului de Interne,” a mărturisit Tastan ştirilor Compass, referindu-se prin aceasta la o directivă emisă în 28 Iunie şi trimisă tuturor guvernatorilor/consilierilor naţiunii turce, prin care se ordona un plus de securitate pentru religiile minoritare din Turcia în urma creşterii violenţei împotriva non-musulmanilor. „Însă, s-a dovedit a fi ceva cu totul diferit.”

Ambii au primit de la unitatea de poliţie responsabilă cu securitatea în zona Beyoglu, o hârtie separată cu vinovăţia lor prin care erau anunţaţi că trebuie să plătească fiecare 600 lire turceşti (461 US$) pentru încălcarea unei legi.

Şi în conformitate cu acele hârtii ei se făceau vinovaţi de încălcarea secţiunii 29 a legii codului administrativ 2860, care interzice colectarea de bani fără permisiune oficială din partea autorităţilor zonale.

Dovada acestui pretins comportament culpabil, menţionau hârtiile, era în mâna autorităţilor din Silivri, adică la 45 km vest de Istanbul, locul procesului intentat creştinilor pentru, chipurile, insultarea identităţii turceşti.

Celor doi nu li s-a arătat nici un document sau dovadă pretinsă în ce priveşte aceste acuzaţii.

“Ce este asta? Pur şi simplu, şi mai multă hărţuire,” a afirmat Topal ştirilor Compass. Atât el, cât şi Tastan au fost supuşi supravegherii şi chiar şi filmării în secret de către autorităţile turceşti în decursul anului trecut.

“E ridicol,” a spus la ştirile Compass din data de 3 Iulie Haydar Polat, avocatul celor doi creştini. “Totuşi nu are nimic de-a face cu cazul original intentat clienţilor mei. Acum va trebui să deschidem un caz împotriva acestui ordin administrativ în decursul a 15 zile, şi va dura cel puţin 1 an pentru ca aceste acuzaţii nefondate să fie dovedite ca atare.”

La o audiere anterioară din Ianuarie, avocatul principal al acuzării Kernal Kerincsiz acuzase biserica lui Tastan de încălcarea legilor turceşti prin adunare de bani fără a fi primit permisiunea oficială de la autoritatea civilă locală.

Tastan şi Topal, foşti musulmani convertiţi la creştinism de mai bine de 10 ani, au fost arestaţi pentru 2 zile în Octombrie anul trecut, şi ulterior li s-a deschis process la Curtea Criminală din Silivri la sfârşitul lunii Noiembrie, anul trecut.

Pe lângă acuzaţiile cauzate de încălcarea Articolului 301 şi care se referă la libertatea cuvântului, cei 2 creştini sunt acuzaţi de ofensă la adresa Islamului (Articolul 216) şi de faptul că în secret, au alcătuit dosare pentru anumiţi cetăţeni în vederea unor cursuri biblice (Articolul 135).

Mai mult de 300 de scriitori, jurnalişti, istorici şi alţi intelectuali turci au fost puşi sub acuzaţia de defăimare a „identităţii turce”, în baza Articolului 301, un concept ce rămâne încă nedefinit.

De asemenea, o majoritate a facţiunilor naţionaliste, cu influenţă în ţară şi care sprijină legea, se opun încercării Turciei de-a intra în Uniunea Europeană (UE), avertizând că Europa doreşte să impună valorile şi reformele vestice în Turcia, şi că acestea sunt opuse moştenirii musulmane. UE a cerut Turciei, fie să renunţe la această lege restrictivă sau s-o îmbunătăţească pentru a atinge standardele europene privitoare la libertatea cuvântului.

Înainte de al 3-lea proces împotriva creştinilor din data de 18 Aprilie, procurorul Kerincsiz a vorbit îndelung jurnaliştilor adunaţi în afara curţii de apel din Silivri despre acest caz.

Deplângând schimbările legii turceşti şi spunând că acestea au făcut ca „lucrarea misionarilor să nu mai fie considerată o crimă” în Turcia, acesta i-a numit pe cei 2 creştini parte a „unui grup periculos”.

„Ei deţin o sumă mare de bani dintr-o sursă necunoscută,” a spus Kerincsiz la un interviu în 18 Aprilie, la Agenţia de Ştiri Ihlas. Pretinzând că ei „au otrăvit sute de tineri” de-alungul ultimilor 2 ani, procurorul a cerut guvernului să acţioneze împotriva lor.

Kerincsiz a pretins că pârâţii duc o viaţă luxoasă, folosindu-se de multe lucruri, începând de la maşini scumpe şi până la tentaţii sexuale în încercarea lor de-ai înşela pe tinerii din şcolile primare sau licee şi ai converti la creştinism. Totuşi, în timpul procesului Kerincsiz nu a reuşit să aducă dovezi convingătoare vizavi de aceste acuzaţii.

În timpul audierii prelungite din 18 Aprilie a depus mărturie un reprezentant al sediului central al jandarmeriei locale care a ordonat cercetările iniţiale, precum şi unul din adolescenţii care i-a acuzat pe convertiţi.

Un tânăr de 17 ani pe nume Oguz Y. a depus mărturie în favoarea părţii acuzatoare, deşi el a recunoscut în timpul audierii lui că pârâţii nu l-au forţat niciodată să-şi schimbe religia sau să participe la vreuna din activităţile lor creştine.

La încheierea audierii, judecătorul a avertizat poliţia locală că va deschide o plângere împotriva lor dacă nu-i vor aduce pe toţi 3 reclamanţii la audierea următoare stabilită pentru data de 18 Iulie. Procesul va avea loc în săptămâna tensionată ce precede alegerile parlamentare din 22 Iulie.

În ciuda unui contingent media de proporţii, transmiterea naţională a procesului Silivri a fost redusă la tăcere în ziua următoare, după izbucnirea ştirilor despre uciderea brutală a celor 3 creştini din Malatya.

Cei doi convertiţi de la religia islamică, împreună cu un creştin german fuseseră torturaţi timp de mai multe ore în biroul unei edituri creştine, după care tinerii musulmani atacatori le-au tăiat gîturile.

Însă 2 zile mai târziu, ziarul naţionalist Yeni Cag a prezentat pe pagina principală, în legătură cu procesul Silivri, un articol intitulat „Frica de Misionari”, urmat de un subtitlu „Procesul care sperie Ministerul de Justiţie.”

Conform unui comunicat al Ministerului de Justiţie, parţial retipărit în ediţia a 20-a a ziarului Yeni Cag, guvernul turc a avertizat curtea de la Silivri că odată ce informaţiile despre acest caz ajung în presa internaţională, Turcia ar putea fi trasă la răspundere de UE.

Curţii de la Silivri i s-a cerut să trimită copii ale acuzaţiei şi dosarul complet al acestui caz către Ministerul Justiţiei din Ankara.

*****
Ştirile Compass, din Santa Ana, Calif., furnizează date despre creştinii din întreaga lume care sunt persecutaţi pentru credinţa lor. Folosit cu permisiune.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate