Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Arheolog relatează descoperirea celui mai vechi text biblic

Mar 8, 2007, by Brent Thompson

 

(foto stânga) Arheologul biblic Gabi Barkay citeşte un pasaj din Numeri 6 dintr-o Biblie engleză în cadrul lecturii lui la Southwestern Seminary despre descoperirea sa a celor mai vechi versete din Biblie. Foto de Matt Miller.

 

FORT WORTH, Texas (BP) – Însuşirea de a găsi obiecte interesante de valoare joacă un rol în multe din cele mai mari descoperiri ale lumii, şi acesta nu a fost un caz mai mic pentru arheologul biblic Gabriel „Gaby” Barkay în cadrul unei săpături care a condus-o în Ierusalim acum 30 de ani în urmă. Barkay nu ar fi ghicit niciodată că un copil pisălog cu un ciocan ar revela locul de odihnă al celei mai vechi bucăţi de text biblic ce avea să fie descoperit vreodată.

 

În cadrul unei lecturi de la Southwestern Baptist Theological Seminary, Barkay a condus o mulţime de 200 de persoane într-o călătorie care a început cu diapozitive ale Bisericii Sf. Andrei a Scoţiei, vedere interioară a Vechiului Ierusalim. În temelia acelei biserici, ridicată în 1927 pe o movilă stâncoasă de pe Valea Hinnom (Ketef Hinnom), unde Barkay a condus săpături arheologice în partea de mijloc şi târzie a anilor 1970.

 

„Căutam obiecte la care se priveşte mai puţin: piese de folosinţă extra-rural, para-urban”, spunea Barkay, descriind motivele pentru care a ales acea locaţie în tip ce îşi dezvolta dizertaţia sa doctorală. „M-am întrebat, ‚Dacă eram patriarh, unde aş pune o bucată ce poate fi apărată? Unde aş pune un cimitir sau o piatră spartă?’”

 

Barkay a decis că răspunsul se afla în afara zidurilor Vechiului Ierusalim, în afara ariei de arme antice, însă destul de aproape pentru acces uşor. Aceasta l-a dus la dealul unde şade Biserica Sf. Andrei. Indicând spre o vedere aeriană a locaţiei, el a descris câteva caracteristici ale terenului.

 

„A existat un drum antic ce trecea prin coasta stâncoasă pe a cărui absidă atârnă biserica”, a spus Barkay. „Acest drum antic ducea la Betleem şi a fost în folosinţă până în anii 1800 [d. Hr.]. Acest deal este foarte important deoarece este chiar în afara ariei armelor oraşului. Dacă doream să asediez oraşul, aş fi pus tabăra pe acel deal”.

 

Cu săpăturile în plină desfăşurare, echipa lui Barkay a descoperit mai întâi artefacte din secolul 19 d. Hr. – podoabe britanice, însemne de drum turceşti, monede, insigne militare şi rămăşiţe de arme, multe dintre care erau piese de calitate de muzeu.

 

Tot ei au dezgropat pragul unei biserici creştine primare de circa 1.500 ani vechime. Sub locul identificat drept nartexul bisericii, sau holul, echipa a descoperit o criptă intactă. Barkay a descris găsirea a diferite rămăşiţe ale bisericii, inclusiv urmele de paşi. El a spus că biserica probabil a fost distrusă în secolul 7 d. Hr. de un rege Persan.

 

Pe măsură ce echipa lui Barkay continua mai adânc în săpături, descoperirile lor mergeau înapoi în timp, eră după eră: din perioada Romană târzie, fragmente mici de oase umane au fost găsite, incinerate în oale de gătit. Echipa a dezgropat un crematoriu al Regimentului al 10lea al Armatei Romane. Ţintele de la bocancii din era Romană, cercei, monede, inele şi containere de sticlă pentru parfum au fost găsite intacte.

 

Din perioada Irodiană, Barkay a glumit cu privire la descoperirea de vase de gătit cu găuri mici în ele şi a gândit că cineva din echipa sa nu a fost atent şi a făcut găuri în comorile rare. Însă cercetarea ulterioară a descoperit faptul că vasele de gătit erau punctate în mod intenţionat de evreii primului secol pentru a „anula” vasele de gătit după ce ele au fost folosite pentru scopuri sacre în templu.

 

Mai apoi, descoperirile din Perioada Primului Templu, timpul Regelui Ezechia şi a profetului Isaia. Figurinele de fertilitate au spus povestea tristă a felului cum rezidenţii Ierusalimului s-au închinat la dumnezei falşi, dând fond avertizărilor lui Isaia şi a contemporanilor săi înregistraţi în Biblie.

 

Curând au apărut peşterile de îngropări. Excavarea lui Barkay dezvăluia artefacte din secolul al 5lea î. Hr. Aceste cavouri revelau indicii despre felul cum evreii antici îşi îngropau morţii.

 

Apoi Barkay a descris pentru audienţa sa cum, în 1979, un grup de copii de 12 ani dintr-un club de arheologie din Tel Aviv au venit la sit. Barkay a gândit că copiii erau „pisălogi”. Unul în particular, pe nume Nathan, întotdeauna „mă trăgea de tricou şi îmi punea întrebări năucite”, spunea Barkay.

 

Barkay l-a pus pe Nathan la o sarcină depărată, neimportantă: curăţarea unui peşteri de cavou antic pentru a o pregătii să fie fotografiată. Nathan a mers într-acolo cu un ciocan şi „şi-a exprimat frustrarea prin a lovii cu ciocanul în podeaua cavoului”. Barkay îşi aminteşte cum a fost destul de perturbat când tânărul Nathan, care nu fusese la sarcina lui de prea multă vreme, îl trăgea de tricou ca să-i spună arheologului că ciocanul a trecut prin podeaua cavoului şi că era ceva dedesubt.

 

În urma inspecţiei, Barkay a realizat că ceea ce a gândit el a fi podeaua camerei era, de fapt, tavanul unei alte încăperi antice de dedesubt. Nathan a deschis o cameră unde Barkay avea să facă cea mă renumită descoperire a sa.

 

Dedesubt era un cavou ce conţinea o cantitate mare de vase intacte ce datau din secolele 5, 6 şi 7 î. Hr., spunea Barkay. Multe au supravieţuit cuceririi Ierusalimului de către Nebucadneţar din 586 î. Hr. Oalele glazurate, bijuteriile de aur, argint, pietre semi-preţioase şi mărgele au dat toate evidenţa unei populaţii înfloritoare. Monedele de argint făcute în Grecia au arata că evreii erau parte a unei reţele de comerţ internaţional.

 

Acela a fost momentul când descoperirea „foarte importantă” a venit la lumină. În cadrul lecturii sale pe 5 februarie de la campusul principal de la Southwestern din Fort Worth, Texas, Barkay a proiectat o fotografie a unui cilindru mic, murdar pe care l-a descris drept „mărimea unui muc de ţigară”. Era o amuletă desemnată să fie purtată pe un braţ sau pe frunte în ascultare literală faţă de Deuteronom 6:8, un precursor antic a ceea ce se cunoaşte astăzi drept filacteriile.

 

„În interiorul [amuletei] am găsit un sul mic, argintiu, care ne-a luat trei ani ca să-l despăturăm”, a spus Barkay. „Sulul oferea 19 linii de scris minuscul … în scrierea ebraică antică”.

 

Stratigrafia i-a permis lui Barkay să dateze sulurile de argint spre secolul 7 î. Hr., spre vremea Regelui Iosia. El a spus că sulurile îi infirmă pe cercetătorii care pretind că cărţile Pentateuhului au fost scrie mai târziu.

 

Scrierea include trei repetiţii de litere antice evreieşti care sunt transliterate YHWH. „Acesta este numele privat, impronunţabil al lui Dumnezeu, care este adesea pronunţat în Vest drept „‚Jehowah’”, a spus Barkay.

 

Experţii în limbile semitice antice au arătat că micile suluri conţineau el mai timpuri exemplu scris al binecuvântării Aaroniene înregistrată în Numeri 6:24-26: „Domnul să te binecuvinteze, şi să te păzească!  Domnul să facă să lumineze Faţa Lui peste tine, şi să se îndure de tine! Domnul să-şi înalţe Faţa peste tine, şi să-ţi dea pacea”.

 

„Acest text pre-datează cele mai timpurii Suluri de la Marea Moartă cu patru secole”, a spus Barkay în referire la importanţa sulurilor de argint. „Ele sunt cele mai vechi versete biblice identificate în lume”.

 

Născut în Ungaria, Barkay s-a mutat în Ierusalim devreme în viaţă, unde mai târziu şi-a dobândit gradul de licenţă şi master la Hebrew University of Jerusalem. Apoi şi-a obţinut gradul de doctorat în arheologie la Tel Aviv University. Barkay este în prezent profesor de arheologie la Bar Ilan University lângă Tel Aviv. În cadrul carierei sale, el a fost implicat în excavări la Lachish, Ierusalim, Megiddo, Tel Zayit şi Susa în Iranul zilelor moderne. El a condus excavările de la Ramat Rachel, Ketef Hinnom şi alte situri. Barkay a publicat numeroase articole în Israel Exploration Journal, Biblical Archeology Review şi alte periodice de cercetare. El este destinatarul prestigiosului premiu Jerusalem Prize în Arheologie.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate