Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

BPNews

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

‚Mormântul pierdut’ este pur senzaţionalism, spune Mohler la ‚LKL’

Feb 27, 2007, by Jeff Robinson

 

(foto stânga) Cei care sunt cei mai apropiaţi de „mormântul lui Isus” – arheologii din Israel – numesc pretenţiile controversate false, a spus Preşedintele Southern Seminary, R. Albert Mohler Jr. la o audienţă de televiziune pe 26 februarie

 

LUOISVILLE, Ky. (BP) – Presupusa descoperire de către arheologi şi oameni de ştiinţă genetică a „mormântului pierdut al lui Isus” nu este nimic mai mult decât o păcăleală făcută pentru televiziune care nu va submina credinţa creştină, a spus R. Albert Mohler Jr. pe 26 februarie la „Larry King Live” de la CNN.

 

Un documentar intitulat „Mormântul Pierdut al lui Isus”, difuzat pe Discovery Channel duminică noaptea, îşi are ca scop prezentarea descoperirilor arheologice, statistice şi genetice de ştiinţă care demonstrează un mormânt dezgropat în 1980 ce conţine rămăşiţe ale lui Isus şi a familiei lui.

 

Regizorul executiv James Cameron şi directorul Simcha Jacobovici a spus privitorilor că aşa-zisa evidenţă ADN din mormânt face un caz riguros că acesta a conţinut rămăşiţe ale lui Isus şi a familiei lui. Mormântul este inscripţionat cu numele de „Isus, fiul lui Iosif”, împreună cu cinci alţii: „Maria”, „Maria cunoscută drept stăpâna”, „Iuda fiul lui Isus”, „Iose” şi „Matei”. Osuarul pentru soţul Mariei, Iosif, nu a fost găsit, conform site-ului documentarului. Suporterii documentarului pretind că una din Marii este Maria Magdalena, „soţia” lui Isus.

"În fiecare Post Mare, suntem ameninţaţi cu acelaşi fel de speculaţie. 'Isus a fost doar un tâmplar (spun ei).' Presupun că anul următor vom afla că şi-a căpătat instruirea de la Home Depot sau Lowe's."

William Donohue

 

Mohler, preşedinte al Southern Baptist Theological Seminary, a spus că folosirea presupusei „evidenţe ADN” pentru a susţine teoria documentarului este imposibilă la un punct de a fi grotesc. Arheologii care au dezgropat mormântul acum trei decade în urmă în Talpiot, Ierusalim, au respins astfel de pretenţii, a spus el.

 

„Arheologii de acolo din Israel, care sunt cei mai apropiaţi de acest loc, care au cea mai mare expertiză, nu numai că se uită la aceasta cu scepticism, ci în fond resping pretenţiile sale”, a spus Mohler.

 

„Testul ADN pentru mine este aspectul cel mai de râs din toate acestea. Adică, cinstit vorbind, ar putea fi o mie, mii de diferite explicaţii pentru tiparul de ADN pe care l-au putu găsi. Nimeni nu are ADN-ul lui Maria. A încerca să aduci aceasta într-o investigaţie de crimă modernă este ca şi când ai încerca să te întorci şi să îţi imaginezi cine a pus de fapt primul pumnal în Iulius Caesar. E imposibil”.

 

„Isus” şi „Maria” erau nume comune în Orientul Mijlociu în timpul primului secol, şi nu ar fi dificil să găsim morminte care conţin rămăşiţe ale persoanelor cu aceste nume, a spus Mohler.

 

Cameron şi Jacobovici spun că improbabilitatea statistică de a-l avea pe Isus, Maria Magdalena şi Iuda, „fiul lui Isus”, în acelaşi mormânt, oferă credibilitatea semnificativă faţă de teza documentarului. Jacobovici a spus că documentarul ţinteşte „să raporteze ştirile şi nu să se angajeze în teologie” şi argumentează că tehnologia ADN care nu era valabilă în 1980 a ajutat la identificarea ocupanţilor mormântului.

 

Numind pretenţiile documentarului drept „nefireşti”, Mohler a spus că creştinii ar trebui să continue să stea pe adevărul Scripturii că Isus a înviat din morţi şi că nu va fi mişcat de colo-colo de preudo-ştiinţa şi nici de statisticile născocite.

 

„Nu există o maşină a timpului aici care să ne ducă în Primul Secol şi să ne spună de fapt ceea ce s-a întâmplat acolo”, a spus el.

 

„Îmi voi baza crezurile mele pe Scripturile care se ţin laolaltă cu mult mai bine decât felul de documentar grotesc de care vorbim aici, aruncând şi niţel de statistici. Adică, vorbim despre cele mai comune nume, în special de cele mai comune nume bărbăteşti, precum şi femeieşti cu numele Maria, vorbeşti de fapt de orice s-ar putea găsi cam aproape oriunde”.

 

James Tabor, preşedintele departamentului de studii religioase de la University of North Carolina din Charlotte şi William Donohue, preşedinte al Catholic League, au apărut şi ei în acest program.

 

Tabor a spus că a lucrat asupra descoperirilor pentru ultimii trei sau patru ani şi, datorită ciorchinelui de nume găsit pe mormânt şi probabilităţile statistice implicate, vede teoria documentarului drept „foarte vrednică de consideraţie”.

 

Mohler s-a exprimat surprins la simpatia lui Tabor pentru teorie şi a spus că documentarul nu este nimic mai mult decât speculaţionalism făcut pentru televiziune.

 

„Vorbim aici despre mutarea tuturor pieselor pentru a face senzaţionala televiziune. Şi sincer, aceasta e ceea ce cred că majoritatea creştinilor vor face fără să ia deloc în serios aceasta”, a spus el.

 

Donohue a fost de acord şi a îndemnat faptul că apariţia documentarului în timpul sezonului în care creştinii sărbătoresc învierea Domnului este biletul secular standard. An după an, teorii noi care dezvăluie pretenţii ale lui Hristos apar chiar la timp pentru Paşti, a spus el. Precum alte lucrări ale lui Cameron, care includ „The Terminator”, „Aliens”, şi „Titanic”, ultima plezneală e ştiinţifico-fantastic pur, a spus Donohue.

 

„Să mă sunaţi când cineva are evidenţa reală a ceva de acest gen”, a spus Donohue.

 

„În fiecare anotimp al Postului Mare, suntem ameninţai cu acelaşi fel de speculaţie. ‚Isus a fost doar un tâmplar (spun ei)’. Presupun că vom afla anul următor că şi-a făcut ucenicia la Home Depot sau la Lowe’s. Pur şi simplu nu voi sta aici şi să ascult la ceva cu privire la un argument care este categorisit pe nimic altceva decât speculaţie inutilă.”

 

Mohler a contribuit prin a spune că documentarul este „perfect coordonat sezonului”. Tot el a indicat faptul că învierea este axul credinţei Creştine şi o ţintă evidentă pentru sceptici. Răsunând cuvintele Apostolului Pavel, Mohler a spus că dacă Hristos nu a înviat dintre cei morţi atunci Creştinismul este îngropat alături de Mesia al ei înmormântat.

 

Dar Scriptura şi nu un documentar trâmbiţat de televiziune este arbitrul final al adevărului pentru credincios, a spus Mohler. Dacă Isus a rămas în mormânt, oponenţii Creştinismului din primul secol cu certitudine că ar fi găsi trupul Său şi l-ar fi pus într-o afişare publică, a spus Mohler, adăugând că ucenicii lui Hristos nu au murit pentru crezuri pe care le ştiau ei a fi false.

 

„În oricare curte a legii, nu poţi numi orice drept evidenţă”, a spus el. „Trebuie să existe o urmă de evidenţă care să facă sens. Trebuie să fie evident din punct de vedere material care să corespundă contextului. Nimic nu ar putea dovedi vreodată – aceasta nu este ADN-ul – nu este nimic ce ar putea dovedii vreodată că aceste oase sunt oasele lui Isus. Nu face nici un sens”.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate