Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
Proiectul Betania
Arta Crestina
Stiri internationale
Congresul Baptist
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri

 

 

Arheolog: Mormântul Regelui Irod profanat dar descoperirea este un "punct culminant"

De Amiram Barkat, Corespondent Haaretz, şi personalul Haaretz

http://www.haaretz.com/hasen/spages/856784.html

 

Foto dreapta Herodium este localizat la 12 km de Ierusalim. (Photo: Ministry of Foreign Affairs Web site)

 

Arheologul care a localizat mormantul Regelui Irod la Herodium a declarat marţi că mormântul a fost profanat, după toate aparenţele la scurt timp după moartea sa, dar a numit descoperirea un "punct culminant".

 

Universitatea Evreiasca din Ierusalim a anunţat Institutul luni noaptea că a descoperit motmântul lui Irod care a guvernat Iudea pentru Imperiul Roman din anul 37 îC.

 

Profesorul Ehud Netzer de la Institutul de Arheologie al universităţii a spus reporterilor marţi ca mormântul a fost descoperit când o echipa de cercetători a găsit bucăţi dintr-un sarcofag de piatră presupus ca aparţinând regelui antic.

 

Deşi nu erau oseminte în container, acesta a spus că locaţia sarcofagului şi ornamentele indică faptul că îi aparţineau lui Irod.

 

"Este un sarcofag pe care nu-l poţi vedea chiar oriunde", a spus Netyer."Este ceva foarte special."

 

Netzer a condus echipa deşi a declarat că nu era la sit când a fost găsit sarcofagul.

 

El a spus că sarcofagul fusese spart în bucăţi, cel mai probabil de cineva care căuta să se răzbune pe Irod în timpul Marii Rebeliuni evree din 66-72 dC.

 

"Descoperirea mormântului reprezintă punctul culminant al săpăturilor de la situl arheologic, " a spus Netzer.

 

Profesorul, considerat unul dintre cei mai mari experţi în domeniul Regelui Irod, a efectuat săpături arheologice la Herodium din 1972 încercând să localizeze mormântul.

 

Descoperirea dezleagă unul dintre cele mai mari mistere arheologice.

 

Majoritatea cercetătorilor credeau că Irod era de fapt îngropat la Herodium, bazându-se pe scrierilor istoricului evreu antic Flavius Josephus, dar numeroasele excavaţii la sit au eşuat să localizeze mormântului.

 

Săpăturile încununate de succes ale lui Netzer s-au concentrat într-o altă parte a sitului decât excavările anterioare, între partea înaltă a Herodiumului şi cele două palate ale sitului.

 

Herodium, un palat fortificat construit de Irod la aproximativ 12 kilometri sud de Ierusalim, a fost distrus de Romani în 71 d. C.

 

Irod, ai cărui tată şi bunic s-au convertit la Iudaism, a fost numit guvernator al Galileei la vârsta de 25 de ani şi a fost făcut "Rege al Evreilor" de senatul Roman în cca. 40 îC. El a rămas rege pentru aproximativ 34 de ani.

 

Irod, cunoscut şi ca Irod cel Mare, este creditat cu extinderea Celui De-al Doile Templu şi pentru construirea Cezareei, Masadei şi multor altor proiecte de construcţii monumentale. El a murit în anul 4 ÎC în Ierihon după o boală îndelungată.

 

Irod a hotărât să-şi construiască mormântul la Herodium deoarece locul respectiv a jucat un rol în două evenimente dramatice din viaţa sa. În anul 43 îC, când Irod era înca guvernator al Galileei, el a fost forţat să se refugieze în Ierusalim împreună cu familia sa după ce inamicii săi, parţii, au asediat oraşul.

 

Carul mamei sale s-a răsturnat ăn apropierea oraşului Herodium şi Irod a devenit isteric până când a realizat că aceasta era doar rănită uşor. Puţin după aceea, parţii l-au ajuns din urmă dar Irod şi oamenii săi au ieşit victorioşi în bătălia ce a urmat.

 

La Herodium, Irod a construit unul dintre cele mai mari complexe monarhice din Imperiul Roman, complex ce a servit ca palat rezidenţial, sanctuar, centru administrativ şi mausoleu. Irod a construit mai întâi un deal artificial în forma de con ce putea fi văzut din Ierusalim pe care a construit apoi un palat fortificat înconjurat de turnuri de pază pe care le-a folosit doar în timp de război.

 

La poalele dealului, a construit un alt palat de mărimea unui mic oraş cunoscut ca "Herodium de Jos." Palatul includea multe clădiri, grădini elegante, piscine, grajduri şi spaţii de depozitare.

 

Irod nu a precupeţit nicio cheltuială în încercarea de a transforma locul într-o nestemată regională, aducând apă din Lacurile lui Solomon şi pământ special pentru a permite grădinilor sale să înflorească în inima deşertului.

 

După moartea lui Irod, fiul şi moştenitorul său Archilaus a continuat să rezide la Herodium. După ce Iudeea a devenit provincie romană, locul a servit ca centru pentru prefecţii romani.

 

Odată cu izbucnirea Marii Revolte, Herodium a fost capturat de rebeli dar apoi cedat fără luptă romanilor după căderea Ierusalimului în 70 î. C.

 

Cincizeci de ani mai târziu, Herodium a fost din nou folosit de rebeli în timpul răscoalei Bar Kokhva fiind abandonat după aceea.

 

În secolul 5 d. C, locul a fost colonizat de călugari bizantini şi a servit drept colonie de leproşi înainte de a fi în sfârşit abandonat în secolul 7 d. C.

 

Primele săpături arheologice la sit, între 1956 şi 1962, au fost conduse de un călugăr franciscan şi au dezvăluit majoritatea ruinelor cunoscute acum. Israelul a început excavările la sit în 1972, la câtiva ani după capturarea zonei în Războiul de Şase Zile.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate