Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

Ce este mormonismul? Un răspuns Baptist

Vox Vocis 12 Noembrie 2007

de DAVID VAN BIEMA

Richard Land, liderul gigentei Comisiei Convenţiei baptiste de etică şi libertate religioasă (16,3 milioane de membri) şi mulţi reprezentanţi politici cu influenţă, s-au năpustit înainte spre ceea ce a devenit salonul favorit de joacă al baptiştilor: "Ce este un mormon, exact? Este o întrebare care are o semnificaţie chiar acum, de când ea relatează cum conservatorii religioşi îl privesc pe candidatul Mitt Rommey.

Miercuri, site-ul EthicsDaily.com, care este publicat de şi scris pentru baptişti cu vederi mai liberale decât a celor de la SBC, dezvoltând remarcile pe care le-a făcut săptămâna trecută la o întâlnire a conservatorilor politici a afirmat în cadrul postului de televiziune Bloomberg la emisiunea Capitalul Politic că el consideră biserica lui Isus a sfinţilor din ultimile zile, aşa cum o ştiu mormonii, ca find cea de-a patra religie avraamică, alături de iudaism, creştinism şi Islamism, toate a căror rădăcină se întoarce la patriarhul Avraam.

Mormonii se consideră creştini şi Isus figurează marcant pe coperţile publicaţiilor LDS. Ei cred că, după moartea apostolilor lui Isus, biserica lui a devenit confuză, o perioadă care se termină doar cu restaurarea Evangheliei prin prezentarea altei cărţi a Scripturii de un înger fondatorului organizaţiei LDS, Joseph Smith.

Totuşi, cei mai mulţi teologi creştini nu sunt de acord, nu doar, deoarece ei nu cred povestea cu îngerul şi cartea lui Mormon care a rezultat, ci arătând spre conceptele mormone care includ abilitatea fiinţelor umane de a deveni fiinţe divine după moarte. Cei mai tulburaţi au fost evanghelicii conservatori, cum ar fi baptiştii din sud, care împărtăşesc multe din valorile sociale conservatoare. Au un punct de vedere foarte strict a ceea ce nu este Scriptură şi se află ei înşişi în competiţie cu LDS pentru participanţi.

Întrebarea ce sunt mormonii exact, dacă ei sunt creştini a devenit deja o urgenţă crescândă, în timp ce Rommey a câştigat sprijin alături de valorile votanţilor (venind în primul rând, de ex. Într-un sondaj realizat de the Family Research Council, sâmbăta trecută, s-a oprit la guvernatorul Mike Huckabee, un fost pastor baptist). Nici problema teologică, nici cea politică nu este sedimentată în inima baptistă. EthicsDaily.com relateză că pastoral celei mai mari biserici din Spartanburg, S.C., a sprijinit primul pe Rommey şi recent şi-a retras sprijinul, numindu-l "greseală personală, " în timp ce un colegiu marcant din Texas este citat afirmând "Chiar dacă el vorbeşte despre Isus ca Domn şi Salvator a lui, el nu este creştin...Mormonismul este un cult."

EthicsDaily.com sugrează că poziţie Texasului poate fi învechită, de când documnetele organizaţiei SBC care au clasat credinţa în secţiuni de "culte şi secte" s-au transformat-o într-o pagină creştină realizată recent.

Dar comentariile lui Land par să meargă cu un pas înainte. Un cult, spunea el, în expoziţia Bloomberg, este o formă a credinţei care nu acceptă învăţăturile credinţei creştine, dar pretinde să fie o credinţă creştină sau să fie o expresie a credinţei adevărate, care se opune altei credinţe cum este iudaismul." Land a explicat că lumea apriveşte la Mormonism ca la altă religie în acelaşi sens aşa cum eu privesc la islam ca la lată credinţă. Eu cred că cel mai corect şi cel bun mod de a defini mormonismul este să îl numească a patra religie avraamică, iudaismul fiind prima, creştinismul a doua, islamul a treia şi mormonismul a patra. Şi Joseph Smith joacă acelaşi rol în Mormonism pe care îl are Muhhamed în islam."

Această afirmaţie ridică tot felul de întrebări interesante. Prima, este o promovare sau degradare ? Religia avraamică sună mai mult ca o mulţime de nobili decât un cult." Totuşi, Land pare să sugereze că mormonismul este mai creştin decât islamul. A doua întrebare ar fi dacă este mai uşor pentru baptiştii din sud care sunt preocupaţi de corectitudinile teologice să voteze pentru Rommey. A treia este dacă Land, un educat extrem şi un bărbat distins, creditează mormonismul ca fiind moneteist, care este discutabil , pe departe ce a fost Avraam. Mulţi evanghelici susţin că cei de la organizaţia LDS sunt politeişti, crezând în mai mulţi dumnezei. Mormonii răspund că principiile sunt mai mult politeiste decât conceptul creştin în Trinitate.

Ce explică aventura lui Land în taxonomia religioasă? Probabil faptul că aşa cum s-a observat, anul trecut în aprilie, în Street Journal, el este un bărbat care aşteaptă să fie solicitat în favoarea conservatorilor religioşi. Land a făcut aluzie la faptul că el poate să voteze pentru Rommey, care a venit direct la el şi i-a cerut sfatul cum să rezolve probelmele legate de religie; Land i-a spus că de fapt, el trebuie să ajungă problema aşa cum a făcut John Fitzgerald Kennedy cu discursurile din 1960 în cadrul Greater Houston Ministerial Association. Ca şi comentator E.J. Dionne, totuşi, a punctat discursul JKF a separat catolicismul de politica lui. Va fi mult mai dificil pentru orice candidat G.O.P. să transmită religia lui în acelaşi mod.

Până când Rommey poate duce la bun sfârşit acest truc, Land trebuie să urmeze propriul drum între Convenţia Conservatore din punct de vedere teologic şi dorinţa lui pragmatică de a vedea un candidat prezidenţial conservator republican. Ramarca avraamică poate fi înţeleasă ca o faptă impresionantă de echilibru politic, fiind mai puţin snarky în legătură cu statutul lui Rommey . La acelaşi punct în viitor, probabil, Land se va întoarce şi va sfârşi corectitudinile teologice.

courtesy of http://www.time.com

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate