Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Prima persoană: S-a descoperit chiar mormântul familiei lui Isus?

Feb 27, 2007 by Mike Licona

 

Mike Licona

 

ALPHARETTA, Ga. (BP) – În New York City pe 26 februarie, regizorul James Cameron, documentaristul de film Simcha Jacobovici şi încă câţiva au anunţat că au identificat un mormânt în Estul Talipt-ului, la sud de vechiul oraş al Ierusalimului, pe care cred ei că conţinea rămăşiţele scheletice ale lui Isus Hristos.

 

În mod presupus, în mormânt s-au mai găsit şi rămăşiţele familiei, inclusiv mama sa Maria, „soţia” sa Maria Magdalena, „fiul” său Iuda, fratele său Joses şi alt membru al familiei pe nume Matei. Rămăşiţele au fost găsite în cutiile de îngropare a oaselor numite osuare.

 

"Când se cântăreşte ipoteza mormântului de la Talpiot pe scala istoricului, câteva boabe pot fi puse deoparte în favoarea sa în timp ce o cărămidă de evidenţă istorică este pusă gentil de partea opusă ei. Vârful scalei care urmează nu este unul gentil."

Mike Licona

Grupul pretinde totodată că poate lega osuarul lui Iacov descoperit în 2002 către mormânt, care a fost descoperit de fapt în 1980 însă puţine s-au scos din el până în 1996. În acea vreme BBC a difuzat un raport ce sugera că ar putea să fie mormântul familiei lui Isus, o pretenţie care a fost respinsă de arheologi şi cercetători. Cel mai recent spectacol de ştiri este bazat pe evidenţa adiţională care a ieşit în urma testării ADN.

 

O carte intitulată „Mormântul Familiei lui Isus” este spre difuzare pe 27 februarie, şi un documentar corespunzător despre mormânt este setat să fie difuzat pe The Discovery Channel pe 6 martie.

 

Dacă mormântul conţine într-adevăr rămăşiţele lui Isus şi a le familiei Sale, ramificaţiile ar fi devastatoare pentru Creştinism. Apostolul Pavel a scris în 1 Corinteni 15:17, „Şi dacă n-a înviat Hristos, credinţa voastră este zadarnică, voi sunteţi încă în păcatele voastre”. În greaca originală, Pavel a scris în mod literal „zadarnică este credinţa voastră”, punând cuvântul „zadarnic” prima în clauză pentru subliniere.

 

Dacă oasele lui Isus au fost descoperite, e vreme ca creştinii să-şi pună în furcă credinţa lor şi să meargă să caute altceva în care să creadă pentru că am fost înşelaţi.

 

În timp ce privesc pentru a vedea povestirea completă, există cinci probleme izbitoare care ies imediat la suprafaţă cu sugestia că mormântul familiei lui Isus a fost identificat în Ierusalim.

 

-- Osuarele sunt din locaţia greşită. În acele zile, membrii familiei erau în mod normal îngropaţi în oraşele lor natale. În cazul lui Isus, aceasta ar fi fost Galileea, nu Ierusalim. Aşa că dacă Isus nu a fost înviat, ar trebui să căutăm osuarul său în Galileea. Dar dacă Isus a înviat, ne-am putea aştepta să auzim de tradiţii de îngropare în Ierusalim unde Biserica Creştină a fost concentrată. Şi aceasta e ceea ce găsim.

 

Locul tradiţional al mormântului lui Isus în Biserica Holy Sepulcher pre-datează secolul al 4lea. Eusebius a raportat că o piatră a marcat locul de îngropare al lui Iacov, fratele lui Isus, lângă Temple Sanctuary din Ierusalim. Mormântul Talpiot postulat acum este la ceva distanţă de unde ar fi acel loc. Conform tradiţiei aceasta se întoarce la secolul al 6lea, există două locuri posibile pentru îngroparea Mariei în Ierusalim şi mormântul Talpiot nu este unul dintre ele. Este de asemenea interesant de notat că locurile tradiţionale de înmormântare ale lui Isus, Iacov şi Maria au fost toate în locaţii diferite.

 

-- Colecţia de nume foarte populare prezentate în pretenţia de mormânt este neimpresionată. Maria era numele de femeie cel mai comun din zilele lui Isus, şi există cel puţin şase femei cu acel nume în Noul Testament. Iosif era al doilea cel mai comun nume bărbătesc din zilele lui Isus, Iuda era al patrulea cel mai comun şi Matei era al nouălea.

 

În circa 1.000 de osuare care au fost descoperite în Ierusalim, cel puţin 22 au numele de „Isus” inscripţionate pe ele şi două au „Isus, fiul lui Iosif”.

 

Conform site-ului documentarului, pe cele şase osuare scrie, „Isus Fiul lui Iosif”, „Maria”, „Maria cunoscută drept stăpâna”, „Iuda fiul lui Isus”, „Jose”, şi „Matei”.

 

Aşa că să găseşti şase osuare cu numele Isus, Maria, Maria, Iuda, Joses (Iosif) şi Matei are valoare limitată. Ba mai mult, cineva nu poate ignora faptul că Matei este în cadrul mănunchiului. Dacă el nu era un fiu al lui Isus, atunci cine era el? El nu a fost listat ca unul din fraţii lui Isus. Un bun istoric nu ar putea ignora acest factor răzleţ.

 

-- Există evidenţă istorică puternică că Isus era singur. În 1 Corinteni 9:5, Pavel declară că el şi Barnaba au acelaşi drept de a fi căsătoriţi ca alţii din poziţiile lor care sunt căsătoriţi. El îl numeşte apoi e Petru, ceilalţi apostoli şi fraţii Domnului. Dacă Isus ar fi fost căsătorit, Pavel trebuia doar să menţioneze numele său şi nu ar mai fi fost nevoie să menţioneze şi pe ceilalţi.

 

Filip, în Fapte 8:30-34, discută cu un oficial din Armata Etiopiei care citea scrierile din Isaia în timp ce se odihnea în căruţa sa. Pasajul pe care îl citea famenul spune despre Mesia, „Cine poate vorbi despre urmaşii săi?”

 

Nu există nici o menţiune în Noul Testament că Isus a fost căsătorit. Erau două femei pe nume Maria la crucea lui Isus, şi Isus a avut grijă de mama sa dar nu şi pentru cealaltă femeie pe care unii pretind că era soţia sa.

 

Este totodată demn de notat că nu există nici o fărâmă de evidenţă bună că Isus era căsătorit sau că a avut copii. Pasajul din evanghelia lui Filip, scris la 100 până la 200 de ani după Isus şi la care s-a referit autorul Dan Brown în „Codul lui Da Vinci”, este conservat doar într-un singur manuscris. Acel manuscris conţine găuri pe care Brown în mod convenient le-a oferit cuvinte, făcând să pară că Isus şi Maria Magdalena au avut o relaţie romantică.

 

Acum doi ani în urmă am avut un dialog televizat colegial cu profesoara de la Princeton Elaine Pagels despre evanghelia lui Toma. În cadrul pauze, moderatorul Lee Strobel ne-a întrebat ce credem noi despre afirmaţia lui Brown că Isus a fost căsătorit cu Maria Magdalena. Pagels, care nu este deloc un simpatizant al Creştinismului evanghelic, a răspuns că Brown probabil e singura persoană din lume care crede că Isus şi Maria Magdalena s-au căsătorit.

 

Cu cea mai recentă revelare de cutii cu oase, Pagels poate de acum adăuga mai multe nume la lista ei. Linia de bază este că dacă Isus din Nazaret era singur şi nu a avut urmaşi, rămăşiţele celor din mormântul de la Talpiot nu îi aparţin lui şi familiei sale.

 

-- Cel mai important, teoria că mormântul Talpiot a conţinut odată oasele lui Isus şi ale familiei sale nu poate explica celelalte fapte istorice cunoscute. Este destul de sigur că Iacov a devenit creştin după moartea fratelui său Isus şi slujea ca lider al Biserica de la Ierusalim când Pavel a scris Cartea Galatenilor între 49 şi 55 d. Hr.

 

Proclamările cele mai timpurii ale lui Pavel, Iacov, Petru, Ioan şi ceilalţi apostoli de la Ierusalim este că Isus a fost înviat. În lumina aceasta, de ce Iacov, care era un evreu pios şi care nu a fost un urmaş al lui Isus până în vremea crucificării sale, să ajute la săvârşirea fraudei că Isus a înviat când ştia unde era îngropat el?

 

Faptul că la scurtă vreme după moartea sa prin crucificare ucenicii lui Isus au crezut sincer că el a fost înviat şi s-a arătat acestora aparţine esenţei istorice pe care nici măcar cei mai sceptici cercetători nu le-ar privi ca indiscutabile. Teoria mormântului Talpiot nu poate explica acest fapt.

 

-- Evidenţa ADN-ului stabileşte puţine lucruri. În cel mai bun caz, acesta doar leagă posibilele relaţii familiale dintre cei din mormântul Talpiot. Acesta nici măcar nu poate sugera că rămăşiţele aparţin familiei lui Isus din Nazaret.

 

Noua carte şi documentarul de televiziune vor fi fascinante, şi frauda apare la prima privire a fi de un gen senzaţionalist. Însă atunci când se cântăreşte ipoteza mormântului Talpiot pe scala istoricului, câteva boabe pot fi plasate de-o parte în favoarea sa în timp ce o cărămidă de evidenţă istorică este pusă gentil pe partea opusă acesteia. Vârful scalei care o urmează nu este una gentilă.

 

*****

Mike Licona este director de apologetică şi evanghelism inter-credinţă de la North American Mission Board.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate