Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

Victime ale traficului urgentează nevoia Bisericilor Baptiste de a se implica în Moldova

2 Octombrie 2007, by Sue Sprenkle

CHIŞINĂU, Moldova (BP)-"Câştigă bani în străinătate. Căutăm chelneri, femei de serviciu si manageri pentru o serie de hoteluri de renume mondial. Posibilitatea de a începe imediat. Câştiguri nelimitate."

Lui Nataşa nu i-a venit să creadă. Îşi căutase de lucru încă de când graduase, dar Moldova, o ţară din Estul Europei, nu-i oferea nici o posibilitate. Văzând anunţul din ziar, s-a gândit în sinea ei, De ce să nu încerce? Majoritatea prietenilor ei şi-au găsit slujbe în alte ţări, ea de ce nu şi-ar găsi? A ridicat receptorul şi a dat acel telefon.

Două săptămâni mai târziu, Nataşa stătea într-o cameră mică, fără geamuri cu un bec atârnat în gol care abia lumina trupul ei plin de vânătăi şi capul ras. Uşa se deschide, însă doar pentru ca un bărbat să se strecoare înăuntru şi să se dezbrace. Nataşa se face ghem-nu aceasta era slujba pentru care aplicase.

Înşelată şi vândută în slavie, Nataşa nu are unde să se întoarcă pentru ajutor.

În ultimul deceniu, traficul de personae umane a ajuns la cote periculoase. Nici o ţară nu este scutită. Lipsa locurilor de muncă şi greutăţile economice au condus la nevoia oamenilor de a lucra în străinătate. Traficanţii nu întâlnesc multe riscuri, şi pot obţine câştiguri uriaşe profitând de un număr mare de posibili imigranţi care, ca şi Nataşa, caută o viaţă mai bună.

Oleg Turac, profesor de teologie la Colegiul Teologic şi Pedagogic din Moldova, spune că epidemia traficului de persoane umane nu scuteşte pe nimeni.

"În fiecare zi ne vedem tinerii prinşi în această cursă a traficului," spune Turac, un pastor baptist. "Ei văd că sunt puţine oportunităţi pentu ei in Moldova, şi prin urmare caută în altă parte. Nu ştiu ce-i aşteaptă."

Din traficul de persoane umane ies bilioane de dolari pe an în toată lumea, dar, din cauza naturii ascunse a acestei munci, este foarte greu să se facă o statistică compilată pentru a determina gravitatea problemei.

Cu toate acestea traficul ilicit nu se reduce la industria sexului. Copiii sunt puşi să muncească ore îndelungi în condiţii mizere şi pentru bani puţini, iar bărbaţii lucrează ilegal în "slujbe 3 D"-mizerabil, greu şi periculos.

Indiferent de slujbă, vârstă sau sex, toţi visează să scape.

Din dorinţa de a-şi ajuta soţul la întreţinerea familiei, o tânără din Moldova pe nume Irina a acceptat o slujbă în Turcia, intermediată de nişte cunoştinţe. Odată ajunsă acolo, a fost dusă în camera abandonată a unui casino, împreună cu trei alte fete. Periodic, un gardian intra în cameră pentru a duce una din captive unui client. Fetele nu erau plătite, dimpotrivă deseori erau grav bătute de gardieni şi clienţi.

Într-o zi, Irina şi una dintre fete au reuşit să se vâre prin geamul deschis al unei magazii şi să sară pe aleea dedesubt. Un străin binevoitor s-a oferit să-i cumpere bilet ca să se întorcă acasă în Moldova. Însă odată ajunsă acasă, Irina a continuat să se simtă murdară, negăsindu-şi locul.

Viaţa nu devine neapărat mai uşoară pentru puţinele victime care scapă din captivitate. Ajutorul oferit victimelor traficului de persoane umane, este o adevărată problemă, în special în ţări ca şi Moldva unde resursele sunt limitate şi, prin urmare, foarte puţine fundaţii sau organizaţii se ocupă de reabilitare.

Vladimer şi Yulia Ubeivolc au iniţiat o lucrare de reabilitare numită: Începutul Vieţii. Cuplul baptist şi-a început lucrarea în şcolile locale, vorbind tinerilor despre abstinenţă şi droguri. Atunci când poliţia i-a întrebat pe oficialii şcolii dacă le pot recomanda un consilier bun, Ubeivolc a fost primul pe listă. Poliţia arestase un proxenet în apartamentul căruia găsiseseră 22 femei ţinute ostatice, şi i-au cerut Yuliei, asistent social, să lucreze la reabilitarea prostituatelor.

"Trei dintre ele s-au întors la părinţi şi aceştia le-au acceptat," spune Yulia. "Alte trei în schimb, încearcă să stea departe de vechea lor viaţă."

"Sunt lucruri de zi cu zi care trebuie schimbate. Fetele trebuie sa-şi schimbe numerele de telefon, pentru că vechii clienti sună pentru a solicita servicii sexuale. Aceasta este o ispită din cauza lipsei banilor şi a faptului că nu ştiu de unde va veni următoarea lor masă."

Vladimer adaugă faptul că reabilitarea nu este ceva nou doar în aceste cazuri, ci pentru majoritatea moldovenilor. Prima întâlnire a organizaţiilor şi bisericilor la care s-a discutat această problemă a ajutorării victimelor traficului uman de a re-intra în societate, a avut loc in toamna anului 2006. Ceea ce se plănuieşte, este să se deschidă ateliere peste tot în ţară, în sate poziţionate central, pentru a determina bisericile sa se implice în viaţa victimelor, multe dintre care ajung să se întorcă la vechea meserie din cauză că nu-şi mai găsesc locul în societate-în special cazurile de exploatare sexuală.

" E nevoie ca bisericile şi credincişii sa-şi revizuiască atitudinea faţă de aceste victime," spune Vladimer. " Un număr mare din populaţia Moldovei sunt victime ale traficului şi tot ceea ce au nevoie este să se simtă iubiţi."

Familia Ubeivolcs cere ajutor în rugăciune pentru:

--O schimbare în atitudinea credincioşilor moldoveni, ca aceştia să vrea să se apropie de cei care au fost victime ale traficului şi au reuşit să scape.

-- Victimele traficului. Rugaţi-vă pentru modalităţi de scăpare şi ca aceste victime să găseasca drumul înapoi spre casă. Rugaţi-vă pentru ele, ca să capete o nouă perspectivă asupra vieţii şi să găsească speranţă prin Isus Cristos.

-- Pionierii în misiunea de reabilitare în Moldova, a căror muncă este de multe ori extenuantă fizic şi spiritual. Rugaţi-vă ca aceste ateliere de instruire să răspândească peste tot în ţară.

Sue Sprenkle este corespondent al Bordului Internaţional Baptist de Misiune din Sud.
Află mai multe despre Moldova în Studiul Internaţional de Misiune din 2007, pe care îl puteţi accesa la www.wmustore.com sau apelând numărul pentru relaţii clienţi al Uniunii Femeilor Misionare: 1-800-968-7301.

courtesy of Baptist Press News (http://bpnews.net)

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Crestin Baptist - stiri de interes pentru crestinatatea rom?a.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizata la versiunea 1.0! Sunteti invitati sa o vedeti - si sa o folositi! Acum ?tr-o noua interfata, cu motor de cautare propriu si plan de citire a Bibliei ?tr-un an!

 

Grup de Discutii Apologetica - te poti abona si scrie mesaje care sa fie dezbatute, discutate ? acest grup de catre membrii sai.

 

Forum - actualizat si diversificat, securitate crescuta, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Crestin! - aici intri daca vrei sa discuti cu prietenii sau sa ?i faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veti gasi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetica

Biografii

Etica

Istorie Crestina

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematica

 

Pe pagina de Teologie Sistematica puteti gasi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sf?t si alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, asa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre pacat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre m?tuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creatie si istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sf?situl)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright ? 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate