Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Iunie 2005
Arhiva editurii
Caută în site

 

Titlurile principale

 

EDITORIAL
Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Cartea Creştină
Literatură
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri
POŞTA REDACŢIEI

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Vine în America? Episcop canadian investigat pentru comentarii despre ‚căsătoria dintre homosexuali’

May 3, 2005

By Michael Foust

 

CALGAARZ, Alberta, Canada (BP) – Un episcop catolic din Canada este sub investigare de către o agenţie de guvern pentru că a condamnat „căsătoria dintre homosexuali” şi conservativii americani spun că astfel de încălcări asupra libertăţii religioase ar putea să se îndrepte spre U.S.

 

Episcopul, Fred Henry de Calgary, este investigat de către Comisia Drepturilor Omului din Alberta pentru comentariile pe care le-a făcut despre homosexualitate atât într-o scrisoare către enoriaşi cât şi în coloana ziarului Calgary Sun. Doi homosexuali au depus plângeri.

 

În coloana de ziar, care declara doctrina creştină de bază, Henry a scris, printre alte lucruri, „Din moment ce homosexualitatea, adulterul, prostituţia şi pornografia subminează temeliile familiei, baza societăţii, atunci Statul trebuie să folosească puterea sa coercitivă pentru a proscrie sau a le reduce în interesele bunului comun”. El a argumentat de asemenea că în spatele forţei pentru „căsătoria dintre homosexuali” este o dorinţă de a face societatea să accepte homosexualitatea.

 

Dacă este descoperit vinovat, Henry ar putea să fie amendat – şi exprimarea religioasă ar lua o mare lovitură.

 

„Căsătoria dintre homosexuali (sau lesbience, n. tr.)” este legală în şapte din cele 10 provincii canadiene şi una din trei teritorii. În timp ce Alberta tocmai a legalizat „căsătoria dintre homosexuali”, legea provincială interzice cu toate acestea discriminarea în privinţa „orientării sexuale”. Aceasta include declaraţiile publice şi publicaţiile. Comisia pentru Drepturile Omului este trupul guvernamental care investighează plângerile.

 

Bruce Clemenger, preşedinte al Părtăşiei Evanghelice din Canada, a spus că şi dacă s-ar renunţa la plângere, activiştii homosexuali ar fi câştigat o mică victorie.

 

„Însăşi lansarea unei plângeri în sine ridică mari preocupări”, a spus Clemenger către Baptist Press. „Aceasta creează un necaz şi un precedent periculos. Oare vor fi capabili oamenii de credinţă să-şi exprime părerile religioase cu privire la moralitatea sexuală fără să fie ameninţaţi cu sancţiunea legală? Chiar şi depunerea unei plângeri înseamnă că [episcopul] trebuie să-şi aducă avocaţi, să se pregătească să răspundă. Aceasta este în anumite feluri a-l intimida sau a-l pune la tăcere, când de fapt ceea ce făcea el este exprimarea unei învăţături de bază a catehismului catolic”.

 

Henry a jurat că o să se lupte contra plângerii.

 

„Cei care susţin căsătoria cu persoane de acelaşi sex vor să închidă bisericile în această dezbatere importantă”, a spus el la o conferinţă de presă în ultima parte a lunii martie, conform Canadian Press. „Cei care favorizează căsătoria cu persoane de acelaşi sex au primiţi deplina oportunitate de a-şi exprima părerile lor în această chestiune. Dar acum ei spun că oricine vorbeşte contra căsătoriei cu persoane de acelaşi sex este discriminare împotriva homosexualilor”.

 

Carol Johnson, unul dintre homosexualii care a depus plângerea, a spus că ea era preocupată de faptul că scrisoarea şi coloana lui Henry ar expune pe homosexuali la „ură şi nemulţumire”.

 

„Aceste remarci sunt în particular periculoase atunci când sunt făcute de o persoană într-o postură de încredere şi autoritate”, a spus Johnson în plângerea ei.

 

Conservativii sociali, totuşi, spun că incidentul este un exemplu a ceea ce se întâmplă atunci când homosexualii pun pe acelaşi nivel de protecţie ca ras, vârsta şi incapacitate. În Statele Unite, 16 state interzic discriminarea bazată pe orientarea sexuală la angajări, conform grupului de homosexuali Lambda Legal. 13 dintre acestea interzic discriminarea în cadrul vânzării de locuinţe.

 

Illinois este cel mai de jos care să treacă de legea orientării sexuale. Peter LaBarbera, director executiv al Illinois Family Institute, a spus că Canada ar trebui să slujească drept avertizare pentru conservativii americani.

 

„Odată ce ai căsătorii cu persoane de acelaşi sex, atunci este greu să opreşti oricare alt aspect al agendei homosexualilor”, a spus către BP. „Aceasta e partea pe care o uită oamenii”.

 

Libertăţile religioase au fost deja împiedicate în Canada în anii recenţi. În 2002 o curte din Ontario a emis faptul că un tipograf din Toronto a încălcat codul drepturilor omului când a refuzat să tipărească papetărie pentru grupul activist de homosexuali. Acesta a fost amendat cu $5.000. Într-un alt caz, Comisia Drepturilor Omului Saskatchewan a amendat pe un om cu $4.500 pentru că avea o reclamă în ziar care condamna homosexualitatea. Acea reclamă includea şi referinţe biblice.

 

Datorită fricii de amenzi, programele radioului Focus on the Family trebuie să aibă referinţele lor faţă de homosexuali cenzurate înainte ca să fie difuzate. Televiziunea creştină are şi ea un ochi pe programele sale.

 

Şi se înrăutăţesc lucrurile. Anul trecut Parlamentul din Canada a emis o notă care punea „orientarea sexuală” în clasele codului criminal protejat împotriva vorbirii de ură. Nota este acum lege.

 

„În mod clar, guvernul şi juridicul din Canada sunt stăpânite să domnească în favoarea drepturilor homosexualilor pentru a exprima convingeri religioase”, a spus către BP Kermit Rainman, analist cercetător social pentru Focus on the Family. „Din acest punct este un pas mic pentru guvern ca să mai ceară bisericilor să îndeplinească căsătorii cu persoane de acelaşi sex împotriva sistemului lor de credinţă. Situaţia de aici din Statele Unite nu este cu mult prea departe de ceea ce vedem în Canada şi ar trebui să determine o mare preocupare pentru fiecare creştin evanghelic şi conservativ social”.

 

Clemenger a spus că prea mulţi oameni au o părere îngustă despre libertatea religioasă, văzând aceasta simplu ca abilitatea de a se închina liber duminică dimineaţa. Dar libertatea religioasă se extinde spre toată viaţa, incluzând locul de muncă, a spus el. Dacă „căsătoria cu persoane de acelaşi sex” este legalizată în toată Canada, atunci libertatea religioasă va fi într-un pericol şi mai mare, a spus el.

 

„Odată ce se legalizează aceasta… atunci va fi o tendinţă să spui, ‚Ei bine, acestea sunt de acum norme de familie legală, şi ar trebui să fie învăţate ca acceptabile în cadrul şcolilor publice’. Apoi, întrebarea este, ce s-ar întâmplă cu învăţătorii de şcoli publice care au un dezacord moral cu această poziţie? O să poată să se abţină sau să declare că nu optează pentru aceasta şi să nu înveţe acea secţiune?”

 

LaBarbera a spus că şi dacă s-ar renunţa la plângere, activiştii homosexuali au realizat mult.

 

„Să spunem că renunţă la aceasta”, a spus el. „Ei bine, biserica aceea a fost pusă prin trauma unui proces. Gruparea de homosexuali o să obţină ceea ce vrea prin intimidare. Nu trebuie să-i învingi la proces, pentru că oare câte biserici ar vrea să aibă vreun proces?

 

„Dar oamenii încep să se auto-cenzureze, care deja se întâmplă în toată Canada. Dar se întâmplă şi în Statele Unite. Ei nu trebuie să câştige aceste cazuri. Cred că şi cealaltă parte vrea să aducă cazuri”.

 

Dar LaBarbera a spus că procesele nu sunt unice în Canada. El a menţionat cazul Kentucky Baptist Homes for Children, care a fost dată în judecată pentru că a concediat o angajată lesbiană. Un judecător federal a susţinut concedierea. LaBarbera a adăugat că el crede că activiştii homosexuali din America sunt necinstiţi atunci când îşi fac cazul pentru „căsătoriile dintre homosexuali”.

 

„Pur şi simplu iau aceasta cu puţină sare atunci când ei spun că o să păstreze dreptul bisericilor de a nu căsătorii homosexuali”, a spus LaBarbera. „Ei ştiu că aceasta este un drept de învins acum, aşa că ei discută acum de ideea căsătoriei civile.

 

„Dacă nu era nici o înregistrare de homosexuali care să meargă după instituţiile creştine, aceasta ar fi un lucru. Dar de fapt ei sunt foarte agresivi”.

 

*****

Pentru informaţii despre dezbaterea naţională despre „căsătoria homosexualilor”, vizitaţi http://www.bpnews.net/samesexmarriage

horizontal rule

sus

Ce este nou?

Pagină de căutare!

Prin intermediul acestei pagini ai posibilitatea de a căuta diverse articole, subiecte de interes, precum şi pasaje din Scriptură. Apasă aici!

 

CHAT Apologetic! Aici poţi să vorbeşti online pe teme de Apologetică, Teologie sau să îţi faci prieteni noi. Tot ce trebuie să faci e să intri cu un user (de preferinţă numele tău mic) apăsând aici.

 

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate