Hartă Site Contact Despre noi FORUM
 Ştiri
 


Home
Arhiva editurii

Înapoi la titlurile principale

Apologetică
Teologie
Istorie
Pastorală
Literatură
Mărturisiri
Proiectul Betania
Mass-Media
Ştiri

 

 

 

 

Pagina de ştiri baptiste

 

 

AGENŢIA DE PRESĂ A CONVENŢIEI BAPTISTE DE SUD

 

Confirmarea învingerii – Stând la masa sa în Biroul Oval, Preşedintele George W. Bush primeşte un apel telefonic de la candidatul Democrat la preşedinţie John Kerry în care senatorul a admis înfrângerea din cadrul alegerilor prezidenţiale din 2004, miercuri 3 noiembrie, 2004. Photo courtesy of the White House

 

Preşedintele Bush câştigă alegerile, se arată că alegătorii valorilor au făcut diferenţa

Nov 3, 2004

By Tom Strode

 

WASHINGTON (BP) - Credinţa şi moralitatea au jucat un rol major pe 2 noiembrie când alegătorii americani au reales pe preşedintele Bush, mărind avantajul partidului republican în Congres şi aprobarea amendamentelor de a proteja căsătoria în 11 state.


Lupta apropiată pentru Casa Albă a luat sfârşit în dimineaţa zilei de 3 noiembrie, când democratul John Kerry a recunoscut rezultatele prin telefon. Concesiunea lui Kerry a distrus speranţele unor democraţi de a câştiga în Ohio, care a fost câmpul de luptă cheie al statului toată noaptea şi dimineaţa devreme. Ohio, cu toate acestea, l-a pus pe Bush în top.

 

Pe la ora 3 p.m., ora Răsăriteană,  preşedintele a fost creditat cu 274 de alegeri electorale, cu mai mult de 4 necesare, cu două state – Iowa şi New Mexico – încă prea apropiate pentru a fi numite.

 

Bush s-a adresat suporterilor, şi naţiunii, într-un discurs din cadrul zilei.

 

„Vreau să mulţumesc la mii de susţinători ai noştri din întreaga ţară”, a spus el. „Vreau să vă mulţumesc pentru îmbrăţişările în coloane. Vreau să vă mulţumesc pentru rugăciunile voastre în coloane. Vreau să vă mulţumesc de cuvintele voastre amabile în coloane. Vreau să vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut pentru a pune semnele, să vorbiţi cu vecinii voştri şi de a merge să votaţi. Şi pentru că aţi făcut lucrarea incredibilă, pe care noi o sărbătorim astăzi.

 

„Este o veche zicală, ‚Nu te ruga pentru sarcini egale cu puterile tale; roagă-te pentru puteri egale faţă de sarcinile tale’.  În patru

ani istorici, Americii i s-a dat sarcini mari, şi le-a confruntat cu tărie şi curaj. Poporul nostru a restaurat vigoarea acestei economii şi au arătat soluţionare şi răbdare într-un nou fel nou de război. Corpul nostru milităresc a adus justiţie faţă de duşman, şi onoare Americii. Naţiunea noastră s-a apărat şi a oferit libertate întregii omeniri. Sunt mândru să conduc o astfel de ţară, şi sunt  mândru să o conduc înainte.”

 

Kerry spune că el l-a sunat mai devreme în acea zi pentru a recunoaşte înfrângerea şi pentru a-l felicita pe preşedinte.

 

„Am discutat despre diviziunea ţării noastre, şi nevoia disperată pentru unitate”, a spus Kerry suporterilor. „… Astăzi, sper că putem începe vindecarea”.

 

În Senat, Republicanii şi-au mărit majoritatea cu 4 locuri, în timp ce în Casă, GOP a ales cel puţin două districte.

 

Rezultatele din cursele prezidenţiale şi de congres – precum şi măturarea iniţiativelor a 11 state de a bara „căsătoria” cu persoane de acelaşi sex – a oferit încurajare pentru anumite câştiguri pro-viaţă şi pro-familie în următorii 2 până la 4 ani. Aceasta a apărut a fi în minţile unei porţiuni semnificative din votanţii acestui an.

 

Conform scrutinelor emise de Fondul Naţional de Alegeri, 22% dintre votanţi au citat „valorile morale” ca fiind cea mai importantă chestiune în decizia lor asupra cursei prezidenţiale. Dintre aceştia, 79% l-au ales pe Bush, 18% pe Kerry şi 2% pe Nader. Chestiunea morală era chestiunea de vârf, depăşirea economiei, 20%; terorismul, 19%, şi Irak, 15%.

 

Conform aceloraşi date, 22% dintre votanţi au fost identificaţi ca albi, creştini evanghelici / născuţi din nou. Dintre aceştia, 77% l-au votat pe Bush, 22% pe Kerry şi 1% pentru independentul Ralph Nader.

 

„Factorul credinţă a fost diferenţa din aceste alegeri”, a spus Richard Land, preşedinte al Southern Baptist Ethics & Religious Liberty Commission. „Chiar şi New York Times a recunoscut că factorul credinţă a fost determinant.

 

Nu numai trei pătrimi dintre evanghelici l-au votat pe Bush, dar „mult mai mulţi dintre ei au votat” decât în 2000, a spus Land. „[Secretarul de Stat din Ohio], Ken Blackwell a estimat că 25% dintre voturile pentru Bush în Ohio au venit de la evanghelicii albi.

 

„Pentru că oamenii de credinţă şi-au votat valorile lor, crezurile şi convingerile lor, avem pentru prima dată din 1988 un preşedinte care a câştigat o majoritate din votul popular”, a spus Land. „Bush este primul preşedinte din timpul de război din istoria modernă care nu numai să câştige dar şi să-şi crească majoritatea sa în Casă şi în Senat”.

 

Fostul candidat Republican la preşedinţie Gary Bauer a numit acesta „anul votantului de valori”.

 

„Tulburările din cursele pentru Senat şi Casă şi cele 11 amendamente de căsătorie au arătat că nu contează unde trăieşti, oamenii au ieşit ca să susţină acel tip ce valori care a fondat şi a construit această mare naţiune”, a spus într-o declaraţie scrisă Bauer, preşedinte al Valorilor Americane.

 

„De prea mult timp, cărturarii politici liberali ne-au spus că chestiunile ca căsătoria şi viaţa ne divizează ca popor”, a spus Bauer. „Dar este clar că în timp ce acestea ar putea fi controversate, ele nu sunt despărţitoare deoarece oamenii trec dincolo de astfel de graniţe ca partidă, stare economică şi grup etnic pentru a se unii să susţină şi să protejeze familia americană”.

 

Tony Perkins, preşedinte al Consiliului de Cercetare al Familiei, a spus într-o declaraţie scrisă că „votanţii cu valori clare au fost cei care l-au inaugurat pe Preşedintele George W. Bush pentru al doilea termen. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că dacă preşedintele stă adevărat faţă de cuvântul său, următorii patru ani vor fi definitorii pentru chestiunile de familie, incluzând căsnicia, viaţa şi taxele”.

 

ERLC, precum şi alte organizaţii evanghelice şi biserici, au promovat înregistrarea şi educarea votantului într-o manieră fără precedent în acest an. ERLC a iniţiat campania de un an întreg, iVoteValues.com.  Focus on the Family a colaborat cu entitatea SBC la scurt timp după aceea. Alţi evanghelici au fost îndemnaţi să se înregistreze şi să voteze prin astfel de eforturi precum Răscumpăraţi Votul.

 

„Vreau să mulţumesc Baptiştilor Sudici şi a altor suporteri ai campaniei iVoteValues şi cei care şi-au votat valorile, crezurile şi convingerile şi care i-au încurajat pe alţii să-şi voteze valorile, crezurile şi convingerile lor”, a spus Land.

 

Astfel de eforturi au fost duplicate de multe grupări dintr-o varietate de perspective ideologice din cadrul lunilor care duceau spre alegeri. Rezultatul a fost o mulţime masivă la alegerile electorale. Cu cele 99% din zonele raportate, Bush a avut 58,9 milioane de voturi, cel mai mare pentru un candidat prezidenţial. Kerry a avut 55,3 milioane. Nader a avut mai puţin de 400.000.

 

În Congres, Republicanii nu numai că au întors eforturile Democrate de a recâştiga ambele case dar au şi crescut în majorităţile lor.

 

Cu o cursă încă remarcabilă majoritatea Senatului GOP a crescut de la 51 la 54. Senatorul GOP Lisa Murkowski conducând strâns în Alaska, se pare că Republicanii puteau avea o majoritate de 55 de membrii. Dacă ar fi fost aşa, ar fi 44 de Democraţi şi un singur independent.

 

Republicanii Casei au garantat cel puţin un câştig de două locuri la 231 cu trei curse încă nedecise în camera de 435 de membrii.


 

GOP nu numai că a câştigat locuri în Senat, dar unele din aceste locuri vor fi ocupate de robuşti avocaţi pro-viaţă şi pro-familie, incluzând fostul Rep. Tom Coburn în Oklahoma şi Reps. Jim DeMint şi David Vitter din South Carolina şi respectiv Louisiana.  

 

Democraţii, între timp, şi-au pierdut liderul lor, Sen. Tom Daschle din South Dakota. Fostul Rep. John Thune l-a mărginit pe Daschle, care a devenit primul lider de partid din Senat care să piardă în mai mult de jumătate de secol.

 

„Dumpingul lui Daschle – care a fost tema oponenţilor săi în South Dakota – o să aibă un impact major asupra Senatului”, a spus Carrie Gordon Earll, senior analist de politică pentru Focus on the Family Action, şa Baptist Press. „[Aceasta va avea un impact] asupra căsniciei, in mod promiţător asupra clonării umane. Daschle aproape că fără ajutor a blocat un vot asupra clonării umane acum câţiva ani”.

 

Majoritatea Republicană mai largă ar putea fi un semn promiţător pentru o protejare a căsniciei care a fost blocată de un vot în Senat mai devreme în acest an, precum şi confirmarea candidaţilor juridici propuşi de Bush. Conduşi de Daschle, Democraţii au obstrucţionat pe câţiva dintre candidaţii de curte ai apelului preşedintelui. Cu 54 sau 55 de Republicani în Senat, Liderul Majorităţii Bill Frist din Tennessee putea avea voturile de a schimba regulile şi de a preveni obstrucţia asupra juridicului.

 

Votanţii au emis în mod copleşitor amendamente care protejează căsnicia ca uniunea unui bărbat cu o femeie în toate dintre cele 11 state unde ei erau în vot.

 

Cauza pro-viaţă a suferit o înfrângere majoră în California, totuşi. Votanţii acelui stat au aprobat o iniţiativă care legalizează cercetările distructive asupra celulei embrionice de bază şi permite cercetarea clonării (numită şi clonarea terapeutică). Cercetarea va fi finanţată cu până la $3 miliarde în legăturile de stat în decursul a 10 ani.

sus

Ce este nou?

FORUM de discuţii pe teme Teologice, Apologetice şi discuţii libere!

[apasă aici pentru detalii]

 

Pe pagina de Resurse Baptiste a site-lui, veţi găsi o o serie de subiecte de studiu:

 

Apologetică

Biografii

Etică

Istorie Creştină

Scrieri Primele Secole

Teologie Sistematică

 

Pe paginile fiecărui subiect de studiu găsiţi o serie de articole de interes.

 

Pe pagina de Teologie Sistematică puteţi găsi o serie de articole noi la subiectele doctrinare despre:
 
HRISTOLOGIE
(doctrina despre persoana lui Isus Hristos)
 
PNEUMATOLOGIE
(doctrina despre Duhul Sfânt şi alte duhuri)
 
ANTROPOLOGIE
(doctrina despre om, aşa cum a fost creat el)
 
HAMARTIOLOGIE
(doctrina despre păcat)
 
SOTERIOLOGIE
(doctrina despre mântuire)
 
BIBLIOLOGIE
(doctrina despre Biblie)
 
COSMOLOGIE
(doctrina despre creaţie şi istorie)
 
ECLESIOLOGIE
(doctrina despre trupul lui Hristos - Biserica)
 
ESCATOLOGIE
(doctrina despre lucrurile viitoare - sfârşitul)
 
Apasă pe titluri pentru a accesa paginile cu aceste subiecte
Newsletter gratuit!

Apasă aici dacă doreşti să primeşti lunar pe email notificări despre apariţia următorului număr al Publicaţiei de Apologetică

 

 Înapoi Înainte 
Copyright © 2003 Vox Dei Baptist Ministries. Toate drepturile rezervate