Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Septembrie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

Titlurile principale

 

NOSTRA AETATE
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Pagina de Umor
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Preţioasa apă – Sătenii din zona uscată din Vestul Africii a naţiunii Niger scot apă din fântâna lor. În lunile recente, seceta şi o invazie de lăcuste a făcut situaţia şi mai rea, ameninţând pe milioane cu foametea. Baptiştii Sudici au coordonat recent un proiect de ajutorare de $75.000 în şase sate din regiunea Maradi, ajutând la hrănirea a 8.000 de oameni. Photo by Sue Sprenkle Numai Dumnezeu ‚poate vindeca ceea ce-l doare pe Niger’, spune un misionar în mijlocul foametei

Aug 10, 2005

By Shawn Hendricks

Baptist Press

 

MARADI, Niger (BP) – Foametea nu e ceva nou pentru Niger – sau pentru misionarul Baptist Sudic Mike Loftice.

 

În lunile recente, seceta şi o invazie de lăcuste a făcut situaţia şi mai rea, ameninţând pe milioane cu foametea în naţiunea Africii de Vest. Loftice, care a trăit şi a lucrat în regiunea greu lovită din Maradi, Niger din 1997, a coordonat recent un proiect de ajutorare de $75.000 în şase sate. Efortul a oferit la mai mult de 8.000 de oameni tone de mei şi fasole – şi o a doua şansă de viaţă.

 

„Nu e nici o îndoială că sute de vieţi au fost salvate”, a raportat Loftice. „În fiecare sat unde am distribuit alimente, literal sute de oameni din alte sate au venit la noi ca să caute de mâncare. Am dat la cât de mulţi a fost posibil, dar din nefericire resursele noastre nu au fost destule”.

 

Într-o ţară cu 11 milioane de oameni, mai mult de 3 milioane se confruntă cu foametea, conform estimărilor recente. Mai multe de 800.000 dintre cei suferinzi sunt copii, mii dintre ei mor.

 

„Moartea este o parte imensă a vieţii zilnice în Niger”, spunea Loftice. „Peste 50% din toţi copii mor când ajung la vârsta de 5 ani”.

 

Regiunea Maradi conţine circa 1.000 de sate. Datorită lipsei de personal Baptist Sudic – Loftice şi familia sa sunt singurii lucrători ai Bordului Internaţional de Misiune desemnată în această zonă – doar câteva sate au putut prii ajutoare.

 

Mai multe de 90% din poporul Hausa care trăiesc în această zonă sunt fermieri de subzistenţă, spune Loftice. Ei se luptă să supravieţuiască într-o medie de circa şapte inch de ploaie pe an. Chiar şi într-un „an bun”, oamenii cresc doar destulă hrană – mei, fasole şi alune – pentru a se putea susţine pentru circa şase luni.

 

Mulţi şi-au părăsit satele pentru a căuta ajutor, dar alţii sunt prea slabi ca să se mişte. Mii de oameni stăteau în afara casei lui Loftice pentru mai mult de 3 săptămâni, sperând să primească o mână de mâncare.

 

„Oamenii sunt speriaţi, disperaţi şi le lipseşte orice sens de speranţă în satele lor”, a adăugat el. „Fiul meu mijlociu de 13 ani este literal cu 45 de kg mai greu şi cu 1,5 sau 2 picioare mai înalt decât copilul Hausa de aceiaşi vârstă din zona noastră. Mulţi copii de 2 ani arată ca noii născuţi”.

 

Foamea fizică poate fi o parte a vieţii din Maradi prădat de foamete, dar oamenii sunt înfometaţi după speranţă, a spus Loftice – deoarece foamea spirituală încolţeşte terenul.

 

Majoritatea din cei 3,6 milioane de oameni Hausa care trăiesc în Niger îmbrăţişează învăţăturile islamice şi îl resping pe Hristos. O mână de creştini care trăiesc în aceste sate nu se confruntă numai cu foamea ci şi cu respingerea şi izolarea zilnică. Unii patroni de magazine refuză să dea sătenilor creştini acelaşi serviciu pe care-l oferă musulmanilor.

 

„Poporul musulman din această zonă are nevoie de o mărturie creştină şi compasiune”, a spus Loftice. „Cea mai mare nevoie a vreunui popor este de a-l cunoaşte pe Isus a Domn şi Mântuitor”.

 

Baptiştii Sudici ar trebui să fie atenţi să nu alimenteze o mişcare a creştinilor „cu oala cu orez”, a adăugat el, ci să exprime preocuparea autentică pentru toate nevoile oamenilor din Hausa – atât fizice cât şi spirituale.

 

„Mâncarea nu este niciodată de ajuns”, a accentuat Loftice. „Banii nu sunt niciodată de ajuns. Resursele nu sunt niciodată de ajuns. Numai atotputernicul şi atotiubitorul nostru Dumnezeu poate vindeca toate durerile Nigerului”.

 

*****

Pentru mai multe informaţii sau cum să contribuiţi la eforturile de ajutorare din Niger, contactaţi International Mission Board's World Hunger & Relief Ministries at (800) 999-3113, ext. 1736. Checurile pot fi trimise către Internaţional Mission Board, P.O. Box 6767, Richmond, VA., 2320.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Creştin! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate