Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Site-uri Baptiste
Istorie
Pastorala
Articole
MEDIA
Stiri internationale
Din presa romana
Posta Redactiei

 

 

 

Pagina de ştiri internaţionale

 

 

 

Lideriii organizaţiei SBC etichetează mormonismul” a patra religie avraamică”

Vox Vocis 12 Noembrie 2007

Bob Allen
 
Liderul convenţiei baptiste din sud, Richard Land, a numit mormonismul "a patra religie avraamică" într-o discuţie controversată asupra lui Mitt Romney, candidatul republican la preşedinţie.

Land, preşedintele SBC, Comisiei de etică şi libertate religioasă, a afirmat publicaţiei Political Capital, cu Al Hunt că el a considerat biserica lui Rommey ca nefiind dintr-o religie creştină sau dinttr-un cult.

"Eu o consider a patra religie avraamică-iudaismul fiind prima, creştinismul a doua, islamismul a treia şi biserica lui Isus Cristos a sfinţilor din ultimile zile, a patra, a spus el. "Cei mai mulţi evanghelici, în special, cei care eu îi ştiu-sondajele arată că mai mult de jumătate nu cred că mormonismul este o credinţă ortodoxă, trinitariană, apostolică, tradiţională".

În timp ce mulţi observatori cred că va fi dificil să convingi evanghelicii conservatori să voteze pentru un membru dintr-o biserică, pe care mulţi îl consideră un cult extra-creştin. Land a spus de la început că el nu crede că afilierea bisericii lui Rommey este o cantitate de talaz, ci că doar Rommey se poate adresa acesteia.

Recent Rommey a obţinut o aprobare de la liderul baptist din Carolina de sud, Don Wilton, patorul celei mai mari Biserici Baptiste din Spartanburg şi imediat preşedintele Convenţiei din Carolina de sud. Marţi, pastorul primei biserici şi-a retras acordul, numindu-l o "greşeală personală."

Între timp, pastorul aleti biserici marcante din Texas a avertizat votanţii cu privire la Rommey să nu fie Induşi în eroare, gândindu-se că ei votează pentru un creştin.

"Mitt Romney este un mormon şi nu lasă pe nimeni să spună astfe, a afirmat pastorul senior al bisericii din Dallas în timpul slujbei de pe 30 septembrie. Chiar dacă el vorbeşte despre Isus, ca Domn şi Salvator a lui, el nu este creştin. Mormonismul nu este creştinism. Mormonismul este un cult."

Comentariile lui Land despre Mormonism făcute luni au adus citate atribuite lui în iunie de site-ul web NewsMax.com.

"Aş putea să vorbesc despre catolicism ca despre o înţelegere eronată a credinţei creştine, de ce eu sunt baptist, nu catolic, a spus Land. Pot să privesc la mormonism ca la o altă credinţă în acelaşi sens cum aş privi la islam ca la alată credinţă. Eu cred că cel mai corect şi cel mai bun mod de a defini mormonismul va fi să îl numesc a patra religie avraamică, creştinismul a doua, islamismul a treia şi mormonismul a patra. Şi Joseph Smith ar juca acelaşi rol în mormonism pe care l-a jucat Muhhamed în islamism."

Land a spus că evanghelicii care sunt mai puţin caritabili, numesc mormonismul cult, dar el nu este de acord.

"Un cult este o formă de credinţă, care nu poate supune învăţăturilor credinţei creştine, dar pretinde a fi în cadrul credinţei creştine sau a fi o expresie adevărată a credinţei creştine, care opune altei religii cum ar fi iudaismul," a spus Land.

Potrivit site-lui LDS, mormonii cred că Isus Cristos şi-a zidit biserica după moartea apostolilor în preioada numită marea apostazie, rezultând formarea multor biserici cu învăţături conflictuale.

După secole de întuneric, biserica învaţă că Dumnezeu restaurează biserica adevărată a lui Isus Cristos prin profetul Joseph Smith, ducând mai departe Cartea lui Mormon, care se presupune că este o scriere pe platouri din aur care înregistrează acordurile lui Dumnnezeu cu americanii indigeni, care potrivit cărţii sunt foştii iudei din tribul pierdut a lui Israel.

În trecut, confesiunea lui Land i-a înscris mormonii sub denumirea de culte şi secte," dar noua pagină apologetică a Bordului de misiune American îi categoriseşte Biserica LDS printre religiile dezvoltate (din ultimile două sute de ani), o organizaţie care nu este de acord cu înţelegerea despre Dumnezeu şi despre Isus a creştinilor tradiţionali."

"Mormonii sunt politeişti, fără îndoială, spune un articol de pe pagina de rezervă. Cele trei religii cunoscute în general ca şi credinte avraamice- iudaismul, creştinismul şi islamismul- toate împărtăşesdc credinţa într-un singur Dumnezeu).

"Potrivit doctrinei bisericii LDS, Isus Cristos este un duh al Tatăl ceresc. Tatăl ceresc, Isus Cristos şi Duhul Sfânt sunt cei trei mari dumnezei ai altor lumi".

Alt articol rezumă: "Isus recunoscut de Biserica LDS nu este Isus cel din Biblie. Dumnezeul Bisericii LDS nu este Dumnezeul Bibliei".

Phil Roberts, preşedintele Seminarului teologic baptist din Kansas, Mo, un martor interconfesional expert de la Bordul de misiune a criticat învăţăturile mormone.

Primăvara aceasta Robert a conturat diferenţele dintre Mormonism şi creştinism la postul de ştiri "Religia şi Etică"

Vorbind la seminarul din martie, Robert a inclus mormonisnii printre "profeţii moderni falşi" în Statele Unite, care adesea vor să apară ca şi creştini, asemănători cu lupi îmbrăcaţi în haine de oi despre care Isus a avertizat.

"Dacă nu ducem Evanghelia şi nu suntem activi în ceea ce priveşte împărtăşirea Evangheliei lui Isus Cristos cu acei care care cred o eroare şi neadevăr şi o evanghelie reconstruită fals, destinul lor este unul de separare de Domnul Isus Cristos", a spus Robert.

Într-o carte publicată în 1998 Mormonismul demascat, Roberts a zis că în această credinţa mormonă se afirmă că Dumnezeu trăieşte cu o femeie, ceea ce pasează mormonismul mai aproape de cultul fertilităţii decât de creştinism.

În 1997, organizaţia SBC a expediat fără să fie acuzaţă 38,000de copii ale unor filme de 70 de minute, "Mormon puzzle," ca să înveţe bisericile locale despre erorile mormone în pregătirea pentru proclamarea Evangheliei din timpul întrunirii anuale a organizaţiei SBC în oraşul Salt Lake în 1998.

Într-un sondaj realizat recent de organizaţia Pew Research Center on Religion and Public Life, 525 dintre americani au spus că mormonii sunt creştini, în timp ce 31% au afirmat că nu sunt şi 17% nu ştiu.

Alt preşedinte al Seminarului din sud, Albert Mohler, a afirmat că cel mai mare pericol de a alege un mormon ca preşedinte atrage atenţia asupra bisericii ca o model pentru religia americană şi creibilitatea înstantă va acorda mormonismului toate eforturile pentru lucrările misionare din întreaga lume.

Bob Allen este editorul conducător al EthicsDaily.com ( http://www.ethicsdaily.com )

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Mapamond Creştin Baptist - ştiri de interes pentru creştinătatea română.

 

Biblia Online - versiunea Dumitru Cornilescu tocmai a fost actualizată la versiunea 1.0! Sunteţi invitaţi să o vedeţi - şi să o folosiţi! Acum într-o nouă interfaţă, cu motor de căutare propriu şi plan de citire a Bibliei într-un an!

 

Grup de Discuţii Apologetică - te poţi abona şi scrie mesaje care să fie dezbătute, discutate în acest grup de către membrii săi.

 

Forum - actualizat şi diversificat, securitate crescută, caracteristici de ultima ora

 

CHAT Creştin! - aici intri dacă vrei să discuţi cu prietenii sau să îţi faci prieteni noi. Teme diverse.

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright (c) 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate