Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

 

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Moştenirea Papei Ioan Paul II

Apr 8, 2005

By David S. Dockery

 

JACKSON, Tenn. (BP) – Nici un papă din memoria recentă nu a avut impactul lui Ioan Paul II, a cărui moarta a for plasă de mulţi în jurul lumii.

 

Născut Karol Jozef Wojtyla, Papa Ioan Paul II a fost modelat de educaţie sa poloneză, în particular Holocaustul celui de-al 2lea Război Mondial. El a devenit arhiepiscop de Krakow în 1965.

 

În timpul anilor timpurii ai conducerii sale papale, turneele sale în jurul lumii i-a stârnit pe milioane, în particular pe tineri, spre o dedicare mai credincioasă faţă de biserică şi omenire. El a fost pregătit în teatru şi actorie în anii săi de colegiu. Acolo a învăţat importanţa unei „mişcări publice”, care, spre amuzamentul multora, a fost cheia care l-a conectat pe el cu tinerii într-un fel aşa de încântător din jurul lumii.

 

Papa a fost o voce a speranţei pentru cei care au suferit în urma tiraniei şi a comunismului. Libertatea celor oprimaţi în Polonia, căderea comunismului în Europa Răsăriteană, căderea dictaturilor Latino-Americane şi noua deschidere faţă de religie în Cuba nu pot fi înţelese aparte de amprentele evidente ale lui Papa Ioan Paul II asupra acestor evenimente.

 

În inima acestora mesajul papei din ultimele două decade a fost tema răsunătoare că este sarcina bărbaţilor şi a femeilor să facă viaţa mult mai umană, să realizeze demnitatea deplină. Libertatea, susţinea el, este condiţia acestei demnităţi, dar ea este sub ameninţare din partea guvernelor opresive, din partea ateismului, din partea consumerismului şi a înţelegerii greşite a drepturilor umane. El nu s-a depărtat de la mesajul său în ultimii 26 de ani.

 

O a doua temă majoră a fost obligaţiile societăţii faţă de săraci şi realizarea unei dreptăţi sociale mai mari. El a slujit ca un avocat puternic şi activ de partea săracilor, şi totuşi a fost în special criticat de Marxism şi de teologie de liberare, în ceea ce el a văzut drept eforturi conduse greşit în dreptul săracilor – eforturi care nu sunt credincioase faţă de Scriptură sau faţă de tradiţia istorică creştină. În această privinţă, el a făcut apel la tăcerea teologului de liberare brazilian Leonardo Boff. Acestui papă nu i-a lipsit curajul în provocarea şi disciplinarea gânditorilor precum Boff sau alţii pe care i-a considerat el a fi în afara liniei cu tradiţia bisericii, precum teologul elveţian Hans Kung sau a sri-lankanul Tissa Blasuriya.

 

Criza din Biserica Catolică Americană în privinţa preoţiei şi a activităţii sexuale nepotrivite cu enoriaşii, în special tinerii, era o biciuire asupra bisericii şi o sursă de mare durere pentru papă. El a încercat să balanseze preocupările sale cu disciplina izbăvitoare care a adus cu toate acestea critica din partea a numeroase sectoare din interiorul şi exteriorul bisericii.

 

Papa Ioan Paul va fi cel mai bine amintit ca un campion al drepturilor omului, ca un avocat pentru săraci, ca o voce pentru pace şi un viteaz al ortodoxiei Catolice, în particular în materii precum avortul şi homosexualitatea. Papa Ioan Paul II a vorbit puternic împotriva cultului morţilor şi moştenirea sa va fi fondată în chemarea sa pentru o nouă dedicare la o cultură a vieţii.

 

În timp ce Biserica Romano-Catolică intră într-o vreme de tranziţie, aceasta va fi zidită pe eforturile papei din ultimele trei decade. În viitor biserica va căuta emisfera sudică pentru viitoare conducere cu extinderea influenţei episcopilor Africani şi Latino-Americani. În calitate de baptişti şi evanghelici, vom continua să avem diferenţe semnificative şi substantive din punct de vedere teologic cu învăţătura papei, incluzând însăşi conceptul papalităţii în sine. Cu toate acestea, în acest timp aducem recunoştinţă pentru viaţa, moştenirea şi curajul moral al Papei Ioan Paul II.

 

*****

David S. Dockery este preşedintele Union University in Jackson, Tenn.

horizontal rule

sus

Ce este nou?

CHAT Apologetic!

Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate