Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri internationale
Congresul Baptist
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

 

 

Criza monahismului B.O.R.

4 Mai 2007 - Florian Bichir, Jurnalist si teolog orthodox -

EVENIMENTUL ZILEI - http://www.evz.ro/article.php?artid=303334


Foto stanga - Florian Bichir

 

"Cazul staretului de la Plutonita, (ce a procreat, in ascuns, un copil), ridica noi semne de intrebare asupra crizei pe care o traverseaza monahismul romanesc."

 

Si indraznesc sa spun ca este vorba despre o criza pentru ca altfel nu s-ar fi putut petrece cazuri precum Cernica, Tanacu, pentru a enumera doar cateva si a nu rasuci cutitul in rana.

 

Regimul totalitar comunist a persecutat Biserica, si monahismul in particular, iar prin sinistrul decret 410 din 1959, zeci de manastiri au fost inchise si sute de calugari alungati. Deci era firesc ca, dupa 1989, viata monahala sa revina la matca ei, pentru ca monahismul este, pana la urma, coloana vertebrala a Bisericii Ortodoxe, a crestinismului in general.

 

Din pacate, de multe ori acest lucru s-a facut haotic, s-au intemeiat obsti monahale numai de dragul de a mai bifa o realizare, de a umple in dreptul episcopiei registrul cu numarul de manastiri. S-au improvizat manastiri in corturi si au fost hirotoniti peste noapte oameni, scuzati expresia, de factura proasta sau cu destule probleme.

 

S-au improvizat duhovnici, s-au facut protosingheli intr-o noapte, desi nu le crescusera nici tuleiele. Parintele Teofil, de la Manastirea Sambata, are o vorba mare: "Florile nu trebuie inmultite, ci grijite".

 

In privinta monahismului, Biserica Ortodoxa Romana are un regulament foarte clar - "Regulamentul pentru organizarea vietii monahale si functionarea administrativa si disciplinara a manastirilor", aprobat de Sfantul Sinod al BOR si publicat ultima oara, dupa stiinta mea, de vrednicul carturar Calinic, episcopul Argesului.

 

Problema este nu ca nu exista reguli - exact ca-n viata civila -, ci ca acestea nu sunt respectate. In regulamentul monahal scrie clar, negru pe alb, ca solicitantul pentru intrarea in manastire trebuie sa prezinte un dosar din care nu trebuie sa lipseasca certificatul de stare civila, din care sa se constate ca nu are niciuna dintre obligatiile familiale prevazute de Codul familiei, cazierul juridic, dar si fisa medicala privind starea sanatatii fizice si psihice. Or, iertati-ma pentru indrazneala, nu stiu cati tineri monahi facuti peste noapte au prezentat aceste hartii.

 

In afara de acest lucru este stabilit foarte clar ca: "la primirea in manastire, staretul (stareta) va avea in vedere cercetarea amanuntita a nou-venitului: scopul venirii (vocatie, deceptie, interese personale), starea fizica si psihica, caracter, temperament, aptitudini, cunostinte religioase, formare spirituala, hotarare, impedimente". Abia dupa trei luni, novicele poate fi primit ca frate/sora, iar dupa o cercetare ce dureaza de la sase luni pana la trei ani poate fi calugarit. Iata regulile de care, se pare, prea putini vladici mai tin cont.

 

Si, ca o observatie, trebuie spus ca nefericitele cazuri de tulburare si incalcari canonice ale unor monahi s-au petrecut in eparhiile unor episcopi ori bolnavi, ori slabi de inger. De ce nu s-a intamplat asa ceva in eparhia mitropolitului Bartolomeu al Clujului, care tine cursuri cu staretii de duhovnicie? De ce nu s-a intamplat asta in gradina lui Calinic?

 

Monahismul este, cel putin in unele zone, intr-o teribila criza, pentru ca, de cele mai multe ori, ce-i mult strica. Si nu intotdeauna cel invesmantat in negru este si calugar.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate