Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

Înapoi la titlurile principale

Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Acum online – Mai mult de 197 de milioane de oamenii au făcut decizii de a-l urma pe Hristos în timp ce priveau filmul ISUS, care sărbătoreşte 25 de ani de lucrare. Filmul se poate vedea cum şi pe Internet în mai mult de 300 de limbi la www.JesusFilm.org. Cele peste 300 de traduceri disponibile online reprezintă  limba principală a mai mult de 90% din populaţia lumii. Photo by Roy M. Burroughs

PERSPECTIVĂ: Filmul ISUS, la 25 de ani, cel mai vizionat din istorie

Nov 8, 2004

By Erich Bridges

 

RICHMOND, Va. (BP) - Recent am participat cu alţi voluntari în distribuirea Evangheliei pe străzile unui mega-oraş desfăşurat din Asia Centrală.

 

Am început conversaţii cu negustori, proprietari de cafenele, studenţi de colegiu, însă pasagerii şi aproape oricine erau doritori să vorbească cu noi în copleşitorul oraş musulman. Ne-am rugat pentru oportunităţi de a da noilor noştri cunoscuţi pachete mici care conţineau un Noul Testament, un video care îi prezenta pe urmaşii locali ai lui Hristos şi cum se închinau – şi o versiune DVD a filmului „ISUS".

 

Nu toţi au luat darul nostru. Unii au refuzat politicos; câţiva l-au returnat după ce l-au studiat. Dar mulţi l-au acceptat cu curiozitate, recunoştinţă, chiar emoţie. Păreau doritori să citească, să asculte şi să vadă tot ceea ce puteau despre Isus. Câţiva au cerut câteva pachete extra.

 

Aproape pretutindeni unde găseşti Evanghelia – şi oameni înfometaţi după ea – îl vei găsi şi pe „ISUS”.

 

Este pe departe cel mai privit şi cel mai tradus film din istorie. Este şi unul dintre cele mai puternice unelte de evanghelizare ale bisericii. filmul, care a apărut pentru prima dată în cinematografe în 1979, îşi marchează cel de-al 25 an al rulării sale uimitoare. Proiectul Filmul ISUS, o ramură a Campus Crusade for Christ, distribuie versiuni variate în întreaga lume. Câteva statistici ale ISUS (actualizate în 1 octombrie) vă va oferi un sentiment al atingerii sale globale:

 

-- Audienţa cumulativă de vizionare/asultare (incluzând multiple vizionări) încă din 1979: mai mult de 5.8 miliarde.

 

-- Limbi cu traducerile filmului/versiunea audio ISUS: 874, cu încă 229 în lucrări.

 

-- Ţările în care s-a arătat filmul: 228

 

-- Ţări unde filmul a fost difuzat la televiziune: 176.

 

-- Tipărituri ale filmului ISUS, videocasete, DVD-uri şi VCD-uri în circulaţie: mai mult de 510 milioane.

 

-- Decizii personale de a-l urma pe Hristos la prezentările publice ale filmului: mai mult de 197 de milioane.

 

Nu există vreo încetinire la orizont. În adiţie faţă de versiunile ajustate pentru variate formate şi grupe de vârste, ISUS a făcut primul său debut pe Internet. În octombrie întregul film a devenit accesibil online – în mai mult de 300 de limbi – prin intermediul prezentării video de la www.JesusFilm.org.

 

„În cunoaşterea noastră, un film a fost pus la dispoziţie în mod gratuit pe Internet în aşa multe limbi diferite”, spune Jim Green, care direcţionează Proiectul Filmul ISUS. „Cele peste 300 de traduceri disponibile reprezintă limba principală din mai mult de 90% din populaţia lumii”.

 

Care este puterea continuatoare a acestui film? Când oamenii văd (filmul) ISUS, ei îl văd pe Isus – şi îi înţeleg cuvintele Lui – adesea pentru prima dată.

 

„Isus vorbeşte limba noastră!” o femeie bătrână din Mozambic a strigat cu gelozie după ce a văzut prima dată pe ISUS în limba ei makhuwa. Misionarii de la International Mission Board au prezentat versiunea în limba makhuwa a filmului şi au văzut mii de oameni venind la Hristos dintre gruparea animistă de 5 milioane de membrii.

 

Impactul emoţional al mărturisirii vieţii şi morţii lui Isus – în particular crucificarea Lui – explică de asemenea parte a apelului filmului. În multe locuri audienţele au plâns, şi-au rupt hainele şi au aruncat murdărie în aer ca să-şi exprime jalea lor, au aruncat beţe la soldaţii romani care-l băteau pe Isus de pe ecran – sau au stat în teamă tăcută.

 

Probabil că adevărata sursă a puterii filmului, totuşi, este aceasta: Ea transmite Cuvântul lui Dumnezeu, în mod specific Evanghelia după Luca, în principiu în mod credincios cuvânt cu cuvânt.

 

O campanie recentă în Tomsk, Siberia, a atras mii de oamenii către transmisiile gratuite din jurul oraşului. Cinematografele erau supra-pline, şi cel puţin 150 de oameni au mers mai multe de o milă prin rece ca să poată vedea filmul într-o altă locaţie.

 

„Sunt obosit de filmele de groază”, a spus unul dintre privitori. „Vreau ceva care să-mi meargă la inima mea. E timpul să credem în Dumnezeu”.

 

Aşa de mare este impactul filmului încât strategii de misiune ai IMB îşi include disponibilitatea sa ca una dintre cele mai mari măsuri a sa de evanghelizare a unui grup de oameni. Proiectul Filmul ISUS s-a parteneriat formal cu International Mission Board încă din 1997. Echipele de misiune Southern Baptist rămân folositorii de vârf ai filmului în întreaga lume – şi ei continuă să descopere căi noi şi efective de a utiliza acesta.

 

În timp ce misionarii „continuă să meargă spre grupe de persoane care sunt puţin cunoscători de carte şi nu au nici o cunoştinţă a Bibliei, este necesitat să se re-gândească la folosirea filmului ISUS”, notează strategul de media IMB Mark Snowden. „În multe locuri, ei întârzie în a arăta filmul până ce conceptele de bază despre Dumnezeu, păcat şi răscumpărare sunt înţelese de oameni. Altfel, în locurile unde străbunii sau alţi zei sunt adoraţi, oamenii vor adăuga pur şi simplu la panteonul lor de zei”.

 

Când acele concepte sunt comunicate efectiv mai întâi, filmul devine în mod crescut „o unealtă de ucenicizare pentru noii credincioşi”, adaugă Snowden. „Ei privesc viaţa lui Isus şi se identifică repede cu ucenicii care caută să-l urmeze pe Isus”:

 

La mulţi ani pentru aniversarea de 25 de ani, a filmului ISUS. Fie ca influenţa ta să crească!

 

__________

Erich Bridges este un scriitor senior la Southern Baptist International Mission Board în Richmond, Va. Coloana sa apare de două ori în fiecare lună în Baptist Press.

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate