Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

http://www.dw-world.de

 

 

Rochia Fecioarei Maria e o relicvă preţioasă. Dar oare este ea reală?Scepticism Sfânt: Relicve Creştine în Faţa unei Audienţe Moderne

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,2571783,00.html?maca=en-rss-en-ger-1023-rdf

 

Catolicii europeni sosesc în oraşul Aachen în această săptămână pentru a vedea o rochie veche de 2000 de ani care, după cum spune lumea a fost purtată de Maria atunci când l-a născut pe Isus. Relicvele creştine continuă să atragă mulţimi, însă pentru cei mai mulţi a vedea nu înseamnă neapărat şi a crede.

 

Osemintele şi lucrurile sfinţilor continuă să fie o mare atracţie turistică în Europa. Pentru cei mai mulţi pelerini ai zilelor noastre, faptul că relicvele creştine din vremurile vechi sunt reale sau nu, nu constituie o importanţă.

 Catedrala din Aachen aparţine patrimoniului UNESCO

Oraşul Aachen aşteaptă 100,000 de pelerini şi turişti, cu ocazia pelerinajului din anul 2007 care a început Vineri şi continuă până în 10 iunie.

 

Printre vizitatori vor fi şi o mulţime de sceptici. Şi asta e în regulă, a opinat Episcopul romano-catolic al catedralei din Aachen, Heinrich Mussinghoff, la slujba de Vineri când a deschis chivotul ce conţinea relicvele. Nu e nevoie să faci pelerinaj sau să venerezi relicve pentru a fi un bun catolic, a mai spus el.

 

Cei mai mulţi catolici din zilele noastre văd în relicve nişte simboluri şi nu o credinţă în puteri supranaturale.

 

Mussinghoff a comparat relicvele cu o amintire de familie care e preţuită pentru că oferă o legătură cu trecutul. Relicvele „vorbesc despre diferenţa pe care prin viaţa lor aceşti oameni au făcut-o, despre ce anume au realizat ei pentru viitor, despre gândurile lor, faptele şi crezul lor care şi astăzi încă, sunt atât de valoroase şi preţioase”, a spus el.

 

Evitând superstiţia

Relicvele atrag mulţimiÎnsă Christian Weisner, purtătorul de cuvânt al grupului We are Church (Noi suntem Biserica), ce sprijină reforma în biserica Romano-Catolică a spus că el vede relicvele ca o formă de superstiţie.

 

„Am o oarecare reţinere vizavi de rugăciunea la relicve sau aşteptarea vindecării de la ele,” a spus el. „Trebuie să fim atenţi, să nu devenim superstiţioşi.”

 

Weisner este de acord cu unele activităţi din zilele noastre care au legătură cu relicvele, cum ar fi spre exemplu pelerinajele, rugăciunea şi părtăşia cu alţi credincioşi. Toate acestea sunt parte importantă din credinţa noastră catolică, a mai spus Weisner.

 

„Credinţa are nevoie de lucruri care să apeleze la emoţia noastră,” a spus el. „În acelaşi timp însă, trebuie să ne folosim şi mintea; avem nevoie de raţiune.”

 

O chestiune de credinţă

Aachen aşteaptă 100,000 de pelerini

Popularitatea relicvelor a apărut de-alungul Evului Mediu şi s-a încheiat odată cu Reforma Protestantă.

 

În timpul Evului Mediu, se credea că relicvele te pun în legătură directă cu sfinţii. Iar pelerinajul oferea o cale de iertare a păcatelor şi o scurtare a timpului din purgatoriu. Şi pentru mulţi pelerini, a fi faţă în faţă cu relicvele însemna cea mai înspăimântătoare şi grozavă experienţă din viaţa lor.

 

Pelerinii de la Aachen au avut de-a face cu cele mai importante personalităţi ale creştinătăţii: Isus, mama Lui, Maria şi Ioan Botezătorul.

 

Fiind centrul imperiului lui Carol cel Mare, Aachen a fost destinaţia cea mai importantă în pelerinajele din Evul Mediu, după Roma şi Santiago de Compostela din Spania. Rolul lui Carol cel Mare în achiziţionarea relicvelor în anul 799 este „doar o legendă,” a spus Christof Diedrichs, cercetător la Universitatea Humboldt din Berlin şi expert în relicve.

 

Pe lângă haina Mariei, în Aachen mai sunt încă alte trei importante relicve: scutecele lui Isus, o pânză folosită la decapitarea lui Ioan Botezătorul şi ţesătura din jurul brâului pe care a avut-o Isus când a fost crucificat. Aachen a scos aceste relicve pentru ochiul publicului o dată la fiecare şapte ani, începând din anul 1394.

 

Ceea ce a fost dovedit în mod ştiinţific este faptul că ţesăturile din care sunt făcute aceste relicve de la Aachen datează din primul sau al doilea secol după Cristos, a mai spus cercetătorul Diedrichs.

 

A vedea înseamnă a crede

Acest pachet conţine o pânză ce se crede a fi scutecele lui Isus 

Chiar şi în timpul Evului Mediu, pelerinii amestecau sfinţenia cu turismul. Astăzi, oamenii călătoresc să vadă relicve, din motive de religiozitate, curiozitate, scepticism sau sau pur şi simplu din interes pentru istorie.

 

„Toţi aceşti oameni diferiţi sunt mânaţi de aceste diferite motive,” a spus sociologul american William Swatos, care anul trecut a publicat o carte despre pelerinaje şi turism. „E vorba de un fenomen multidimensional.”

 

De asemenea şi supranaturalul a recâştigat popolaritate, a mai spus Swatos. Pelerinii zilelor noastre doresc să creadă că oasele unui anume sfânt ar putea avea cu adevărat,

puteri magice.

 

„Încă o dată, e normal să avem sentimente şi să ne imaginăm inimaginabilul,” a spus Swatos, care e şi directorul executiv al Asociaţiei pentru Sociologia Religiei (Association for the Sociology of Religion). „Putem transcende raţionalismul modernismului. Anticul poate deveni nou şi adevărat, din nou.”

 

Mergând în pelerinaj

Germani renumiţi, cum e Hape Kerkeling au mers în pelerinajPelerinajele religioase şi turismul au devenit din ce în ce mai împletite. Mersul în pelerinaj a devenit la modă nu doar pentru cei credincioşi, ci şi pentru iubitorii de drumeţii şi mistici.

 

Interesul actriţei americane Shirley MacLaine pentru spiritualitatea Evului Mediu a condus-o pe drumul Sfântului Iacov (Camino de Santiago) din Spania (a scris chiar o carte despre asta).

 

Anul trecut, Hape Kerkeling, un comediant şi om de televiziune foarte cunoscut a publicat o carte (bestseller) despre cei 650 de kilometri (400 mile) pe care i-a făcut în pelerinajul său în Spania.

 

Conform cu datele din media, Kerkeling îşi pregăteşte din nou bocancii, săptămâna aceasta. Împreună cu 3,500 de elevi va face pelerinajul până la Aachen pentru relicvele de-acolo.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate