Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Septembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

 

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Scăldătoarea Siloamului, unde Isus a vindecat pe un orb, descoperită

Aug 11, 2005

By Erin Curry

Baptist Press

 

IERUSALIM (BP) – Ceea ce se crede a fi Scăldătoarea Siloamului, unde Isus a vindecat un orb din naştere în Ioan 9, a fost dezvelită în Ierusalim, şi un arheolog Baptist Sudic este convins că această descoperire este autentică.

 

„Am văzut-o. Este o scăldătoare fenomenală, monumentală”, a spus către Baptist Press, Steven Ortiz, profesor asociat de arheologie biblică şi director al Centrului pentru Cercetare Arheologică la New Orleans Baptist Theological Seminary.

 

Ortiz a făcut o călătorie spre Israel în săptămânile recente şi a mers la faţa amplasamentului având cu el pe cineva care lucra la excavări.

 

Conform unui articol din septembrie/octombrie 2004 al Biblical Archeology Review de editorul Hershel Shanks, anumiţi lucrători reparau o linie de canalizare cu un echipament greu ara trecută când au descoperit ceea ce a apărut a fi două trepte. Eli Shukron, un arheolog, din întâmplare urmărea şi imediat şi-a anunţat colegul său, Ronny Reich.

 

„Acestea trebuie să fie treptele care duc la Scăldătoarea Siloamului din timpul Perioadei Celui de-al Doilea Templu”, a spus Reich de îndată ce a văzut treptele, conform Biblical Archeology Review.

 

În timp ce lucrătorii au continuat să sape, ei au descoperit mai multe trepte, care se lărgeau în timp ce continuau. Shanks a descris amplasamentul că conţinea trei segmente scurte de scări coborâtoare a câte cinci trepte fiecare. Prima duce la un loc îngust, a doua spre un altul şi a treia spre ceea ce se crede acum a fi nivelul final – deşi excavarea ulterioară ar putea descoperii o piscină mai adâncă.

 

Arheologii cred în acest timp că piscina era de circa 225 de picioare lată într-un anumit punct, şi treptele erau pe cel puţin trei părţi ale piscinei. Colţurile sunt mai mari de 90 de grade, indicând faptul că piscina era un trapezoid mai degrabă decât un pătrat, a raportat Shanks.

 

Două lucruri informative pe care cercetătorii vor să le ştie întotdeauna despre un site istoric sunt data construirii şi data când facilitatea s-a oprit din a mai fi folosită, scria Shanks. În acest caz, arheologii le-au găsit pe ambele. Ei au folosit un detector de metal pentru a descoperi patru monede tencuite care conţineau imprimat pe Alexander Jannaeus, un rege evreu care a trăit în Ierusalim din 103 până în 76 î. Hr., astfel oferindu-se data cea mai timpurie când s-ar fi construit piscina. De asemenea ei au găsit o duzină de monede din perioada Primei Revolte Evreieşti împotriva Romei, are a durat din anul 66 şi până în 70 d. Hr. Astfel arheologii cunosc faptul că piscina a fost folosită până la finalul revoltei, când aceasta a fost abandonată în timp ce noroiul se revărsa de pe deal şi nu mai era curăţat din piscină. Lucrătorii au găsit piscina, localizată în partea cea mai de jos a Ierusalimului, sub circa 10 picioare de noroi în anumite locuri, a notat Shanks.

 

Această particulară Scăldătoare a Siloamului, folosită în ziua lui Isus, este diferită de cea pe care o vizitează turiştii în mod normal astăzi, a spus Ortiz, care a fost construită în era Bizantină şi presupusă a fi locaţia originală.

 

„Piscina tradiţionale la care merge toată lumea în prezent ca să o viziteze este mult mai mică, şi această piscină nou excavată este de cel puţin cinci ori mai mare”, a spus Ortiz.

 

Dar arheologii nu au tras încă concluzia dacă această piscină este localizată în acelaşi loc ca cea menţionată în Vechiul Testament care exista în vream lui Ezechia şi Isaia. Ei cred că dacă pot găsi unelte de lut din Epoca de Fier din secolul 6 şi până în secolul 10 î. Hr., atunci ei vor avea confirmarea că piscinele împărtăşesc aceiaşi locaţie.

 

„Această vară a fost un timp fenomenal pentru arheologia Ierusalimului”, a spus Ortiz. „Mai este o altă excavare imediat sus pe deal de la piscină unde ar fi posibil o clădire publică largă care ar putea fi palatul Regelui David din perioada Vechiului Testament. Acum avem piscina aceasta care datează din perioada celui de-al doilea templu al Noului Testament”.

 

Clădirea publică largă din circa secolul 10 î. Hr. conţine cioburi de olărit care datează de pe vremea lui David şi Solomon, a fost recent descoperită de arheologul Eilat Mazar din Ierusalimul de Est, conform cu The New York Times din 5 august. Experţii nu au confirmat încă dacă clădirea era palatul, dar descoperirea sa e sigur că joacă un rol proeminent în dezbaterea faptului dacă Ierusalimul era o capitală măreaţă sau una mică, oraş provincial în timpul secolului al 10lea î. Hr. când David l-a cucerit.

 

Ortiz a notat că problema cu excavatul în mare parte din Ierusalim este că clădirile moderne acoperă oraşul.

 

„Ierusalimul este un oraş viu, aici sunt oameni care trăiesc şi nu le poţi cere să se mute din casa lor de 400 de ani vechime”, a spus el.

 

Pentru moment, arheologii se concentrează pe deplin asupra Scăldătorii Siloamului, şi descoperirea ei poate duce la o schimbare în gândirea lor despre felul cum funcţiona Ierusalimul în acele zile când Isus a umblat pe străzile sale. Ei cred că piscina era folosită ca o baie rituală în acelaşi timp, şi pelerinii evrei erau îndemnaţi să se spele în apele ei sacre.

 

Evanghelia lui Ioan înregistrează întâlnirea lui Isus cu orbul. Ucenici Lui au întrebat dacă omul sau părinţi lui erau de blamat pentru orbirea lui, şi Isus le-a spus că nu era vina nimănui. Apoi El a scuipat pe jos şi a făcut tină care a pus-o pe ochii omului înainte de a-i spune să meargă să se spele în Scăldătoarea Siloamului, şi el a fost vindecat.

 

„Din fericire această [descoperire] îi va încuraja [pe oameni] să meargă în Israel şi să vadă câteva din locurile istorice din textul biblic pentru ei înşişi”, a spus Ortiz.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate