Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

Kenyenii se întorc către Dumnezeu pentru încetarea violenţei

Vox Vocis 28 Ianuarie 2008

Creştinii implicaţi în conflictul din Kenya se întorc către Dumnezeu pentru a sfârşi violenţele post-electorale care au lăsat în urma lor sute de morţi şi mii de fugari de la casele lor.

de Maria Mackay şi agenţii de presă

După aproape o săptămână de violenţe intense şi revolte post-electorale, kenyenii din ambele tabere divizate politic se întorc către Dumnezeu pentru ca slava Sa să izbăvească Kenya.

Creştinii sătuli de conflict de pe cuprinsul profund religioasei Kenya au umplut bisericile duminică, pentru a se ruga la Dumnezeu să intervină pentru a aduce pacea acolo unde liderii politici au eşuat.

Jane Riungu, ducându-şi cei cinci copii îmbrăcaţi frumos spre biserica de pe un deal de lângă Nairobi, spunea: "Conducătorii noştri au dat greş. Ei au adus catastrofa asta asupra noastră. Aşa că acum ne întoarcem spre Atotputernicul ca să ocrotească Kenya."

Kenya a fost scena revoltelor şi jafurilor de când realegerea ca preşedinte a lui Mwai Kibaki de duminica trecută a fost contestată cu furie de liderul opoziţiei, Raila Odinga.

Sute de oameni au fost ucişi în violenţele dintre etnii care au urmat şi în conflictele dintre protestatari şi poliţie, care ameninţau să destabilizeze întreaga regiune din estul Africii. Alţi 250.000 de oameni au fost alungaţi din casele lor.

Protestanţi, catolici şi alte biserici s-au unit în rugăciuni şi momente de reculegere în memoria morţilor, duminică.

Zeci de mii de refugiaţi au găsit adăpost în biserici, secţii de poliţie şi câmpurile din jurul zonei fierbinţi Eldoret. Cam 30 de bărbaţi, femei şi copii - îndeosebi din tribul lui Kibaki - Kikuyu - au fost ucişi într-o biserică lângă Kiambaa, biserică incendiată de o mulţime violentă din tribul local Kalenjins, marţea trecută.

Cam 9.000 de refugiaţi din focarul Eldoret au găsit adăpost în Catedrala Sacred Heart, având un amestec etnic, în pofida masacrului de la Kiambaa.

Episcopul catolic Cornelius Korir, din tribul Kalenjin, a spus: "Am încercat să le spun oamenilor că nu sunt diferenţe între noi. Îi privesc pe toţi la fel, indiferent de trib."

Sud-africanul Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel, a fost în ţară de miercuri, pendulând între cele două grupări de opoziţie în încercarea de a rezolva neconcordanţele dintre Kibaki şi Odinga, precum şi de a opri violenţele de stradă.

Sâmbătă, Papa a făcut apel la stoparea "marii tragedii" din Kenya şi a somat politicienii să termine disputa prin dialog şi dezbateri.

Papa Benedict şi-a exprimat "profunda tristeţe şi îngrijorare" faţă de situaţie, printr-o scrisoare trimisă în numele lui de secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Tarcisio Bertone, către preşedintele Conferinţei Episcopale din Kenya.

În scrisoare se afirmă: "El pledează pentru o imediată încetare a actelor de violenţă şi a conflictului fratricid.

"Papa face apel şi la liderii politici, care sunt responsabili pentru binele comun, şi îi invită să ia poziţie fermă pe calea păcii şi justiţiei, odată ce ţara are nevoie de pace, care se bazează pe dreptate şi frăţie."

În scrisoare se mai arată că Papa s-a rugat pentru sfârşirea violenţei şi şi-a exprimat solidaritatea cu kenyenii şi episcopii din ţară.

Tot sâmbătă, preşedintele Kibaki a anunţat că este gata să formeze un guvern de uniune naţională, dar opoziţia a respins oferta, cerând demiterea lui Kibaki şi un mediator internaţional pentru discuţii deschise înaintea unor noi alegeri, dorite în trei, maxim şase luni.

"Poziţia mea nu s-a schimbat. Dorim negocierea unei soluţionări. Punctul nostru de plecare este că Kibaki este preşedinte în mod ilegal. Nu ar trebui să vină la masa negocierilor ca preşedinte", le-a spus reporterilor liderul opoziţiei, Odinga.

Preşedintele ghanez John Kufuor va vizita Kenya pentru a discuta cu ambele părţi pentru soluţionarea paşnică a crizei.

Până la aceste violenţe, Kenya era văzută ca una din cele mai stabile şi înfloritoare economic democraţii din Africa.

Consiliul Media din Kenya a anunţat o "Rugăciune de pace" de o oră, transmisă pe toate canalele mass media importante duminică seara.

"Împreună, rugăciunile noastre vor ajuta la readucerea Kenyei înapoi la statutul de naţiune frumoasă şi unită, aşa cum o iubim toţi," s-a mai spus.

Courtesy of Christian Today (http://www.christiantoday.com )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate