Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Peşterile în creaţie

Dr. Carl Wieland are un interviu cu geologistul român ce este şi o autoritate a peşterilor din lume, Dr. Emil Silvestru

de Dr. Carl Wieland.

Emil Silvestru şi-a obţinut Ph.D de la Universitatea Babes-Bolyai, din Transilvania (unde a lucrat ca şi profesor asciat) în sedimentologia carstică. O autoritate mondială în geologia peşterilor, el a publicat 23 de lucrări ştiinţifice, 6 în străinătate.A fost până de curând cercetătorul de vârf al primului institut de speologie din lume (speologia = ştiinta care se ocupă cu studiul peşterilor).

În Transilvania,pentru urechiile vestice obisnuite cu Hollywood, numele provinciei româneşti, este posibil să apară imagini obsedante ale negurilor învolburate, lilieci-vampiri, şi aristrocaţi cu glugi negre cu accent pronunţat gen Bela Lugosi.

De fapt, Contele Dracula al lui Bram Stocker, probabil a derivat cu adevărat dintr-o figură a istoriei romînilor - Prinţul Vlad din secolul al XV-ea. Tatăl său a fost Vlad Dracul, aşa că a fost numit Vlad Draculea (fiul lui Dracul). Vlad junior şi-a câştigat porecla 'Vlad Ţepeş', datorită obişnuinţei sale de a înfige oamenii în suliţe ascuţite. Se spune că el rezolva problema sărăciei prin invitatea tuturor cerşetorilor din ţară la un festin gratuit - apoi ardea cladirea din temelii cu ei închişi înăuntru.

Din păcate, România încă mai are trecut peste o mare criză cauzată de un conducător malefic, comunistul notoriu Nicolae Ceausescu (1918-1989), după revoluţia din 1989.
Într-un mic oraş din Transilvania in 1954, Emil Silvestru s-a născut în această lume tenebră de după război, coltrolată de frică şi poliţia secretă a comuniştilor. De la 12 ani, el a început să fie fascinat de numeroasele peşteri şi alte caracteristici carstice din regiunea sa, care, normal, l-au îndreptat spre studiul geologiei.

În 1979, după un studiu de cinci ani, şi-a luat masterul de la o universitate din capitala Transilvaniei, Cluj. În timpul studenţiei sale, deja începuse să publice lucrări ştiinţifice despre ''carstologice''- un studiu interdisciplinar despre zona cu calcar şi caracteristicile sale, lucruri ce i-au captat atenţia încă de mic copil.

După absolvire, nu avea nici un rost să facă o aplicaţie pentru un Ph.D în geologie. După câte explică Emil, până la revoluţia de la 1989, 'aceste lucruri erau stabilite de soţia lui Ceausescu semi analfabetă Elena, care era împotriva Ph.D în geologie.' Aşa că a petrecut următorii şapte ani în cercetările sale geologice în nordul României. A câştigat experienţă în geologia mai multor tipuri de minereu, şi a descoperit mai multe depozite în totalizând cam un milion de tone de minereu de plumb/zinc.

În acesti timp, spune el, 'Am continuat cercetarile mele speologice (ale peşterilor), descoperind procesele carstice din faza pneumatolitică - prima din toată lumea-- şi cercetând de asemenea multe pesteri hidrotermale (cu apă fierbinte)'

În 1986, a început să lucreze la Institutul Speologic Emil Racoviţă (primul din lume, fondat in 1920). El spune, 'Hobby-ul meu s-a transformat acum într-un jobby (job -serviciu- + hobby)'

Soţia da, Flori, o fostă atletă a lotului naţional, a fost adepta baptismului cu mulţi ani înaintea lui. El spune 'Asta nu a adus decât probleme din partea regimului comunist. Deja începusem sa ma îndoiesc de dogma ateismului care ne era impusă. Prin munca mea ştiinţifică am ajuns să relizez că ordinea, frumuseţea şi simţul fin de umor cu care este facută lumea nu pot proveni din haos şi din întâmplare - am fost sigur că trebuie să existe un Creator.

'Şi pentru mult timp, a fost de ajuns pentru orgoliul meu. Îmi amintesc că o întrebam pe Flori, care îşi citea Biblia în mod regulat, când va termina de citit ''acea carte''. Cred că a fost Dumnezeu cel care a început să mă influenţeze.

Întâlnirile Secrete

Emil mi-a spus că până şi vizionarea filmelor creştine era ilegală, iar aceasta era foarte vestită într-o ţară ce gemea sub represiunea comunistă. Când filmul lui Zefirlli Isus din Nazareth a sosit în România, 'urmărirea lui devenise un act nobil de opunere la regim' a spus Emil. 'Aşa că m-am trezit deodată ducându-mă în locuri retrase, câteodată zone montane izolate, deseori în casele ţăranilor săraci, invitat fiind să le arăt filmul. Câteodată, chiar trei filme pe noapte, Cele zece porunci, şi Quo Vadis în plus. Nu aveam subtitrări, aşa că a trebuit să traduc eu live, în total de 47 de ori. După o vreme, eram deja familiarizat cu imaginile, şi am preferat să stau cu faţa la oameni în timp ce le traduceam'

Într-o noapte au fost nevoiţi să călătorească într-o locaţie secretă la distanţp de 46 km (29 de mile). Pentru a minimiza şansele să fie detectaţi, Emil a fost dos acolo cu o maşină, un Mercedes, şi adus înapoi cu altă maşină. Spune că a fost o 'rablă de maşină - o imitaţie românească veche a uneia sovietică pe gaz. Ne-a luat 4-5 ore să ne întoarcem. Temperatura de afarp era de -25°C, aşa că eram aproape îngheţaţi tun când am ajuns acasă.

Într-o noapte, când încă nu se creştinase, a fost pus să facă traducerea după ce petrecuse 4-5 ore cercetând o mină în care, spune el 'era atât de plin de gaze, încât flacăra lămpii cu carbid nu ardea. A fost o situaţie amuzanta acea noapte - creierul îmi era atât de gazat încât abia puteam să fac traducerea!''

Cu atât de multe întruniri, era un mare risc sp fiu prins de poliţia secretă. 'Dar Dumnezeu avea control asupra situaţieiţ, a spus Emil. Doar după o lună după ce a s-a transferat din localitate la o nouă slujbă, a fost făcută o razie, iar video recorder-ul şi casetele pe acre le folosea au fost confiscate.

Evadări miraculoase

Grija prudentă a lui Dumnezeu a fost de asemenea evidentă în ceea ce Emil numeste ''câteva oportunităţi să părăseşti această lume.'' Într-una, el se căţăra pe o stâncă şi a căzut, aparent către moartea sa. Chiar şi după o cădere liberă de 20 m (65 de picioare), căderea sa a fost cumva oprită de către partenerul său. În alta, la o cădere uriaşă de pietre de la 100 m (300 de picioare), se îndrepta direct spre el în jos un perete care s-a spart în mai multe bucăţi, iar nici una din ele nu l-a lovit pe el sau colegii săi.

Probabil cel mai memorabil este când Emil mergea cu mare greutate prin nişte chei întortocheate. Bolovani masivi au început să cadă din din vârful cheilor, de la 400 m (1300 picicioare) direct deasupra lui. Emil spune 'Este destul de hiptonizant să urmăreşti asa ceva de jos. Cu acei pereţi la mai putin de 4 m (13 picioare) în stânga şi în dreapta, iar eu până la brâu în apă, era o mică şansă să supravieţuiesc. Şi totuşi, s-a întâmplat.

''Toate acestea m-au făcut să înţeleg că era nedrept să pun supravieţuirea mea pe seama refşlexelor mele bune. (...) ca şi om de ştiinţă trebuie să accept faptul că ''cineva de sus'' mă iubeşte. Am început să merg la biserica soţiei mele în mod regulat, iar într-o seară aparent normală în biserică, L-am acceptat pe Domnul Isus ca pe Salvatorul meu. Adevarul e că lungii ani ai soţiei mele rugându-se pentru mine au avut un răspuns. Fără ea, încă aş hoinări pe lângă nisipurile mişcătoare''..

Creştinismul şi ştiinţa

'Din momentul în care am devenit creştin,' spune Emil, 'am ştiut că trebuia să corelez cunoştinţele mele de ştiinţă cu Scriptura'. A încercat să-şi menţină credinţa într-un Pământ vechi printr-o teorie a 'golului', dar era un compomis nesatisfăcător pentru un gânditor ca el. (pentru refutarea teoriei 'golului' vezi From the Beginning of Creation Does Genesis have a Gap? ) El spune, 'deşi în mod filozofic şi etic am acceptat Geneza literalmente de la convertirea mea, totuşi ea nu se putea potrivi cu partea mea 'tehnică'.

Oricum, discuţii prin scrisori cu geologi creaţionişti, cărţi creaţioniste, revista Creation, şi mai ales Creation Ex Nihilo Technical Journal l-au ajutat să relizeze ceea ce el numeşte 'două lucruri esenţiale'.

1. Fiindu-i date procese geologice în condiţii bune (e.g. Potopul) care durează extrem de mult, astăzi pot fi accelerate în mod remarcabil. (vezi Sedimentation Experiments-Nature finally catches up!].

2. Marele Potop a fost global, nu regional (vezi de asemenea Noah's Flood covered the whole earth].

Emil spune, 'Mai auzisem asta înainte, dar nu am putut să o înţeleg pe deplin. A implicat un mare 'cutremur' al creierului meu pentru a-mi schimba paradigma ştiinţifică. Aceşti factori au fost extrem de importanţi în convertirea mea şi în viaţa mea creştină. Acum sunt convins de o Geneză de 6 zile, recentă. Asta nu înseamnă că nu mai există întrebari fără un răspuns, dar cercetând aceste lucruri înseamnă a fi un om de ştiinţă pe deplin.

Gheţari subterani?

Unul dintre aspectele fascinante ale muncii sale implică gheţarii ce se acumulează sub pământ. România are opt peşteri cu importante şi durabile depozite de gheaţă, printre care şi al doilea din lume (75.000 de metri cubi de gheaţă în peste 1,000 de straturi). După ce Emil a reuşit să atragă faimosul Laborator de Geologie din Grenoble, Franţa, primul foraj într-un gheţar subteran a avut loc, scoţând 21.3 m de miez. Interesele lui Emil includeau formarea şi dezvoltarea gheţii în peşteri, şi studiul climelor antice păstrate în gheaţă şi alte elemente carstice.

El spune, 'Echipa noastra româno-franceză a identificat izotopul radioactiv cesium- 137 de la accidentul de la Cernobâl în rămăşiţele unui liliac într-un gheţar subteran. În altă peşteră, am gasit reziduuri din experimentele cu H-Bomb din Nevada, 1963, în sedimentele de la fundul unui lac de 12 m adâncime - prima descoperire de genul acesta în depunerile carstice.'

Rămăşiţele din H-Bomb au fost foarte suprinzătoare, din moment ce apa poate ajunge la alcul subteran, prelingându-se în jos 250 m (mai mult de 800 de picioare) pe calcar. Aceasta sugerează că vitezele implicate sunt mult mai mari decât s-a presupus iniţial, deşi Emil pe bună dreptate grijuliu, spunând că este nevoie de mai multe informaţii şi din alte peşteri.

Dr. Silvestru spune că în elemnetele carstice româneşti nu există nici o dovadă că ar fi vreuna mai veche decât din Cuaternar, care simplifică mult interpretarea creaţionistă, din moment ce este compatibilă cu Biblia. El crede că modelarea creaţionistă proeminentă a perioadei de topire după Era Glaciară este un factor impotant în întelegerea elementelor carstice ăn cadrul unui pământ tânăr.

L-am întrebat dacă a întâmpinat vreo ridiculizare sau persecuţie din pricina credinţei puternice în Geneză. Răspunsul lui este că 'Nu chiar, din două mari motive. În primul rând, după atâţia ani de ateism si evoluţionism obligatorii, mulţi oameni primesc cu plăcere creaţionismul biblic ca şi aerul prospăt. În al doilea rând, Dumnezeu mi-a oferit un statut profesional care practic respinge orice ridiculizare a convingerilor mele creaţioniste. În timpul unor întruniri publice despre creaţionism, unde chiar unii academicieni au fost prezenţi, sunt întrebări, da, chiar şi argumente puternice, dar niciodată ridiculizare. . Dar cred că dacă aş spuen clar tot ce gândesc în restrânsa noastră comunitate ştiinţifică, mulţi m-ar respinge sau evita.'

Împreună cu câţiva academincieni şi alţii, Emil este implicat în mişcarea embrionică naţională, şi de asemenea în traducerea cărţilor creaţioniste. Unul din cele două grupuri existente, fondat acum doi ani, poartă numele lui N.C. Paulescu, un cercetător creaţionist român care a descoperit insulina. Emil spune 'din păcate, descoperirea lui a fost făcută în România unde publicitatea nu prea îşi avea locul. Aşadar, un an mai târziu doi canadieni au fost acreditaţi pentru descoperirea sa.

Emil mi-a spus că i-ar fi plăcut să poată să se dedice în întregime studierii creaţionismului, uitându-le la lucruri precum cum o lume cu CO2 ridicat (care poate să fi fost cauza înainte de Potop şi după, înainte ca pământul să fie revegetat) poate afecta depozitele de calcar şi straturile de formare carstică - pe lângă perfecţionarea criticii sale ştiinţifice a metodelor radiometrice de datare a elementelor carstice.

Aşadar a fost o adevărată plăcere să poată să spună liderului mondial din aria geologică faptul că grupul de conducere al Răspunsurilor din Geneză , bazându-se pe încrederea celor care ne sprijină, ar sponsoriza aşa o muncă de cercetare pentru anul viitor, pentru început. (ajutor poate fi oferit la oricare din administratorii de la Răspunsuri în Geneză, vezi addresses).

Peşteri, climă şi 'ere lungi'

Expertul în geologia peşterilor, Dr. Silvestru afirmă că peşterile, care, spune el, s-au format după marele Potop, 'au dovedit a fi cei mai buni înregistratori ai climelor din trecut, cu o prezervare remarcabilă care câteodata permite reconsituirea în amănunt.'

Munca lui implică de asemenea sistemul de datare 234U/230Th al speleotemelor (contrucţii gen stalagmite care se formează în peşteri). Această metodă, care se zice că este precisă pe o durată de o mie de ani (un Ka), combinată cu formarea şi lipsa de formare a speleotemelor din timpul etapelor interglaciare şi glaciare este , spune el 'una dinre cele mai apreciate metode astăzi.

'Concordanţa precisă (îndrăznesc să spun, câteodată prea precisă!) cu aceste etape ale Cuaternarului, pur şi simplu parcă îi hipnotizează pe profesionişii geologici, care o aseamănă cu lucruri de genul măsurătorile magnetismului antic, plus estimările temperaturilor bazate pe cantitatea oxigenului izotop din speleoteme şi aşa mai departe. Dar este o mare problemă pentru cineva ca mine, care a fost prin peşteri peste 30 de ani; unele din speleoteme, nu mai groase de 5-10 cm (2-3 inch) au rezistat peste 200,000 de ani. Dat fiind ce se ştie despre procesele carstice, aceasta este efectiv de neconceput.

'Datările sunt mult prea vechi', asta ar însemna că tot Cuaternarul ar trebui mult retrâns. În prezent, văd datările mele ca abia confirmâmd că formarea speleotemelor a fluctuat în funcţie de etapele de răcire şi încălzire din ultima etapă a Erei Glaciare, nu ca şi datări precise în orice întelegere absolută.

Dr. Silvestru ne-a explicat că, chiar folosind metode de datare 'mult prea învechite', nici un carstolog din ziua de astăzi n-ar vorbi de 'milioane de ani' pentru a se forma structurile peşterilor - chiar şi după metodele convenţionale de datare, cea mai veche 'datare' acceptată are cam 600,000 de ani. El ştie din proprie experienţă viteze foarte mari de formare - chiar şi recipientele de colectare ale laboratoarelor folosite pentru a colecta picăturile de apă au devenit acoperite de un strat gros de calcar într-o perioadă de mai puţin de 10 ani.

Ratele de formare a stalagmitelor de câţiva cm pe an au fost măsurate. Când cineva face calculele folosind doar un mm/an (o rată foarte mică), chiar presupunând că formarea totală se opreşte în perioadele glaciare, atunci, spune Dr Silvestru, 'chiar şi zecile de mii de ani presupuse de evoluţionişti ar însemna că ar treui să vedem stalagmte mai mari, decît găsim de fapt.'

Referinţe şi note

1. Pentru că a fost un cavaler al ordinului dragonului (=draco ân latină, drac în româna veche)
2. Dr. Silvestru ne-a spus că, 'În conformitate cu istoria noastră, el obişnuia să tragă în ţeapă hoţii. Aşadar, turiştii străini erau uimiţi să descopere că o poşetă plină de aur lăsată în mijlocul străzii putea să stea acolo cu zilele, pentru că nimeni nu îndrăznea să o ia.
3. Karst este un termen folosit pentru referirea la regiunile calcaroase, notabile pentru formele de relief spectaculoase şi unice, cu multe forme săpate sub pământ de apele subterane - peştero, râuri subterane, etc. A ajuns să se refere la tot geosistemul, la sol si subsol. Vezi nota 5.
4. Acesta este cel mai apropit echivalent în termeni vestici. -- a inclus o disertaţie de 60 de pagini.
5. Aceasta disciplină apropie carsticul de geosistem. Dr. Silvestru spune, 'Carstologia se ocupă de toate caracteristicile (de sol si subsol, fizice şi biologice) legate de calcar, incluzând, de exemplu, izvoarele multor râuri după calcare
6. Este o oarecare confuzie legată între înţelesul anglo-saxon şi latin al 'carstului', pe care românii şi francezii, pioneri în acest domeniu, mai ales Dr Silvestru, încearcă să-l clarifice cu p terminologie mai riguroasă geologică.
7. Pneumatolysis, alterarea rocilor sau cristalizarea minereurilor din pricina gazelor emanate din etapele tarzii ale solidificării magmei.
8. De Michael Oard si Dr. Larrz Vardiman
9. Unele dintre aceste sunt publicate cu ajutor financiar de la grupul conducerii Răspunsurilor în Geneză.
10. F.B. Banting şi C.H. Best, în 1921.

courtesy of Answers in Genesis ( http://www.answersingenesis.org)

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Crestin Baptist - stiri de interes pentru crestinatatea rom?a.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizata la versiunea 1.0! Sunteti invitati sa o vedeti - si sa o folositi! Acum ?tr-o noua interfata, cu motor de cautare propriu si plan de citire a Bibliei ?tr-un an!

 

Grup de Discutii Apologetica - te poti abona si scrie mesaje care sa fie dezbatute, discutate ? acest grup de catre membrii sai.

 

Forum - actualizat si diversificat, securitate crescuta, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Crestin! - aici intri daca vrei sa discuti cu prietenii sau sa ?i faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veti gasi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetica

Biografii

Etica

Istorie Crestina

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematica

 

Pe pagina de Teologie Sistematica puteti gasi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sf?t si alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, asa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre pacat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre m?tuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creatie si istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sf?situl)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate