Arhiva Contact Despre noi Link-uri
 Stiri
 

 

 

Arhiva
Contact
Despre noi
Colaboratori

Titlurile principale

NOSTRA AETATE
Apologetica
Teologie
Discutii Forum
Istorie
Pastorala
Cartea Crestina
Eseuri Crestine
Umor
Marturisiri
Proiectul Betania
Pagina Femeii
Mass-Media
Stiri
Lectura Crestina
Posta Redactiei

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

 

Parada ‚mândriei homosexuale’ din Ierusalim amânată după proteste

Nov 10, 2006

By Gregory Tomlin

Baptist Press

 

IERUSALIM (BP) – O paradă „mândria homosexuală” programată să decurgă pe străzile Ierusalimului astăzi (10 noiembrie) a fost amânată în mijlocul temerii că poliţia nu va putea să protejeze pe protestanţi de teroriştii palestinieni, au anunţat autorităţile israelite.

 

Poliţia a pledat original 9.000 de ofiţeri şi soldaţi pentru a asigura evenimentul, însă loviturile recente ale Forţelor de Apărare Israelite din oraşul din nordul Gaza, Beit Hanoun, care a ucis 19 palestinieni, ar fi creat „un mod de represalii”, au spus oficialii de poliţie, notând faptul că adunarea de protestanţi homosexuali ar putea fi o ţintă momitoare. Parada a fost un eveniment anual încă din 2002 şi a atras proteste semnificative în fiecare an din partea comunităţilor ultr-ortodoxe, creştine şi musulmane.

 

Totuşi, opoziţia din partea a ceea ce activiştii homosexuali numesc „fundamentalişti religioşi de aripă dreapta” este ceea ce văd organizatorii paradei drept motivul real pentru care poliţia a anulat parada, a raportat ziarul Haaretz. Uzi Eveniment, un om de ştiinţă nucleară şi primul membru homosexual pe faţă al parlamentului Israelit, sau Knesset, a spus ziarului că comunitatea homosexuală israelită a făcut progrese spre egalitate, însă decizia de a anula parada a trimis mesajul că Israelul este „tras înapoi înspre lumea întunecată a religiei”.

 

Parada din acest an trebuia să ia loc în august, dar a fost anulată datorită războiului dintre Israel şi Liban. Acea amânare a dat oponenţilor mai mult timp de a monta provocări legale faţă de eveniment în Înălţa Curte a Israelului. Violenţa a erupt când curtea a emis faptul că parada poate avea loc.

 

Pentru săptămâni, evreii ultra-ortodocşi sau Haredim au făcut proteste în străzile Ierusalimului, arzând cauciucuri şi dând foc la coşurile de gunoi pentru a protesta faţă de parada ce avea să aibă loc. Protestele iniţial au determinat poliţia să redirecţioneze parada departe de comunităţile ultra-ortodoxe.

 

Unul din liderii opoziţiei, totuşi, a spus unei staţii de radio din Ierusalim că violenţa contra participanţilor din paradă, indiferent de rută, nu putea fi prevenită. La evenimentul de anul trecut, un evreu ultra-ortodox a înjunghiat trei protestanţi când s-au oprit să se sărute în faţa Marii Sinagogi a Ierusalimului.

 

„Trebuie să declarăm un război sfânt”, a spus Baruch Marzal staţiei de radio Arutz Sheva, spunând că este necesar că „oprească cimele în Ierusalim şi actele de sodomie”. El a spus că nivelul de violenţă faţă de participanţii paradei din acest an ar putea prea bine face ca înjunghierile de anul trecut să pară inofensive.

 

Un fost reprezentativ Baptist Sudic în Israel a spus că ultra-ortodoxul, care crede că Israelul primeşte protecţie divină, vede demonstraţiile cum e această paradă ca o sfidare faţă de Dumnezeu. Marzal şi alţi lideri ai opoziţiei au spus că Dumnezeu şi-ar retrage mâna Sa de protecţie dacă va avea loc parada.

 

„De sigur, Ortodocşii se opun – chiar s-au opus în mod violent – faţă de homosexuali”, a spus Jim Sibley, director al Pasche Institute la Criswell College din Dallas. „Ei o recunosc în mod biblic ca o scârbă şi o văd ca o pângărire a Ierusalimului”. Sibley a slujit 14 ani în Israel şi pentru 10 ani a fost director de misiuni evreieşti cu Bordul de Misiune Nord American al Convenţiei Baptiste Sudice.

 

„Mulţi din generaţia mai tânără, totuşi, sunt mult mai seculari şi vor să arate cât de departe pot merge pentru a dezbrăca şi a viola tabuurile bătrânilor lor”, a spus Sibley. „Mulţi îmbrăţişează religiile răsăritene, şi la evenimente ca acestea vor purta cruci sau alt semn al dispreţului lor faţă de vechile căi”.

 

Delapidările de imagini creştini în paradă au fost o grijă particulară pentru Vatican, care a emis o declaraţie de protest care cerea oficialilor israeliţi să anuleze evenimentul. În timp ce Vaticanul a reiterat dreptul liberei exprimări, a spus că aceste drepturi sunt „supuse limitelor drepte, în particular când exercită dreptul care ar ofensa sensibilităţile religioase ale altora”:

 

„Este clar că parada homosexualilor programată să ia loc în Ierusalim se va dovedi ofensivă pentru marea majoritate de evrei, musulmani şi creştini, datorită caracterului sacru al oraşului Ierusalim”, spunea declaraţia din partea Vaticanului. Fie că a jucat sau nu cererea din partea Vaticanului vreo parte în decizia poliţiei israelite este nesigur.

 

Un rabin american, totuşi, a spus în august că opoziţia faţă de paradă este dovada că Ierusalimul a fost controlat de oameni care au „deturnat” cele trei tradiţii religioase paşnice ale lumii. Rabinul Sharon Kleinbaum a spus într-o declaraţie scrisă că participanţii în paradă vor fi solicitaţi să „revendice simbolul care este Ierusalimul, pentru ceea ce a fost el original: toleranţă, deschidere, şi respect pentru toate fiinţele umane indiferent de orientare sexuală, religie, identitate de gen sau de naţionalitate”:

 

Kleinbaum conduce Congregaţia Beth Simchat Torah din Manhattan, prietenoasă cu homosexualii, cea mai largă din puţinele astfel de sinagogi din lume. Tot ea este preşedintele Nord American al Jerusalem WorldPride, organizaţia care a planificat parada şi alte evenimente în conjuncţie cu Jerusalem Open House, un grup de apărare a drepturilor homosexuale.

 

Opoziţia faţă de paradă, de fapt, nu a venit doar de la liderii religioşi din ţară. Primul Ministru Ehud Olmert a spus că opoziţia faţă de paradă a fost un curs legitim de acţiune că organizatorii paradei erau „provocatori” în mod intenţionat prin a ţine evenimentul în Ierusalim. Primarul oraşului, Uri Lupolianski, a spus şi el că efortul activiştilor homosexuali de a ţine parada în oraş era o „decizie deliberată” de a aduna titlurile mediei. Lupolianski a spus că marşul ar rezulta numai în violenţă.

 

Adjunctul Primului Ministru Eliyahu Yishai a depus şi el un protest ca tribunalele naţiunii să oprească parada, numind-o „o centură explozivă care ar putea scutura întregul Orient Mijlociu”.

 

„Aceşti protestatari rănesc sanctitatea Ierusalimului şi numai pentru ciudă”, a spus Yishai către un ziar din Ierusalim. „De ce nu încearcă oamenii aceştia să ţină parada în Mecca sau la Vatican?” Yishai a spus că nu doreşte să îşi compromită convingerea sa că parada nu ar trebui să aibă loc în Ierusalim sau în Tel Aviv, capitala seculară a naţiunii.

 

Membrii ai comunităţii homosexuale din Israel văr Tel Avivul ca un mediu mult mai ospitalier, conform unui grup care se numeşte Aguda (Asociaţia de Homosexuali, Lesbiene, Bisexuali şi Transgeni din Israel). Grupul pretinde că este susţinut prin taxe de membrii şi donaţii internaţionale – în particular din partea Prietenilor Americani ai Aguda (AFA) – dar şi de „finanţarea de guvern pentru organizaţiile non-profit” şi „bugetele municipale”. În Tel Aviv, câteva locuri care îi alimentează pe turiştii homosexuali permite afişări deschise de afecţiune şi oferă distracţie homosexuală live.

 

În ciuda acceptării aparente a stilului de viaţă homosexual din Tel Aviv, Ierusalimul rămâne mult mai tradiţional. Într-un sondaj recent, mai mult de 70% dintre oamenii din Ierusalim au spus că s-au opus paradei homosexuale plănuite.

 

Organizatorii Paradei au anunţat pe 9 noiembrie după anularea marşului că vor tine în schimb un raliul la un complex de stadion de la Hebrew University. Evenimentul, care va aduce la o încheiere a evenimentului Jerusalem WorldPride, va primii protecţie din partea a 3.000 de ofiţeri de poliţie şi soldaţi, au anunţat autorităţile israelite.

 

În Israel, homosexualii sunt pe ordinul de plată şi slujesc în armată precum toţi ceilalţi din societatea israelită, însă apelurile pentru alte beneficii au ajuns în urechile surde ale guvernului. Unii activişti au împins „căsătoria cu persoane de acelaşi sex”, însă ei se confruntă cu o luptă tergiversată, ascendentă. Căsătoria şi divorţul în Israel sunt controlate nu de politicieni ci de un conciliu rabinic naţional.

sus

horizontal rule

Ce este nou?

Misiunea Vox Dei vă urează Sărbători Fericite alături de cei dragi!

CHAT Creştin!

 

FORUM

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole la subiectele doctrinare despre:

 
HRISTOLOGIE (doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE (doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE (doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE (doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE (doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE (doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE (doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE (doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE (doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003-2006 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate