Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Grupul întreabă: „este un fundament teologic pentru un angajament politic?

Vox Vocis 12 Noembrie 2007

De Hannah Elliott / Presa Asociată baptistă

NEW HAVEN, Conn. (ABP)- Teologi, avocaţi, pastori şi etici au împărtăşit punctele de vedere în legătură cu fundamentele teologice ale angajamentului din timpul schimbării recente de la Şcoala Yale Divinity.

Evenimentul din timpul zilei numit "Voices & Votes II: Shaping a New Moral Agenda," a fost co-sponsorizat de organizaţiile Sojourners, Christianity Today and The Christian Century.

Greg Boyd, pastorul Bisericii Woodland Hills din St. Paul, Minn, şi-a început remarcile afirmând că diferenţa importantă între puterea guvernametală şi puterea creştină de a iubi este modul cum sunt aplicate- o entitate îşi exercită puterea asupra alteia şi cealaltă sacrifică puterea prin dragoste.

Idealul american de viaţă, libertate şi fericire este bun, dar este exact opus cu ceea ce Isus a spus urmaşilor Săi, a afirmat Boyd. În schimb, Isus pretinde ucenicilor Săi să îşi sacrifice vieţile şi să renunţe la drepturile lor când au greşit.

"Eu cred că este minunat să dezbaţi probleme politice şi noi suntem gata să facem acest lucru, dar scopul Împărăţiei este să eliberăm oamenii de luptele politice pentru viaţă, libertate şi urmărirea fericirii, a spus Boyd. Mi se pare că este ceva despre care Împărăţia lui Dumnezeu vorbeşte împotrivă, în mod direct.

Pe de altă parte, Serene Jones, potestează puternic împotriva afirmaţiei lui Boyd. Creştinii sunt chemaţi să fie fericiţi în Cristos, a spus ea.

Sunt total în dezacord cu afirmaţia că noi suntem chemaţi să fim fericţi ca şi creştini, a spus Jones, un profesor de teologie de la Şcoala Yale Divinity. Nouă trebuie să ne facă plăcere şi să ne bucurăm de cine suntem suntem în lume."

Jones a mărturisit că ea este deseori frustrată că mulţi oameni nu dezbat problema războiului, torturii, homosexualităţii şi avortului într-un mod teologic. Pentru ea, teologia are implicaţii politice adânci.

"Cum ne angajăm într-o discuţie teologică cinstită despre (homosexualitate) fără să ne gândim la un mod de a susţine ceea ce este relaţia trupului uman cu Dumnezeu? a întrebat ea. Adesea aceasta mărturiseşte modul în care oamenii Îl înţeleg pe Dumnezeu, a spus ea.

În primul rând avem un Dumnzeu mânois? a întrebat ea sau avem un Dumnezeu al compasiunii şi al milei, care în primul rând este bucuros sau se întristează de oameni? Ce lucru profunsd poate fi dacă este un punct de început pentru unele dinte discuţiile nostre despre avort sau homosexualitate."

Andy Crouch, cel care lucrează la o serie de filme documentare scurte despre cultura creştină, adesea, a vorbit despre înţelesul puterii. Dacă cei creştini vor să discute despre politică şi religie în mod serios, ei trebuie să evalueze punctele de vedere legate de putere, a spus el.

Când creştinii obişnuiesc să se gândească la putere în politică, ei deseori se gândesc că ei nu au suficientă, a spus Croch, un fost lucrător cu InterVarsity Christian Fellow-ship. Dar acesta nu este un punct de vedere biblic- perspectiva biblică este una contrară.

"Isus merge la cruce cu mărturie de necrezut în altă putere," care vine de sus, nu de la guvern, a spus Croch.

Ca lider la Sojourners, Jim Wallis a stabilit concepte despre modul cum cei creştini ar trebui să influenţeze puterea politică. Isus a creat o nouă ordine politică, a spus Wallis şi creştinii întruchipează această schimbare.

"Dumnezeu este personal, dar niciodată secret, a spus el. Întrbare este "Cum este Dumnezeu public?

Wallis spunea că atunci când creştinii luptă împotriva sclaviei, răului social sau traficului de fiinţe umane, acest lucru arată că Dumnezeu este viu."

Împărăţia lui Dumnezeu transformă lumea prin interpretările precise ale justiţiei, a spus el.

Biserica ca instituţie ar trebui să fie politică, nu partizană, a pretins el.

Biserica este conştiinţa statului," a afirmat Wallis. "Nu este un scop biblic pentru stat, chiar dacă este pentru biserică. Şi ele nu sunt aceleaşi."

Stephen Carter, un profesor de la Facultatea de drept Yale a spus acelaşi lucru. Creştinii ar trebui să fie vocea care plânge în pustie, a afirmat el.

Carter spune că studenţi lui de la drept niciodată nu au pledat pentru legi care nu vor să ucidă.

Această părere va menţine studenţii smeriţi, în special în lumina noilor metode a aborda politica şi modul de a privi lumea, a spus el.

În timp cegneraţia copiilor înfloreşte, ea vine cu planuri măreţe de a schimba lumea prin programe platformă naţionale şi internaţionale, preocupările generaţiei tinere se concentrează asupra grafologiei, a spus Carter.

"Nu este doar o suspiciune a unor planuri măreţe, este o opoziţie, a spus el. Pasiunea (la scală largă) pentru angajament se pare că slăbeşte".

De asemenea, Crouch a spus că el nu îngrădeşte claritatea politică a generaţiei trecute şi specifică faptul că oamenii "tind să gândească mai mult expresiv. Ei gândesc în termini aproapelui lor."

Wallis a pretins o abordare mai naţională, sistematică.


courtesy of The Baptist Standard (http://www.baptiststandard.com

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate